I London såg jag en förpackning med chokladknappar som var täckta med frukt och nötter och på förpackningen stod det Florentinas con naranjas. Det var något med de där chokladbitarna som fick mig att vilja göra en egen variant, mer som en kaka och då fylla med ingredienser som kan ge julsmak. För det kan jag säga: du kan själv välja ingredienser efter dina preferenser som att byta ut torkad frukt mot russin eller tranbär, pistage mot hasselnöt till exempel.


Helenas Florentinas – frukt- & nötkakor med choklad
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 dl socker
0,5 dl flytande honung
2 dl mandelflarn
1 dl havregryn
1 dl pistagenötter
80 g kanderade apelsinskal
150 g mörk choklad
Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Placera ut 15 bakformar på en plåt.
Dela pistagenötter och lägg samman med alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp grädde, socker och flytande honung i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter tills det blivit gyllene, som knäck.
Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner de torra ingredienserna.
Fördela jämnt i bakformarna och tryck till. Ställ i ugnen och grädda i 15 minuter, tills kakorna är gyllene och knäckigt.
Ta ut och låt svalna och stelna på galler.
Ta bort bakformen, sitter pappret hårt kan det tas bort genom att du penslar vatten och väntar nån minut. Då går det lätt att ta bort bakformen.
Smält choklad i vattenbad och pensla på baksidan av kakorna. När chokladen har tjocknat och stelnat lite kan du dra med en gaffel för att skapa mönster. Låt stelna helt och servera.






Fler juliga bakverk kommer här:
• Mandelmusslor
• Ädelostgrottor
• Juldoftande pumpapaj
• 3 snittkakor
• Saffransbullar med mandelmassefyllning
• Cheesecake med pepparkaka
• Madeleinekakor med saffran, choklad & pistage
• Pepparkakstaco med fyllning
• Mjuk pepparkaka med frosting

