Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 januari, 2021

Måla på mördegskakor – enkelt & vackert

Kan man måla på mördegskakor? Det var en tanke som for genom huvudet när jag skulle somna igår. Ja, det lär jag ju aldrig få veta om jag inte testar så så fort barnen var lämnade på skolan idag knådade jag ihop en deg, gräddade och testade.

Och se, det gick ju hur bra som helst! Med hushållsfärg (eller karamellfärg som jag fortfarande tycker är ett roligare namn) och ren pensel var det hur enkelt som helst. Det jag lärde mig fort var att var lätt på handen och ta lite färg i taget då färgen lätt kan “blöda”.

Recept mördegskakor

Ingredienser
250 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Rulla degen till en lång jämn korv och rulla in i plastfolie, låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 180°.

Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i skivor, ca 5 mm tjocka, och lägg på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska få lite färg i kanterna men är klara när de fortfarande är ljusa samt att de är riktigt mjuka när de kommer ut ur ugnen.

Innan du målar ska kakorna ha svalnat helt. Häll upp några droppar hushållsfärg på ett fat och måla med ren pensel önskade motiv. Eller bara gå loss med färg – inget är fel och låt barn kladda hur mycket som helst. Kakorna är goda hur som helst.

Det är sällan jag sätter mig och målar men om min “canvas” är kakor lär jag göra detta oftare.

Varför jag kom på denna idé? Jo jag fick frågan igår från Nyhetsmorgon om jag kunde komma redan på lördag och inspirera till pyssel för barn. Något att göra när bio, bibliotek och annat är stängt under pandemin. Ja, vad är bättre syssla än baka tänkte jag. Och att måla så klart. Då slår jag ihop dem så klart. Får se om redaktionen vill ha med denna idé men på bloggen ska de upp så klart.

Jag har en massa kul bakrecept och baktips för barn. Kolla HÄR för en hel drös. Är helt övertygad om att du kommer hitta något som är både kul och gott.

Blev du inspirerad? Om så får du gärna stödja mitt arbete. Klicka [wordpay_donation_inlinecode]HÄR[/wordpay_donation_inlinecode] så kan du läsa mer.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.