Julkalender fylld med godis, som tomtar av smällkarameller

Årets julkalender är klar och hänger i trappan. Den blev annorlunda och rolig. Kul att göra och kul att titta på. Som en en hel tomtearmé för att citera trollet i ”Trolltyg i tomteskogen” om du minns. Den är lätt att göra så skräms inte av de många bilderna. Fram med godis och sax, låt första julpysslet börja.

Julkalender fylld med godis, som tomtar av smällkarameller

Bakom kulisserna på julen på Skansen

Det finns två ser jag älskar och är återkommande här på bloggen: julen och Skansen. Att då få gå bakom kulisserna och se jobbet för julen på Skansen är ju så klart som att vara i himmelriket för mig. Och är du lika som jag är det här poddavsnittet för dig. Följ med när Ingrid Frykmo, museipedagog på Skansen lotsar oss genom historien och alla jultraditioner. Detta vill du inte missa.

I boktryckarens liberala 1840-tals hem dukas det upp för jul enligt senaste mode. Mange blanche – dvs ät vitt. Något jag måste kolla upp.

Museipedagoger letar och forskar i hur människor levde och bodde och här visas det då hur de firade jul. Vilket underbart jobb. Och vilken lycka för oss att få ta del av.

Bordsgran – högsta mode 1840.

Smörtorn. Känns väldigt 2025 ändå.

Det är några av museihusen som då ställs i ordning så kolla upp det innan du besöker julmarknaden.

Det vankas fest – finaste duken är på, ljuset med lika många vekar som det bor folk i huset samt halmkors under bordet. Några av de saker som tyder på att det är nåt på gång.

Önskar dig en trevlig lyssning. Skriv gärna en kommentar om vad du tycker.

Är du redo för en indisk jul???

Välkomna in Under granen och ett nytt julpoddavsnitt där vi får besök av Charlotte Amlé från Chamois. Ett företag med produktion i Indien och stora influenser därifrån i sådant som mönster och färger. Men hur kan en svensk jul då se ut med indiska inslag? Och kan det finnas likheter mellan den svenska julen och den indiska högtiden Diwali. Det kan Charlotte svara på.

Diwali var något nytt för mig och jag blev så inspirerad. Som Charlotte berättar så finns det saker som vi absolut kan låna och inspireras av.

Julmustens dag med stora julmusttestet

Julmustens dag 24/11 är här. För första gången är det en egen dag för vår allas favoritdryck i jultid. Under granen har fyllt studion med hela 17 olika sorters julmust. Vilken must blir vinnare i Det stora julmusttestet 2025?

Till vår hjälp har vi Anna Starrin Frankzen som kommer återkomma i annat avsnitt…

Hela 17 olika sorters julmust testades och betygsattes, de flesta var helt nya för mig. Och vad överraskande olika de kan vara. Vissa passar riktigt bra till mat medans andra kändes så där läskande goda i ensamhet. Får se om du som lyssnar tycker samma lika.

Till julmusten testade vi ett nytt snacks; popcorn med kanel från Sundlings. En Christmas edition. Den får du höra om i avsnittet vad vi tyckte. Välkomna in Under granen.

Hej från julmarknad i Salzburg

Jag står nu med ett ben ut genom dörren precis för att bege mig till ännu en julmarknad här i Salzburg där jag befinner mig. Jag kom på att jag inte sagt att jag är här så jag måste ju slänga iväg ett litet hej från Österrike och den juliga dröm jag och maken just nu är i. Vi är här för att jag och Stefan ska göra podd här ifrån och passade då på att ta med våra karlar. En jobbsemester kan man säga. Men mer om det i kommande blogginlägg och mängder av bilder för allt är instagramvänligt så att säga.

Christmas spritz – perfekt juldrink

Får jag bjuda på en Christmas spritz – perfekt juldrink, som en fredagsdrink denna fredags eftermiddag. En vanlig spritz som med några adderingar blir väldigt julig och extra god. Perfekt som komplettering till glöggen vid första bästa adventmys och glöggmingel.

Christmas spritz – perfekt juldrink

Det var när jag i veckan var bjuden på ett juligt event på Eataly som jag blev bjuden på denna och fick receptet. Den måste bara med på bloggen, bland alla juliga recept eller hur??!

Ingredienser:
4 cl Aperol
4 cl tranbärsjuice
2 cl sodavatten 
4 cl Prosecco 
Kanel
Rosmarinskvist
Tranbär

Gör så här: Fyll ett vinglas med is. Häll i aperol och tranbärsjuice. Fyll på med sodavatten och toppa med prosecco.

Pudra över lite kanel och dekorera med en rosmarinkvist och några tranbär. Servera genast.

Om du har vägarna förbi Biblioteksgatan ska du verkligen titta in i detta italienska matpalats för en rejäl dos julmys. Nu har jag inte riktigt någon kläm på vad den italienska julen är men vackert, det är det.

Aperol är verkligen sommar för mig, främst Gotlandssommar faktiskt men nu kanske jag måste ändra mig och tänka jul och Italien?

Det enda jag vet att man verkligen äter på jul i Italien är det söta brödet panettone. Som jag tyvärr inte tycker är så roligt. Luftigt sött bröd fylld med torkad frukt. Det är så vackert men smaken har inte passat mig. Men…

När chefskocken för Eataly berättade om brödet och hur viktigt Panettone är samt HUR man ska äta det fattade jag. Jag har ju gjort fel!!! Inte konstigt då att jag liksom avfärdat det.

Det görs så många olika varianter av panaettone så det finns de som innehåller nötter istället för torkad frukt så bara där blir det ju bättre för mig men att brödet ska toppas. Här är det nötchokladkräm, pistagekräm och mascarponekräm. Pistagen var to die for!

Och jag kan säga redan nu att den italienska julen kommer synas mycket här hos mig just i år. Vet inte vad det är men i pipeline ligger mycket av den varan…

Julpodden tar en kopp te med Eric Saade, Lady Lyth och Greven…

Ett julpoddavsnitt där vi pratar med Åsa Skeppstedt från Tehuset Java och meningen var att fördjupa oss i den varma drycken och just alla olika smaker för julen men det landade i att en ny hashtag trendar; #temåndag samt ett nytt te föddes; Lady Lyth och både Eric Saade och Greven dök upp… Välkommen in på ett varmt och smakrikt samtal fullt med julmys.

Brunch hemma med vänner från förr

”Vi måste ses nångång”. Hur många gånger säger man inte det och faktiskt menar det men sedan försvinner tiden och hur gärna man än vill ses så blir det inte av. Relationer som betyder något är något jag på senare tid funderat mycket på. Ju äldre jag blir desto viktigare är det som ligger nära hjärtat. Och de som stod mig allra närmast i mina 20-something saknar jag massor. Tur då man kan klicka in på valfri plattforms meddelandefunktion och säga: nu ses vi! Datum, tid och brunch bokades. Kors i taket.

Gjorde mig brunchfin i min favoritkjol. Ett tips är att faktiskt göra sig i ordning innan man börjar fixa med mat och dukning för då slipper jag stå med blött hår och mascaran i handen när gästerna kommer.

17 personer skulle vi bli runt bordet. Då blir det till att ta till extrabord och -stolar. Så glad över att ha en matsal och vardagsrum så här. Vi har suttit som mest 22 personer. När vi varit fler så blir det mer ”sätt dig var du vill” eller mingel.

Jag har genom åren köpt på mig Blå blomst och har nu en duktig mängd på 18 tallrikar så det blev ju bra att det blev lika tallrikar till alla. Gjorde den enklaste av dukningar med grangirlanger över bordet som enda dekoration. Då vi skulle bli många och alla ville prata ikapp och säkert flytta runt så la jag ingen kraft på att dekorera mer än så.

Jag fick önskemål på Instagram Stories att skriva vad brunchen innehöll så det kommer här:

Äggröra & Bacon
Kallrök lax tänkt som pålägg på bröd med creme cheese & tunt skuren silverlök
Cheddarost, Gouda & brie
Örtgriljerad skinka fint skuren, kallrökt skinka samt Milano salami
Levainbröd, grovt bröd, knäcke & fröknäcke
Tonfiskröra
Majonnäs, egenvispad
Tomat, gul paprika, gurka
Våfflor att grädda själv med olika sorters sylt & grädde
Kaffe, te samt juice

Vill du ha mer tips på brunch har jag ett fullmatat inlägg HÄR med hur många recept som helst.

Och en bardisk för att göra sin egna Bloody Mary eller Virgin Mary.

Och då det skulle komma barn som inte känner varann så laddade jag upp med alla möjliga spel på soffbordet. Alltid en isbrytare så att säga. Men, det behövdes inte – vår yngste och en kompis son i samma ålder hälsade på varann med ett sådant där coolt handslag och försvann som om de känt varann i evigheter. Det är som Emil när han möter en lika gammal kille i en av Emil i Lönneberga-böckerna; ”När två små gossar av precis samma skrot och korn träffas första gången, så tänds där liksom ett ljus i deras ögon”. Tänk vad enkelt det är när man är liten.

Och det kan vara på samma sätt fast helt annorlunda när man möter vänner man inte sett på länge: man tar vid som om vi sågs igår fast det är typ före pandemin. Det är trygghet det, ovärderligt. Ett ljus tändes i alla fall i mina ögon. Nu får vi se till att det inte dröjer så länge tills nästa gång.

Hot cacao bar, en varmchokladbar. Så här gör du

Det är en hot caco bar du ska skapa om det bara är en sak du tänker göra i jul. En bar redo att servera varm choklad när som helst. Bli din egna julmys-bartender och låt värmen sprida sig i både kropp och rum. För det är inte bara gott att dricka utan hela Barne blir som en inredningsdetalj också. Du vill inte missa denna jultrend.

Så vackert att skapa i kök eller vardagsrum. Och en ljusslinga på detta skulle sitta fint.

Hot cacao bar. Så här gör du

Ingredienser:
Mjölkchokladpulver
Marshmallows
Chokladpraliner
Chokladfyllda mintkarameller
Polkastänger
Kakor av olika slag
Varm mjölk

Vad som behövs:
Liten hylla eller bricka
Glasburkar
Fat, små skålar
Stora koppar, muggar
Skedar
Pynt som skapar julstämning

Gör så här: Inred din hylla eller bricka med glasburkar som fyllts med de önskade ingredienserna och tillbehör för den varma chokladen. 

Ett tips är att höja den varma chokladen med chokladpralin eller mintkaramell. 

Jultrendspaning: Ralph Lauren Christmas, gran- & pappgirlanger

Jag vet inte om du är lika galen i allt som har med julen att göra som jag men du kan ha sett årets jultrend nummer ett: Ralph Lauren Christmas. Om du bara skriver in dessa tre ord i något sökfält lär du få så många träffar och se så många bilder att du får svindel. Det är julen 2025 om internet får bestämma. Något du hörde i vårt poddavsnitt om jultrender.

Ralph Lauren Christmas

Jaha, vad betyder det då? När detta dök upp nån gång redan i september så var det bilder på rutiga filtar, kuddar, mycket mörkt trä, brun inredning med mörka färger och väldigt amerikansk lantlig stil a la modern cowboy. Ja, det är bara att titta på alla annonser Ralph Lauren gjort för att få känslan. Men luras inte nu – du behöver inte köpa en enda pryl för om du letar i ditt hem och förråd så har du säkerligen något rutigt och eller mörka toner av rött, blått och grönt. Bilder @ralphlauren

Det är så klart ett sätt att få folk att köpa nytt, vilja skapa en ”trendig” jul 2025. Men om vi verkligen tittar på vad det handlar om så är det väl bara… jul? Jag har i alla fall redan mörkt rött, grönt och blått samt en mer ombonad stil så här års. Jag skulle vilja säga att det är pendeln som svängt från de här avskalade beigea jularna som florerat på Instagram framför allt. Hem där det är vitt, vitt, vitt med beigea detaljer och underskåp i köket i valnöt. julen har varit i exakt samma vita stil med vita rosetter i granen, vita kuddar på den vita soffan osv. Nog med det och in med färg säger trenden alltså.

Girlanger. Överallt.

Sedan så är det girlanger av alla slag precis överallt. Det har varit girlanger tidigare men nu är det som om det ska vara så många och så mycket som möjligt. Över varje dörrpost, runt varje fönster, i taket i alla rum. Och jag som älskar allt med girlanger kommer absolut gå all in ännu mer.

Bild 1X, Bild 2X, Bild 3X

För oss som har en växtgardin vill jag tipsa om att sätta ljusslingor i den. Vips blev det en julig girlang!

Jag får ofta frågan: om man bara ska göra ett pyssel/pynt – vad är det? Och jag har alltid svarat pappersgirlangen. För enklare pyssel finns inte, alla ha papper och stor effekt garanteras. Så gå loss nu med allt du hittar i hemmet.

Den stora trenden är att göra girlanger av sammetsband men jag vågar inte ens gissa på vad det kan kosta för att verkligen göra en lång girlang. Jag håller mig nog till papper ändå.

Denna gjorde jag till min lansering av min julbok. Tror jag gjorde 12 meter eller nåt sånt. Tre rum fick långa girlanger.

I all sin enkelhet blir det så fint.