Helenas Florentinas – frukt- & nötkakor med choklad

I London såg jag en förpackning med chokladknappar som var täckta med frukt och nötter och på förpackningen stod det Florentinas con naranjas. Det var något med de där chokladbitarna som fick mig att vilja göra en egen variant, mer som en kaka och då fylla med ingredienser som kan ge julsmak. För det kan jag säga: du kan själv välja ingredienser efter dina preferenser som att byta ut torkad frukt mot russin eller tranbär, pistage mot hasselnöt till exempel.  

Helenas Florentinas – frukt- & nötkakor med choklad

Ingredienser: 
1 dl vispgrädde  
1 dl socker 
0,5 dl flytande honung 
2 dl mandelflarn 
1 dl havregryn 
1 dl pistagenötter 
80 g kanderade apelsinskal 
150 g mörk choklad 

Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Placera ut 15 bakformar på en plåt. 

Dela pistagenötter och lägg samman med alla torra ingredienser i en skål. 

Koka upp grädde, socker och flytande honung i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter tills det blivit gyllene, som knäck.  

Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner de torra ingredienserna. 

Fördela jämnt i bakformarna och tryck till. Ställ i ugnen och grädda i 15 minuter, tills kakorna är gyllene och knäckigt. 

Ta ut och låt svalna och stelna på galler.  

Ta bort bakformen, sitter pappret hårt kan det tas bort genom att du penslar vatten och väntar nån minut. Då går det lätt att ta bort bakformen. 

Smält choklad i vattenbad och pensla på baksidan av kakorna. När chokladen har tjocknat och stelnat lite kan du dra med en gaffel för att skapa mönster. Låt stelna helt och servera. 

Fler juliga bakverk kommer här:
Mandelmusslor
Ädelostgrottor
Juldoftande pumpapaj
3 snittkakor
Saffransbullar med mandelmassefyllning
Cheesecake med pepparkaka
Madeleinekakor med saffran, choklad & pistage
Pepparkakstaco med fyllning
Mjuk pepparkaka med frosting

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x