Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 december, 2023

Mandelmusslor, klassiker med gammalt recept i steg-för-steg

Mandelmusslor är en sann klassiker och jag har ett gammalt recept jag använder mig av så det blir perfekt resultat. För när man gör dessa så är det lite av en ritual och man vill inte göra fel så beprövade metoder är att föredra.

Mandelmusslor fungerar hela året, underbart sommarfika tex, men det är nog på julens söta bord många tänker att de främst hör hemma.

Mandelmusslor, klassiker med gammalt recept

Ingredienser:
2 msk smält smör

2 dl sötmandel
2 bittermandlar
200 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Gör så här: Skålla sötmandeln och lägg tillsammans med bittermandel, socker, vaniljsocker i hushållsmaskin som hackar, maler. Kör tills allt är som ett fint mjöl. (Alternativt använder du en mandelkvarn och blandar sedan med övriga ingredienser) Blanda nu med rumsvarmt smör, ägg och mjöl till en deg och forma till en klump. Klä in i plast och lägg i kylskåpet minst en timma.

Sätt ugnen på 200° och pensla mandelmusselformar med svalt smält smör. Dela degen i delar och tryck ut i formarna. Försök att få så jämna ”väggar” som möjligt och hela vägen upp till kanten. Skär kanten jämn och rak med kniv. 

Ställ formarna på plåt och grädda mitt ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna så passa att du kan hålla i formen. Vänd på formen och knacka försiktigt ut mandelmusslorna med en träslev. Sitter de hårt kan du försiktigt klämma på formen så släpper de lättare.

Förvara torrt i rumstemperatur och servera mandelmusslorna med vispad grädde och sylt eller färska bär. 

Jag var 20 år och hade mitt första riktiga jobb efter gymnasiet, som fotoassistent till en reklamfotograf. Det blev december och tillsammans med andra skulle vi gå på vackra Hasselbacken och deras stora julbord. Jag tror detta var det första julbord jag åt utanför hemmet. Det var den 13.e december så lokalen släcktes ner och ett luciatåg kom in. Allt kändes så stort, vackert och överväldigande så det liksom klumpades i halsen på mig. 

På detta julbord fanns saker jag aldrig tidigare sett på julmenyn. Mandelmusslor var en av dem. Jag fick se hur de andra gjorde och tog efter. Jag tog en mandelmussla med grädde och sylt var på den snabbt följdes av två till som försvann ner där det tidigare var klumpar.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.