Följ mig:
Bakning & Godis

Baka semlor!

5 februari, 2013

I dag är det en vecka kvar till fettisdagen, semmeldagen (eller stavas det semeldagen??). Men jag kan inte vänta. Semlor, detta lilla bakverk är så gott, att baka egna är enkelt och den underbara kardemummadoften tar över hemmet.

Jag använder mig av den vetedegsbas med kvarg som jag har när jag bakar kanelbullar och saffransbröd. Det blir så saftigt bröd med kvargen tycker jag.

INGREDIENSER:
1 msk kardemummakärnor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kvarg
1 1/2 dl socker
3/4 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl
1 ägg + skvätt mjölk till pensling 

Stöt kardemummakärnor ordentligt i en mortel. Smula jäst i en bunke. Smält smör i en kastrull och häll sen i mjölk. Värm till fingervarmt. Häll smör- och mjölkblandningen över jästen. Och nu en viktig sak: ta med slickepott ut allt ur kastrullen, salt sjunker nämligen och den salta smaken vill man inte missa! Rör runt tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan mortlad kardemumma, kvargsockersalt och vetemjöl. Arbeta med degen tills den blir smidig och glansig. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

För över den jästa degen till mjölat bakbord och dela upp i bitar. Jag gjorde 32 bullar och då blev de ca 8 cm breda. Rulla till fina släta bullar och lägg dem efterhand på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Vispa ihop ett ägg med en skvätt mjölk och pensla bullarna strax innan de ska in i ugnen. Grädda i ca 8 minuter. Låt svalna på galler.

 

Jag gillar när man känner och smakar hela mandelbitar i mandelmassan så jag hackar hela mandlar och blandar i den köpta, färdiggjorda mandelmassan. Skär lock på semlorna och gräv ut lite av innehållet och blanda i mandelmassan ihop med några skvättar mjölk.  Detta är för att massan ska bli smidigare att bre på men även för att massan kommer ner i bullen och inte bara ligger ovanpå.

Bred på mandelmassan och sedan vispad grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara johan 5 februari, 2013 at 20:04

  Tja Helena,
  kan rekommendera att man vispar i lite smält gelatin i den redan vispade grädden, låter den stå kallt och sen spritsar loss. Bra volym och texture.

  • Svara Helena Lyth 6 februari, 2013 at 19:22

   @ Johan: Tipp topp tips! Ska provas!

  Lämna en kommentar

  Close