Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 juli, 2013

Att koka egen sylt

Igår var det alltså syltkokning som stod på schemat på förmiddagen. Ute flödade solen allt vad den kunde och det var faktiskt svalare att stå vid kokande syltkastruller än att vara ute. Det blev några burkar i alla fall.

Att koka egen sylt är inte svårt, bara man har tiden. Att använda syltsocker innehållandes pektin gör det hela väldigt enkelt egentligen.


Koka egen sylt

Gör så här: Rensa de bär du vill göra sylt på. Skär stora bär, tex jordgubbar i mindre bitar. Ville ha sylt med stora bitar men det går jättebra att tom mixa sylten om du vill ha den jämn. Mät upp i gram hur mycket det är och exakt samma mängd syltsocker ska du sen ha. Vill du dock ha en mindre söt sylt eller om du har väldigt söta bär kan du minska sockermängden ner till en tredjedel. I med bär och syltsocker i en stor kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter och ta bort skum med en sked eller hålslev. Det är för att få bort luft och sylten ska bli klarare och jämnare.


Ta lite sylt i en sked, lägg i kylen och låt svalna. När den svalnat kan du känna på konsistensen om du vill koka ihop mer eller om du är nöjd. Är den för hård/fast så spär du med lite vatten.


Förbered nu dina glasburkar. De ska vara rena och varma. Ställ de diskade burkarna i ugnen som nått 125° i ett par minuter. Då blir de sterila. Häll över sylten i burkarna och fyll upp. Skruva på lock ordentligt. Ställ de fyllda och förslutna burkarna i tex diskhon med kallt vatten så vattnet går upp utan att gå över burkkanterna. Låt stå tills burkarna svalnat. Du kommer höra lite poppande från burklocken, det är när det blivit vakuum. Känn efter att locken har tryckts in annars är det fel på locket eller förslutningen.

Vissa burkar är ju så fina som de är så de behöver inte gömmas under en liten mössa. Det snygga svart/vit-rutiga locket är från Garant-serien från City Gross. Snyggburken! Sen så är ju de fina klassiska syltburkarna med gummirand och snäpplock otroligt fina. Ska samla på mig lite nu under året så jag har fler till nästa syltning.


Nedan så har jag en syltburk från Royal Copenhagen. Vita burkar med gummiringar i olika färger så man kan skilja burkarna åt.


Det blev en riktigt, riktigt god och smarrig frulle idag!

Du kanske också skulle vara intresserad av att lägga in gurka? Klicka på länkarna för att komma till Hel Saltgurka eller Skivad Saltgurka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.