Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 mars, 2016

Vackra blommor av kaffefilter, som körsbärsblommor

Vårens vackraste ris har jag pysslat ihop själv – blommor av kaffefilter!

Vårens körsbärsblommor lär vänta på sig och påskriset känner jag det är för tidigt för. Pysslar ihop mitt egna vårris, med körbsbärsblommor av kaffefilter.

Dessutom ett allergifritt ris då jag inte sätter det i vatten. Låter mina kaffeblommor få vara i fred.

blommor av kaffefilter

Det här pysslet blir inte bara fint och beständigt, det är dessutom roligt och billigt. Köpte 100 kaffefilter för 17 kr så varje blomma (om jag gör alla) kostar alltså 17 öre! Om man då bortser färg, metalltråd och floristtejp så klart, men ändå.

Jag skulle inte säga att detta är ett svårt pyssel men de tre första blommorna kanske inte blir helt perfekta. Det gör inget, jag kallar detta för boy bands-effekten. Varje kille i popgruppen kanske inte är supersnygg var för sig men ihop blir de en perfekt snygghet. Samma sak här; varje blomma kanske inte blir perfekt men i buketten eller riset blir det supesnyggt.

Blommor av kaffefilter

Börja med ett helt vitt kaffefilter och klipp bågar/blomblad i överkanten.

Klipp sedan bort perforeringskanterna på sidan och undertill.

Vik upp hela filtret till en solfjäder.

Ta tag i ena övre kanten och vira runt pappret. Detta är den svåraste biten, att börja göra blomman. Börja om om det blir fel eller krånglar. Knepet är att vecka, knipa och liksom trycka in pappret mot mitten av blomman, där “stjälken” ska vara. Tänk på att försöka få blomman bred och inte tät som en rosenknopp.

När hela filtret är invirat klämmer man till i botten av blomman, vid stjälken. Håll fast där med ena handen och vrid sedan hela stjälken med den andra handen så blomman låses.

Nu är blomman klar och ska få sin riktiga stjälk.

Ta en bit ståltråd, ca 25 cm – ska räcka till att vira bloman med och vara fäste på grenar eller sättas i bukett. Vira hårt runt stjälken, så nära blomman som möjligt.

Några hårda varv räcker och sedan kan pappersstjälken klippas av en bit. Klipp gärna snett så pappersstjälken blir tunnare ned till. Alltså inte så dubb-avhugget.

Med floristtejp viras stjälkstumpen in och en liten bit ner på ståltråden.

Antingen är man nu nöjd med sin fina, vita blomma eller så sätter man färg på den.

Börja att med en ren pensel måla med vatten på alla kronbladstopparna. Det är för att få en tonad färg på bladen som de ska blötas först. Krävs inte mycket. Du ser hur kronbladen såger åt sig vattnet och blir lite genomskinligt nästan.

Ta och droppa bara någon droppe färg i vatten eller om du har vattenfärgskakor, färga en pensel och färga vattnet. Den färg som vi ska börja med ska vara utspädd och svag.
Doppa penslen i det svagt färgade vattnet (gärna duktigt blöt pensel) och måla försiktigt yttest på kronbalden. Du ser hur filtret dra åt sig färgen.

Sen kan man ta lite mer koncentrerad färg och måla tunt i ytterkanterna för att få lite dramatik i blomman.

Låt torka och fäst sedan i ett grenar eller gör till en fin stor bukett.

För att addera på stylingen och råda lite bot på min vårlängtan stylar jag upp med kanske det vårligaste av allt: kulor. Ingen vår på skolgården utan kulor!!!

Dessa kan ju användas till hur mycket som helst. Jag tänker redan på midsommarkransen, paketinslagningar, girlander mm. Pyssel- och blomsterkärlek!

Vill man inte ha den här typen av blomma går det ju att ändra klippningen på blombladen.

 

Comments (19)

 • Bodil Malmsköld

  Så jättesöta små… typ körsbärs-/äppleblommor. Detta måste jag göra, ser riktigt roligt ut o så fina på en kvist!! 🙂 TACK för tipset 🙂 😉

 • Så himla fint! Jag tipsade i morse om fyra DIY’s med just gemensamma nämnaren blommor som en kan göra själv. De här skulle jag ju helt klart haft med i mitt tipsinlägg. Så fina! Måste nog prova göra en på en gång.

  • Men vad kul! Visst är det något i luften som gör att man vill se saker gro, växa och blomstra. Vi alla suktar efter våren!
   Måste kolla in din blogg 🙂

   Ha en fin helg!
   🙂 Helena

 • Tack så mycket för tipset! Så fina och enkla att göra. Jag har nu gjort sju stycken, får se om de kommer upp i ett ris eller används till något annat 🙂 Trevlig helg!

  • Hej Mikaela! Och HEJA Mikaela! Bra jobbat. 🙂 När man fått kläm på hur man gör så går det ganska raskt.

   Tack snälla för att du delade med dig.
   En riktigt fin helg önskar jag även dig.
   Helena 🙂

  • Hej Kristin! Tack söta snälla du! Så kul att blommorna kan inspirera 🙂
   Om du vill får du gärna tipsa, bara kul om fler kan inspireras och vill skapa.

   Önskar sig en härlig fredag och helg.
   Kram!!!

 • Hi Helena,
  Your kaffefilterblommor (~blommar?) are beautiful! I will definitely make them in the spring.
  I don’t understand a single word but thanks to the photos no instructions are needed.
  Thank you!

  • Hi! Ha ha, yes Swedish is not so easy if you don’t know it, especially with all the Å Ä and Ö… But I’m glad that the pictures were helpful.
   Hope you can make some this spring. Or why not som winter flowers? 😉

   Best regards
   Helena

 • Ser att detta är en äldre post men jag hoppas på att få svar! Dessa små blommor är fantastiskt vackra, har redan hunnit vika ihop ett tiotal. Jag stöter dock på problem med floristtejpen, den är knappt klistrig och vill inte riktigt fästa. Ska floristtejp vara så här eller har jag fått tag på ett dåligt exemplar? Köpte tejpen på Panduro.

  Tack för inspirationen!

  -Johanna (:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.