Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 augusti, 2020

En kreativ fullsmocka i Wanås konstpark

Något vi gör nästan varje år vi är på semester i Skåne är att ta en dagstur till Wanås konstpark. En perfekt utflykt för både stora och små, både för de som är konstintresserade och de som har spring i benen.

I år blev det en tur med hela gänget som vi firar semester med här i Skåne. Och trots att vi nog varit där 5 gånger så upptäckter vi alltid något nytt.

Med ovanlig tur med parkeringen så klev hela ligan in i parken.

Det första konstverk man möts gav är detta enorma platta träd. Alla konstverk här är placerade i den stora slottsparken och -skogen. Vissa lite gömda och ensamma, andra mitt i promenadstråket. Alla skapade för att vara just där. Bli ett med naturen.

Sedan slås man ju så klart av hur vackert själva Wanås slott är. Det är privatägt och bebos av en familj. Som en dröm!

Nästa konstverk lämnar ingen oberörd. Så fnissigt och härligt. Den lilla nödiga damen precis nere vid dammen. Hon tror hon kan kissa i lugn och ro men icke! Här kommer alla och glor. Denna gång var tyvärr “fontänen” inte i bruk…

Det som är så underbart är att merparten av alla konstverk bjuder in till lek eller i alla fall interaktion. Så klart vill man bada i denna “grav”.

Vi letade efter någonstans att sitta och äta vår picknick. Vad sägs om en hel pyramid?

Och här kommer ett dundertips! Ta gårdagens middagsrester i en låda, några påsar tortilla och en sås i flaska. Pang tjong och du har skapat den godaste pickicksmackan.

Vidare till detta underbara konstverk av Kimsooja. Hon arbetar med olika material och gärna med klassiska och traditionella tyger. Jag såg en utställning där hon arbetade med färgglada tyger som används som bärsjälar i (tror jag) Korea. Här har hon använt sig av klassiska Svenska bäddlakan med spets och monogram i brodyr. Något vi nog alla sett någon gång och kanske minns från förr. Verket heter A Laundry Field och för Kimsooja är de likt målningar, men hängande bland träden ger de samtidigt kopplingar till det vardagliga.

Vi alla blev helt hänförda av vindspelen, skuggspelen och känslan.

Ett verk som måste upplevas!

Ta bort väggarna från ett hus men behåll dörr, fönster, eldstad och matsalsbord.

Barnen föll in i lek på en gång. De skapade någon sorts råd och domstol. Alla mycket involverade.

Ett litet stängt hus som det låter som om någon håller predikan i. Högtalare utanför mässar. Lite läskigt tyckte de minsta.

“Men titta, detta ser ju ut som Alice i Underlandet” sa jag. Och jag hade rätt. Det ska vara en plats med inspiration från den filmen med mycket dekadens och förfall. Något man ser när man gå nära. Som jointrökande fåglar bl.a.

Mycket fotovänlig. Och paus för korta ben.

Konsten i all ära men naturen är verkligen med överallt den med.

Säg det barn som inte vill klättra på detta konstverk. Massa helt likadana bitar men i olika färger.

Detta verk gillar jag alltid. Gul målarfärg skapar rum mitt i naturen.

Denna gång tog vi den lite kortare vändan och efter några timmar började vi närma oss slutet vilket blev tydligt när vi kom till slottet igen.

Femtielva nyanser av grönt.

Jo då! Den är på riktigt.

Detta konstverk är helt klart en favorit varje år. Ett stort bågformat rum av glas som ger helt makalösa speglingar och vinklar. Ser ut som jag lagt flera bilder på varann eller hur?

Gänget! Farbröder, syskon, svägerskor, kusiner och barn.

Såg detta makalösa verk av Yoko Ono första året det ställdes ut och blev minst lika tagen detta år. Det är önsketräd. Något mäktigt att gå och läsa människors önskningar. Många rätt gripande.

“Att vi får vara friska” skrev någon före oss här. Har väl aldrig varit en finare och viktigare önskan?

Vad jag skrev? Det förbli en hemlighet. Jag har en stor, stor önskan och hoppas innerligt att den kan bli sann men jag vågar inte jinxa den genom att säga högt. Så skrockfull.

Barnen fick skriva de med. Nåt med Fortnite tror jag…

Om du är i Skåne och har en dag över – ta dig hit! Det är så givande, inspirerande och kul för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.