Nu är det dags för första julpysslet hos Larsson och Lyth. Och då drämmer jag och Anna María till med en riktig klassiker – vika en pappersstjärna.
Dessa vackra pappstjärnor kan se himla kluriga ut och det ska sägas att man ska ge det några försök men sen så sitter det som berget. Ja faktiskt så pass att du kommer bli beroende. Alla pappremsor du ser kommer du vilja göra till pappstjärnor ha ha.
Stjärnorna är fina och kan användas på flertalet olika sätt. Trä genom med nål och tråd så de kan hängas upp, lägg ut på matbordet för en fin juldukning, sätt på paketen för fin dekoration eller häng i halsbandet för den mest piffiga julstylingen!
Detta var första julpysslet från oss och det kommer komma mera. Så prenumerera nu så missar du inget.
Åh, jag är verkligen som ett barn på julafton nu! Det är så mycket härlig julstämning och mängder av julpyssel överallt.
Utöver blogg och jobb med kunder håller jag workshops och så här års är det så klart julpyssel som gäller. Några workshops jag ska hålla är det uppdragsgivare som håller slutna event för sina anställda medan andra är det öppen för alla. Och jag kommer till två härliga julpysselevents där jag verkligen hoppas du vill komma och pyssla med mig.
Torsdagen 7.e december kommer jag till i-HUSET i Linköping där vi ska julpyssla och dessutom prata runt skapande med det du redan har hemma, åkerbrukspyssel. Det ska bli så kul och nu är anmälningen öppen då det krävs en förbokning och antalet platser är begränsade.
Sedan har jag en till workshop i Stockholm där du är välkommen. Där är jag ihop med min partner in pysselAnna María som ska tillsammans inspirera och hålla pysselverkstad.
Onsdagen 6.e december i Mercedes-Benz Pop-up Store. Anmäl senast nu på torsdag 30 november till ulrika.gorefalt@plodder.se Läs mer om eventet HÄR.
Så, släng dig nu på tangenterna och anmäl dig så hoppas jag att vi ses!
Den här lilla snitten är en av mina absoluta favoriter när det ska göras snittar, plock till mingel och verkligen passande till glögg. Så du hör ju – det är en snitt som passar till allt, alltid. Kanske för att den just kombinerar salt och sött på ett bra sätt. Sedan tycker jag att chevre och hjortronsylt lever lite i skuggan av de mer populära brie och fikonmarmelad… Dags att ge dem kärlek!
Snitt med chevre & hjortron – perfekt plock
Vad som behövs: Chevre, getost Hjortronsylt Pinjenötter Hårt tunnbröd
Gör så här: Börja med det som sätter pricken över i: pinjenötterna. Värm en torr stekpanna och rosta pinjenötterna lätt.
Skiva och dela getost, chevre. Lägg på bitar av hårt tunnbröd.
Klicka över lite hjortronsylt och strössla över rostade pinjenötter. Servera.
En av de mest klassiska tilltuggen till glögg måste väl baconinlindade dadlar vara. Och varför den blivit en modern klassiker är nog för att den är lätt att göra, smakar så gott med bra balans mellan sött och salt i bacon och dadel samt passar så bra till glögg. Har du inte gjort den än så är det här ditt tecken på att göra den i år till glöggmingel eller julmys.
Det är inte alla som gillar dadlar och då vill jag föreslå att ta katrinplommon i stället. Samma sötma och kanske enklare i sin smak? Eller ta båda vet ja!
Baconinlindade dadlar till glögg
Vad som behövs: Baconskivor Dadlar
Gör så här: Värm ugnen till 200° och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Vira in varje dadel i en baconskiva. Lägg på plåten med den öppna baconsidan nedåt.
Ugnsbaka i ca 20 minuter, tills baconet är tillagat och krispigt.
Ta ut och låt svnlna något på plåten.
Lägg upp på fat och stick eventuellt ner tandpetare i bacondadlarna eller lägg tandpetare vid sidan. •
Tips för mysigt glöggmingel med goda & enkla tilltugg är ett samarbete med Cervera
Nu är det mindre än en vecka kvar till första advent och bara dagar till 1.a december. Snart startar julen officiellt, hurra! Kanske du redan druckit lite glögg? Det har i alla fall jag då jag liksom inte kan hejda mig.
Kanske du ska ha ett glöggmingel till advent eller fixa på jobbet? Här kommer några tips från mig.
Ja dessa två är väldigt enkla och samtidigt är det mina två favoriter. Juliga smaker som fungerar bra till glögg.
• Hårt tunnbröd (eller knäcke) med getost, hjortronsylt och några rostade pinjenötter • Dadlar (eller katrinplommon) inrullade i bacon och rostade i ugn. 200° ca 20 minuter.
Fler snittar från arkivet, klicka på länkarna för att läsa mer: • Ostpuffar med picklad rödlök • Kex med ankleverpaté & päron • Selleri med ädelostkräm & valnöt • Ädelostboll med pekannötter och tranbär • Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök
Att fylla glas är ett bra sätt att servera lite matiga rätter på mingelfester. Lätt att äta ur och ser trevligt ut.
Bygg upp ett bord eller bänk i köket. Nästan som ett julbord fast med bara några få gottigheter. Eller varför inte just välja ut sin favoriter från julbordet och även ha på glöggmingel?
När jag å maken (då snajdig pojkvän) bodde i en liten 1.a på Gärdet i Stockholm dundrade vi till med ett oproportionerligt stort glöggmingel. Lägenheten var en sk studio med endast ett rum på 35 kvm och dessutom med snedtak så det var trångt som bara den. Minns att det rann från imman på fönstren. Folk satt ute i trapphuset, inte bara för folkmassan utan för att det blev så varmt. Men då, i alla fall, hade vi även med en julskinka, edamerost och vörtbröd på bordet bland clementiner och pepparkakor. Det var galet uppskattat.
Glöggen är trevlig att ställa på bordet som en härlig värmekälla, annars är det bra att låta stå på svagaste värmen på spisen om den behöver hållas värm länge.
Ont om plats? Låt då flera saker samsas i en större skål eller på fat.
Om det finns möjlighet är det trevligt att inte bulla upp med allt på en gång utan fylla på faten mellan varven istället. Kräver lite av dig som värdinna/värd men det blir både mer inbjudande och att inget står framme och blir torrt eller tråkigt.
Blir så härligt med flera gottigheter tillsammans.
En ostbricka med flera ostar är något som passar jättebra till glöggmingel. Och tillsammans med pepparkakor är det som bekant fenomenalt. Perfekt för glöggmingel med enkla tilltugg.
Att servera glögg i genomskinliga glas är så mycket trevligare än i keramiska muggar.
Fixa den rätta mysstämningen för glöggminglet snabbt och enkelt
Ibland rinner tiden iväg och ambitionerna är större än vad tiden tillåter. Här kommer några snabba tips som kan hjälpa. Läs och ha i bakhuvudet när det helt plötsligt är snabba puckar.
• På vägen hem köper du med ett fång amaryllis (som snittblommor) och hyacinter. Det är en tydliga julblommor som tar för sig rejält. Ta de som slagit ut som mest, de kan dessutom ibland gå för en billigare penning och då kommer doften från hyacinten fram. Välj så mörka hyacinter som möjligt. Ju mörker färg, desto mer doft.
• Börja fixandet i hallen för det första man ser när man kommer innanför dörren är just hallen så den kan behövas rensas. Du vet, first impressions last… Bort med skor, ytterplagg, paraplyer och galonbyxor. Lägg allt i sovrummet och stäng dörren.
• Sen så är det toaletten gästerna kommer använda. Våttorka handfatet, ny och ren gästhandduk, ett värmeljus och en liten skvätt wc-anka i toan.
• Dimra ner ljuset! Detta är nog det allra bästa tipset. Inte bara för att det ger en juligare stämning utan även för att detta är den bästa städmetoden. I detta mysiga ljus syns inga dammråttor eller oputsade bänkskivor.
• Levande ljus. Kanske den mesta stämningshöjaren. Ljuset och doften!
• Låt julmusik spela lågt i bakgrunden. Finns väl ingen julstämning utan julmusik?
• Fram med kuddar, fällar och filtar. Alla vill sitta mjukt och känna sig bekväma.
• Jamie Oliver säger att, från att en gäst kommer in genom dörren får det inte gå mer än 5 minuter innan hon har ett glas i handen.
Och breda låga dricksglas är dessutom perfekt till hyacinter. Jag tycker det är fint när man ser rötterna.
Så, let the glöggmingel begin!
Och på onsdag 29/11 kl 09.00 får ni absolut inte missa livesändningen på Cerveras Facebook. Då ska jag vara med och vi kommer prata dukningar. Du ställer frågorna och vi svarar!
Phu, jag hann – årets julkalender till barnen är klar. Det blev en paketkalender av 24 skruvkorkar.
Hade tänkt skippa en egen kalender i år då jag tycker det går lite inflation i detta med kalendrar och då vi har en i tyg från min barndom som bara måste vara med men jag kunde så klart inte låta bli. Hade en idé som grott länge och var bara tvungen att få göra ut den. Kanske att den är egentligen mest åt mig, ha ha!
Jag gillar att skapa och pyssla med sådant vi redan har hemma, så kallat återbruk eller återvinningspyssel. Samtidigt är jag lite av en nörd vad det gäller att återvinna, dvs slänga på återvinningsstationen. Vi sorterar det mesta här hemma och har faktiskt bara 1 soppåse i veckan tack vare detta.
Så när jag då står där och river bort den femtiotolfte skruvkorken från papptetrorna från mjölk, yoghurt och juice började jag titta på skruvkorken på riktigt. Detta är ju en fin liten skruvburk! 24 samlades ihop och det skulle bli en kalender. Så här blev den:
Godis- & paketkalender gjord av skruvkorkar
24 skruvkorkar tvättades och torkades. Av lite kraftigare papper gjorde jag 24 stjärnor med hål i. Trädde igenom skruvkorken och skruvade på locket. På en stor svart pannå limmade jag fast stjärnorna med limpistol. Klistrade på 1- 24 med guldiga sifferklistermärken. Skar till en måne i vit pannå och limmade på även den.
Sen var det bara att skruva av locken och fylla de små askarna med smågodis. Om man nu inte vill sockerchocka sin barn kan en liten lapp med dagens uppdrag eller komplimang läggas däri.
Då de är tre små troll här hemma får de öppna var sin ask var tredje dag.
Gillar den grafiska svart/vita känslan i denna. Då kommer de guldiga siffrorna fram riktigt bra också. Sen är det ju enkelt att just hålla sig till den färg materialet redan har. Varför krångla till det liksom.
Så nu har vi då alltså fyra kalendrar här hemma att jobba med varje morgon. Denna här, min barndoms gamla fina som fylls med skumtomtar som seden kräver, TV samt radio. Kommer bli ett himla sjå. Fast det kommer ju samtidigt inte var svårt att få upp trollungarna på mornarna, ha ha!
Så ska jag ta hand om mitt nyslipna golv & gamla träbord är ett samarbete med Bona
När golvet slipades för några veckor sedan var det ett smärre projekt. Tömma hela rummet, välja (och våga) pigment och så då leva 5 pers och 2 katter i ett halvt hem under tiden det slipades.
Nu är allt utom mattor tillbakaflyttat och vi alla njuter varje dag av vårt ”nya” golv. Barnen glider på det och har dansbana. Vi vuxna har äntligen fått det rum vi hoppats på.
Nu är den pirriga förälskelsen kanske på väg att gå över till en djup och sansad kärlek men som med all kärlek måste den vårdas. Hur vårdar jag då ett nyslipat parkettgolv på bästa sätt? Då kom jag i kontakt med Bona som både har rätt produkter och rätt kunskap.
Måste man våttorka?
Om det inte spillts något som gjort att det skapats en fläck på golvet så behövs det egentligen bara torkas med torr mopp. Det är damm, smulor och små spår av både 3 barn och 2 katter som ska städas bort på enklast sätt och samtidigt vara snällt mot trägolvet. Jag fick prova golvmopp med den ulliga gulliga Microfiberduken som med en kraftig statisk laddning drar till sig och samlar upp damm, päls från katterna och små smulor. Och kanske det viktigaste just nu: skonsam mot mina golv.
Regeln för trägolv: Så lite vatten som möjligt.
Det sista golvsliparen sa till mig när golvet var klart var ”och så har du inget vatten på det här nu!” Jag trodde han skojade, ”ha ha, nä eller hur?!”, sa jag ironiskt. Klart man måste våttorka golven! Näe sörru, inte på det sätt jag gjort i alla fall!
När jag då fick höra om Bonas spraymopp var det som om allt föll på plats. En mopp med inbyggd spray som doserar rengöringsmedel för just trägolv i rätt mängd på stubben. Så skonsamt mot golvet och så rasande enkelt.
Det enda som jag märkt med det mörka golvet är att små smulor syns bättre på mörkt än ljust golv. Himla bra då med en smart vardagslösning. Så mycket smidigare än att dra fram en sladdbunden ljudlig dammsugare varje dag. Inga förskrämda katter eller barn som tycker jag väsnas.
Ja, Birger – det är dig jag pratar om… Dina små spår tas nu snabbt och enkelt bort!
Nästan så jag inte vill lägga på mattor nu.
Sedan så har jag faktiskt fått med kidsen att testa just för att det är så enkelt. Nu var jag själv en sådan där unge som gillade att städa och på eget bevåg dammade och höll på hemma men jag tycker det är viktigt att få in rutiner på städningen för barnen. Hur mycket jag än älskar dem så är detta ”inget hotell med lyxig städservice” som jag hör mig själv säga titt som tätt… Och de är faktiskt duktiga. Kanske att den där gulliga eller roliga sprejmoppen hjälper till och gör det till en ren lek?
Något annat i trä som betyder enormt mycket för mig är vårt köksbord. Ja, du ser det väldans ofta här på bloggen då jag fotografera mycket mot bordsytan (min header till exempel). När jag såg att Bona hade en rengöring för träytor fick jag äntligen svaret på hur jag ska göra med det bordet. Kan låta lite knasigt men jag har faktiskt varit orolig för att rengöra det fel.
Bordet är från Indien, jag köpte det på Blocket, och är ett hemmasnickeri av bästa sort. Tidigare ägaren sa att det använts av en cateringfirma där i Indien för bordet kan fällas ihop. Ena sidan gissar jag har varit en vägbom då den är röd/gul-randig sedan är det bitar med text på som om det är plankbitar från fraktlådor. Hur tar man hand om ett sådant? Vill så gärna behålla den häftiga, råa känslan men vill ju att ett rent bord då vi äter där.
En smidig sprej och sedan torka av. Bakteriereducerande och fettlösande. Var alltså inte svårare än så? Tack!
Så nu står vi rustade för yviga julbak. Lär bli både kreativa pepparkaksbak på bord och mjöliga golv.
När det fortfarande var sommar fick jag frågan om att göra en vinterdukning till en butiksöppning i november. Så klart sa jag ja och tänkte att det var oceaner av tid kvar. Ja det var det men som så ofta är det i sista minuten jobben görs och lokalen blev faktiskt klar bara dygnet innan öppning. Nu har det gått en vecka sedan detta var och då var det frostigt värre utanför fönstret.
Ville göra en frostig dukning som skulle gå i blått och silver samt glas. Inte hade jag väl kunnat ana att dukningen skulle passa så bra in i denna del av Kvänums nya visningsbutik där köket också var blått. Eller så kan vi säga att det var en planerad tanke…
Blandad rekvisita. Gammalt och nytt.
Min bas för hela dukningen blev porslinet Ostindia och den ganska nya serien Ostindia Floris. Där är de målade löven större än i originalmönstret och det fick mig att vilja göra något med löv – vinterlöv.
Det blev en stor gren med löv att hänga ovanför bordet. Innan jag hängde upp den sprayade jag den med snösprej. Det var en riktig höjdare och gjorde mycket för känslan. Syns dåligt men den är riktigt frostig.
Är du en trogen läsare kanske du känner igen dessa blommor? Det är blommor jag gjort av kaffefilter. Hur jag gör dem kan du läsa HÄR. Och på samma sätt ungefär gjorde jag löven. Att måla på blöta kaffefilter är som att måla på akvarellpapper. Bara att de kostbar nästan ingenting.
Och så här dukade jag platserna. Porslinet Ostindian Floris och Swedish Grace i nya färgen midnatt som kommer finnas i butik från december. Visst är den ljuvlig?
Udda glasfat från loppis och blandat gamla bestick. Allt för att få till en fin blandning.
Glasen var också lite blandad kompott. Lilla snapsglaset (eller var det nu är) i tenn hittade jag på Myrorna. Så söta och kan ju också få vara vaser. Glaset med handtag är Irish coffee-mugg faktiskt men kan ju få vara vad som helst. Både vinglas och blått vattenglas från Iittala.
Och så den isiga, silvriga stjärnan från HM Home. Stylingen ska stå från och med nu ända in i januari så den fick inte vara för julig men kanske att den känns mer nyår?
Vad är det för namn? var det många som undrade. Jo, när jag då fick uppdraget skulle dukningen vara för 8 och då ville jag hitta en grupp som just var 8. Det blev tomtens 8 renar! Ja, för det är originaluppställningen. Den 9.e – Rudolf, han kom till långt senare via en saga och en sång ni vet. Diskad från min dukning så att säga.
Sen öppnades dörrarna, röda mattan rullades ut och marschallerna tändes. Galapremiär!
Det sägs att festen alltid är i köket men när hela lokalen är flera kök, hur blir det då??
Karin från Trendgruppen, Marie från Kvänum och Svante från Elle Decoration.
Sedan var det presentation och tur att jag fick på mikrofonen så frisyren satt fint, eller hur. Ha ha ha! Matchade min silverfrostiga dukning i silverklänning.
Sedan trippade jag hem i höga klackar på hala gator. Trött och glad.
Hyacinter är vackra men varför de är mina julfavoriter är helt klart för doften. Hyacintdoften ger ett sådant starkt doftminne som är helt synonymt med jul.
Väljer alltid så mörka hyacinter, blå, som möjligt då ju mörkare färg, desto mer doft.
Julgrupper har jag lite svårt för. Eller så här, de där grupperna som är färdiga med en hel massa olika växter och gärna nåt litet äpple och plasttomte känns inte helt i min stil. Men vackra julblommor i grupp är det ju inget fel på. Allt handlar nog om presentationen.
För att sätta stämningen använder jag vår gjutjärnsgryta och för att den inte ska ta skada täcker jag botten med en stor plastpåse.
För att fylla ut använder jag lecakulor och ställer ner hyacinterna som de är. På med mer lecakulor.
Hyacinterna har så mycket kraft i sin lök så jag lämnar dem i fred. Låter dem växa och spira. Sprejar endast lite vatten på mossan så den håller sig lite fuktig. När jag vattnat hyacinterna så växer de sig för höga och faller omkull.
Vill du skynda på blomningen ställer du hyacinterna varmt, tex nära element, och ljust. För att stanna av dem gör du precis tvärt om – svalt och mörkt. Då är det just väldigt bra att ha hyacinterna i grupp så de är lätta att flytta runt.
Så häftigt att se på dessa små knölar nu och veta att om nån vecka så har de växt sig höga och sprider ljuvlig doft.
Nu är det dags för ett nytt avsnitt av Larsson och Lyth och det är Anna María som inspirerar och visar en väggbonad.
Enkelt att göra och blir så fint att ha på väggen bland tavlor och posters. Något som både kompletterar och sticker ut.
I det här avsnittet kan ni se lite hur den kreativa processen går till. Anna María hade en idé om hur hon ville ha väggbonaden men lät designen komma längs vägen. Så kul att se.
Och lite så ska kanalen vara tänker vi; att avsnitten skiljs åt. Ibland är det en teknik som vi visar, som förra där jag visade tekniken med att påta, ibland är det utmaningar eller beskrivningar. Ja en kanal som inspirerar är väl det vi hoppas på.
Hoppas att ni vill hänga med och glöm inte att prenumerea så missar du inga avsnitt.
Vi är helt överväldigade för den respons vi fått på de tidigare avsnitten och att vi öppnat kanal. Tack snälla för alla glada tillrop samt bra feedback.
Igår spelade vi in nya avsnitt och det var jul så det stänkte om det. Det vill du verkligen inte missa!!!