Detta är ett recept på inlagd gurka med ättika som har en egen smak. Det är inte riktigt så salt som saltgurka och absolut inte så söt som smörgåsgurka. Nånting däremellan. Lagom och perfekt helt enkelt.
Tidigare har jag skrivit om hur vi handlade direkt av odlarna under vår semester i Skåne. Redan innan sommaren visste jag att jag ville få med oss detta hem. I färsk form blir ju bökigt, och kortvarig lycka, så då får det bli som inlagd variant. Och beredd som jag var så hade jag två kassar med glasburkar med mig. Rena och fräscha och redo att fyllas med härligheter. Det blev en tung last hem.
Inlagd gurka med ättika
Ingredienser
1 kg gurkor, tex västeråsgurkor eller slanggurkor
1 knippe dillkronor
2 msk senapsfrö
2 1/4 dl ättikssprit
3 dl vatten
3/4 dl salt
4 dl socker
Gör så här: Tvätta gurkorna och skär dem i tunna skivor. Lägg i burkar eller krus och varva med dillkronor och överst läggs senapsfrö.
Rör ihop en lag av ättikssprit, vatten, salt och socker. Rör tills socker och salt smält. Slå lagen över gurkorna och stäng burken.
Inläggningen har fått ta bra med smak efter 3 veckor men går att smaka på efter bara nån dag om man inte kan hejda sig.
Förvaras i rumstemperatur men helst i skafferi eller matkällare. Öppnad burk får stå i kylen.
Gillade du detta? Då kanske du också gillar:
• Inlagda körsbärstomater
• Inlagd delikatessgurka med pepparrot
• Göra egen sylt – hur göra & tips