Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 november, 2017

Tips för mysigt glöggmingel med goda & enkla tilltugg

Tips för mysigt glöggmingel med goda & enkla tilltugg är ett samarbete med Cervera

Nu är det mindre än en vecka kvar till första advent och bara dagar till 1.a december. Snart startar julen officiellt, hurra! Kanske du redan druckit lite glögg? Det har i alla fall jag då jag liksom inte kan hejda mig.

Kanske du ska ha ett glöggmingel till advent eller fixa på jobbet? Här kommer några tips från mig.

glöggmingel med enkla tilltugg

Stor skärbräda, pepparkvarn, ljusstake, liten skärbräda, ostknivar 4-pack, glasskål

Glöggmingel med enkla tilltugg

Ja dessa två är väldigt enkla och samtidigt är det mina två favoriter. Juliga smaker som fungerar bra till glögg.

• Hårt tunnbröd (eller knäcke) med getost, hjortronsylt och några rostade pinjenötter
• Dadlar (eller katrinplommon) inrullade i bacon och rostade i ugn. 200° ca 20 minuter.

Fler snittar från arkivet, klicka på länkarna för att läsa mer:
• Ostpuffar med picklad rödlök
• Kex med ankleverpaté & päron
• Selleri med ädelostkräm & valnöt
• Ädelostboll med pekannötter och tranbär
• Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Bricka, kökshandduk, tumblerglas 4-pack.

Att fylla glas är ett bra sätt att servera lite matiga rätter på mingelfester. Lätt att äta ur och ser trevligt ut.

Bygg upp ett bord eller bänk i köket. Nästan som ett julbord fast med bara några få gottigheter. Eller varför inte just välja ut sin favoriter från julbordet och även ha på glöggmingel?

När jag å maken (då snajdig pojkvän) bodde i en liten 1.a på Gärdet i Stockholm dundrade vi till med ett oproportionerligt stort glöggmingel. Lägenheten var en sk studio med endast ett rum på 35 kvm och dessutom med snedtak så det var trångt som bara den. Minns att det rann från imman på fönstren. Folk satt ute i trapphuset, inte bara för folkmassan utan för att det blev så varmt. Men då, i alla fall, hade vi även med en julskinka, edamerost och vörtbröd på bordet bland clementiner och pepparkakor. Det var galet uppskattat.

Glögglas, grytunderlägg, adventsljusstake, kastrull, slev

Glöggen är trevlig att ställa på bordet som en härlig värmekälla, annars är det bra att låta stå på svagaste värmen på spisen om den behöver hållas värm länge.

Skål med handtag, fat på fot, glasunderlägg

Ont om plats? Låt då flera saker samsas i en större skål eller på fat.

Om det finns möjlighet är det trevligt att inte bulla upp med allt på en gång utan fylla på faten mellan varven istället. Kräver lite av dig som värdinna/värd men det blir både mer inbjudande och att inget står framme och blir torrt eller tråkigt.

Blir så härligt med flera gottigheter tillsammans.

Servetterliten skärbräda, ostknivar 4-pack

En ostbricka med flera ostar är något som passar jättebra till glöggmingel. Och tillsammans med pepparkakor är det som bekant fenomenalt. Perfekt för glöggmingel med enkla tilltugg.

Att servera glögg i genomskinliga glas är så mycket trevligare än i keramiska muggar.

Fixa den rätta mysstämningen för glöggminglet snabbt och enkelt

Ibland rinner tiden iväg och ambitionerna är större än vad tiden tillåter. Här kommer några snabba tips som kan hjälpa. Läs och ha i bakhuvudet när det helt plötsligt är snabba puckar.

• På vägen hem köper du med ett fång amaryllis (som snittblommor) och hyacinter. Det är en tydliga julblommor som tar för sig rejält. Ta de som slagit ut som mest, de kan dessutom ibland gå för en billigare penning och då kommer doften från hyacinten fram. Välj så mörka hyacinter som möjligt. Ju mörker färg, desto mer doft.

• Börja fixandet i hallen för det första man ser när man kommer innanför dörren är just hallen så den kan behövas rensas. Du vet, first impressions last… Bort med skor, ytterplagg, paraplyer och galonbyxor. Lägg allt i sovrummet och stäng dörren.

• Sen så är det toaletten gästerna kommer använda. Våttorka handfatet, ny och ren gästhandduk, ett värmeljus och en liten skvätt wc-anka i toan.

• Dimra ner ljuset! Detta är nog det allra bästa tipset. Inte bara för att det ger en juligare stämning utan även för att detta är den bästa städmetoden. I detta mysiga ljus syns inga dammråttor eller oputsade bänkskivor.

• Levande ljus. Kanske den mesta stämningshöjaren. Ljuset och doften!

•  Låt julmusik spela lågt i bakgrunden. Finns väl ingen julstämning utan julmusik?

• Fram med kuddar, fällar och filtar. Alla vill sitta mjukt och känna sig bekväma.

• Jamie Oliver säger att, från att en gäst kommer in genom dörren får det inte gå mer än 5 minuter innan hon har ett glas i handen.

Och breda låga dricksglas är dessutom perfekt till hyacinter. Jag tycker det är fint när man ser rötterna.

Så, let the glöggmingel begin!

Och på onsdag 29/11 kl 09.00 får ni absolut inte missa livesändningen på Cerveras Facebook. Då ska jag vara med och vi kommer prata dukningar. Du ställer frågorna och vi svarar!

Kommentar

  • Takk takk takk. Vi skal ha adventsmingel for venner her i England om litt over en uke og dine tips blir uvurderlige! Vi har jo hatt gløggmingel mange ganger, men som skandinav så føler jeg liksom at jeg må representere AKKURAT HVOR FINT vi skandinaver gjør det i desember… no pressure at all. Det med juleskinke er jo en toppen idé, og reker i whiskyglass – helt genialt.

    Warmest regards fra Anne i England
    (Jeg er forøvrig en stor fan av din kanelbulle oppskrift, men nå som jeg er blitt diagnosert glutenintolerant så blir det dessverre slutt med det – for. ever. Sukk)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.