Madeleinekakor med saffran är ett inlägg med en adlink
Madeleinekakor med saffran är ett måste denna jul! Om du har en vana att scrolla på instagram så har du nog sett både en och sjutton madeleinekakor svischa förbi senaste året. Jag tycker helt klart att denna lilla fina, saftiga munsbit har fått ett uppsving. En kaka med lång historia, läs mer HÄR.
Kakan i sin vanliga form med citron är super men den år att variera och så klart ville jag göra en julig variant. Madeleinekakor med saffran, doppade i choklad och hackade pistagenötter på gör denna goding helt perfekt till första bästa glöggmys.
Och sen så är ju kakan så vansinnigt vacker tack vare sin unika form den ska bakas i. Den här formen köpte jag HÄR men de finns ofta för en bråkdel på loppis och second hand så kolla där om du inte har en form.
Juliga Madeleinekakor med saffran
Ingredienser:
140 g rumsvarmt smör
1 g saffran
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 ägg
150 g mörk bakchoklad
1 dl hackade pistagenötter
Gör så här:
Sätt på ugnen till 200°C. Smöra och pudra försiktigt en madeleineform med vetemjöl.
Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och häll i saffran och 0,5 dl socker för att vispa ihop rejält med elvisp.
Diska eller byt vispar på elvispen. Knäck ägg i en annan bunke och vispa med 1 dl socker ordentligt i 5minuter med elvispen så det blir ordentligt fluffigt.
Blanda socker- och äggfluffet i smörblandningen och sikta i de torra ingredienserna i blandningen och vänd ihop till en jämn smet.
Klicka i smeten i plåten/madeleineformarna med hjälp av två skedar, fyll inte hela hformarna då smeten sväller.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut plåten och vänta en minut innan kakorna försiktigt lossas från sina formar. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper under.
Smält chokladen i ett vattenbad och hacka pistagenötterna. Ta en madeleinekaka i taget och doppa försiktigt änden i chokladen och lägg på gallret. Strössla över de hackade pistagenötterna. Servera.
Låt kakan svalna något och använd en smal vass kniv för att testa att lyfta i kakans kant.
Perfektion ju!
Vill du ha tips på fler julbak?
• Mjuk pepparkaka med frosting
• Sega kolasnittar med saffran
• Pepparkakstacos med kladdkaka
• Saftigt saffransbröd som tolvhålakaka
• Pepparkakssticks med vit choklad
• Apelsin- och ingefärskladdkaka