Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 augusti, 2014

Josefinelust. Sveriges vackraste gömställe?

Vi har haft en makalös sommar. Väder som man aldrig ens vågat drömma om, massa härliga vänner som kommit på besök, andra som vi våldgästat och sen en massa äventyr. Ett av det häftigaste äventyren, i den sanna bemärkelsen, var en vandringsstrapats till Josefinelust på Kullahalvön i västra Skåne.

Josefinelust är en liten stenstrand mellan två dramatiska klippor. I klipporna finns det grottor och det sägs att Oscar 1:a lät sina tjänare gå i förväg dit och duka upp bord med vita dukar, kandelabrar och all världens godheter för att lite senare släntra dit och slå sig ner. Han gillade denna plats så mycket att den fick namn efter hans fru, drottning Josefina.

Just en eller ett par tjänare som hade lust att bära vår packning hade inte skadat. 3 barn varav ett i bärsele, badkläder, handdukar, cyklop, badbomber, vattenflaskor, picknick, tallrikar och muggar, kamera, skötväska och sig själv hade jag å maken tänkt få ner för den EXTREMT branta backen och trappan. Inget för den våghalsige. Jag som har en seriös släng av höjdskräck kände stundtals att detta var ju rätt osmart…

Men det var det värt. Vackrare plats får man leta efter i vårt land. Helt stum blev jag när skogen öppnade sig och jag såg ner över stranden, klipporna och havet. Vi hade fått tipset om att just gå dit vid middagstid för solnedgången där är vackraste stunden på dagen. Solen svepte sina sista strålar i ena änden av stranden. Gissar att tidigare på sommaren så kommer solen nog ner till hela stranden. Men upp i grottorna, där var solen. Förstår Oscar faktiskt.

Så här dramatisk natur får mig att tänka mer på Italiens kust än Skåne. Hade ingen aning om att det kunde vara sådan kust här.

Visst ser vi ut att vara den där typiska hajkingfamiljen?? Vi var helt ensamma på stranden under vår middag men på väg tillbaka till bilen mötte vi olika gäng som skulle fiska (stranden är f.ö. känd bland snorklare) och vad vi tror övernatta på stranden. De var klädda för vildmarken med kängor, sockar, ryggsäckar och byxor med ofantligt många fickor. De tittade lite förvånat på oss med våra foppatofflor och kylväskor från macken.

Helt berusade av upplevelsen och av all syre åkte vi tillbaka hem när solen gjorde sitt sista ryck för dagen. Med vindrutorna nere körde vi på Italienska Vägen, lyssnade på denna låt nedan och passerade Mölle. Det blev en av de mest fantastiska dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.