Jag fick frågor om vad det var för blåbärskaka (eller blåbärspaj? Vet inte var gränserna går) och om jag kunde dela med mig av receptet när jag visade middagen på Instagram Stories och det kan jag så klart.
Det är en kaka (eller paj?) med en smet som innehåller ägg vilket gör den fluffig och saftig. Smeten kan fyllas med vad som helst egentligen: kanelpudrade äppelklyftor, rabarber, vinbär… Då vi hade frystömning och blåbären skulle tillagas blev det så klart blåbärskaka denna gång.
Blåbärskaka med saftig & fluffig botten
75 g smör
1 msk potatismjöl
Gör så här: Värm upp ugnen till 200°C och smörj en form med löstagbar kant.Smält smör i kastrull på spisen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med elvisp riktigt rejält fluffigt.
Häll de frusna blåbären i en bunke och strö över potatismjöl och blanda.
Häll över kaksmeten med en slickepott i formen. Bred ut smeten jämnt och häll över blåbären över ytan.
Mortla kardemummakärnorna och strö över hela kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min. Låt stå i rumstemperatur ca 10 min och servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde.
Jag slänger med andra pajer jag har här på bloggen om du vill ha fler recept och inspiration:
• Dubbelbakad blåbärspaj med smulpaj OCH toscatäcke
• Klassisk smulpaj – never goes out of style
• Sån där snygg rutig paj…
• Dansk äppelkaka/äppelpaj
• Key lime pie – allas favorit!
• Päronpaj med mandelmassa i botten
• Pumpapaj – saftig som få