Följ mig:
Skåne

Höganäs saluhall. En pärla för matglada

25 maj, 2013

Vad har du för souvenirer med dig när du varit bortrest? Jag har nästan alltid med mig mat hem. Nån fantastisk krydda, chutney, läcker teblandning eller lokalt vin. Och att besöka lokala saluhallar är för mig en av de bästa inspirationskällorna både vad det gäller matlagning men även för mitt formgivande i jobbet. Tex när jag hade slutprojekt på reklamskolan så spenderade jag TIMMAR i Hötorgshallen. Fullt av dofter, möten, kreativitet, färger, smaker.

I Höganäs öppnade förra sommaren en saluhall i de lokaler man tidigare använde till de saltglaserade bruksföremålen (ses sista bilden) som blev ett signum för Höganäs. När jag var där för snart ett år sedan var det i startgroparna och det var lite glest i hyllorna och det tilltänkta restaurangytorna gapade ännu mer tomt. Men nu var det andra bullar. En riktig oas för en sådan som mig. Ren och sann kärlek till mat och matkonsten. Sen så säljer de från producenter i närområdet och det är ju två tummar upp på det. För de som bor i närheten, kan jag tänka mig, har nu en given mötes- och favoritplats. Jag ser redan fram emot nästa tur söderut i sommar och då ska det köpas potatis så det sprutar.

 

Något jag gillar när jag reser i Sverige är att köpa från de lokala mejerier. Man är så van att se ”sin egen” mjölk hemmavid och det blir genast exotiskt när man köper de lokala. Annan förpackning, annan känsla. Pratade med nån om att de eventuellt skulle köpa sommarhus. Definitionen hur långt bort huset skulle vara, för den här familjen, var att det åtminstone var en annan mjölklevernatör än den man hade till vardags. Fin  och rolig tanke, tycker jag.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Romladolcevita 25 maj, 2013 at 14:04

  Så mycket gott! Önskar dig en fin helg från Italien!
  http://www.romladolcevita.worldpress.com

  • Svara Helena - amelia.se 26 maj, 2013 at 12:47

   Tack snälla. Önskar dig detsamma!

  Lämna en kommentar

  Close