Nu startar jag julen 2017 här på bloggen

Nu är det fritt fram för julen 2017! Ska erkänna att jag liksom gått o stampat för jag ville klara av halloween i rekordfart och gå rätt på julen.

I mitt jobb ligger jag alltid lite steget före vid alla högtider och säsonger. Jag levererar material till mina kunder och visar här på bloggen det som kan inspirera er läsare och då vara aktuell innan högtiden så ni kan hinna skapa, baka, inhandla. När väl högtiden då kommer kan jag redan känna mig klar.

När jag arbetade på reklambyrå så låg vi 8-9 månader före så då hade jag ju redan hunnit glömma och var helt med i samma schema som resten. Även om det var helt galet att leverera julkampanjer samtidigt som man firade påsk. I denna digitala värld är det kortare ledtider.

Några julevents har jag redan besökt och visat, andra har jag inte visat för jag vill att ni läsare ska vara lite i samma julstämning som jag när ni läser. Svårt att begära att ni ska kunna ta till er härliga julnyheter redan i september.

Hur som helst – jag är nu så pepp på julen och ni som är mina trogna läsare vet ju att jag började som renodlad, nischad julbloggare. Japp, jag är en äkta, stolt jultoka! Har lyssnat på julmusik i två veckor (hemma ensam på högvolym och i lurar på t-banan), skissat på julens pyssel, bokat jobb med julpyssel och workshops och lovat mig själv att inte glömma bort att njuta av den bästa tiden på året. Ska lyda mina egna råd vad det gäller julplanering. Tittade på inlägget med bilder från vår jul 2016 och hoppas innerligt att vi kan få till en lika ljuvlig jul i år. Den där filmen på ynka 15 sekunder är precis som hela dygnet var!

Och nu trillar det in så många finheter i mejlboxen. Som denna lockande bild från Artilleriet som öppnar sin julshop 15/11. Tur de finns online för oss på fel kust…

Okej, vad jag vill säga med denna långa monolog är att jag välkomnar in till mig och min jul 2017. Det bubblar i mig och jag hoppas kunna smitta av mig lite så julstämningen sprids in i varje stuga. Hakar ni på?

Gratinerad vegetarisk burrito med Pulled Oats

Gratinerad vegetarisk burrito med Pulled Oats är ett samarbete med Gold and Green

Som jag skrev tidigare så är jag deltidsvegaterian och en nystartad sådan. Jag är stolt förbi pasta-tomatsås-fasen och vågar mig på nya smaker, produkter och kanske främst att tankebanorna har satt sig.

Som förälder skaffar man sig lätt många dåliga samveten och att ge barnen varierad kost är ett utav dem. Maten ska snabbt på bordet, falla dem i smaken och nånstans där emellan vill man ju ge dem lite kunskap och medvetenhet också om vad de får i sig. Inte det lättaste.

Blev så glad när jag fick möjlighet att testa Pulled Oats från Gold and Green för snabbt insåg jag att här kom en produkt som kan få bort lite av det dåliga samvetet jag nämner ovan. Med en helt vegetarisk, ja vegansk till och med, råvara som smakar riktigt gott och är både enkel att tillaga och flexibel för olika rätter är det ju check på rubbet. Tack säger småbarnsmamman!

En favorit redan hos hela familjen är gratinerade burritos – fyllda tortillarullar under täcke av ugnsgratinerad ost. Sedan tidigare har de också gillat min Viltskav. Den går inte heller av för hackor!!!

Vad är Pulled Oats? Snabbt förklarat är det är ett helt växtbaserat protein. Läs mer utförligt HÄR. Det första jag tänker på är likheten till pulled pork både i namn och utseende. En vara lätt att få in i din vardag, enkelt att byta ut ett animaliskt protein du vanligtvis använder mot Pulled Oats.

Gratinerad vegetarisk burrito med Pulled Oats

Ingredienser 4-5 personer
1 förpackning Pulled Oats, tomat
1 gul lök
rapsolja för stekning
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
1 msk soja
1 tomat
1/2 röd paprika
salt
peppar

4-5 mjuka tortillabröd
2 dl riven ost, tex Gouda, Mozarrella

Till servering
Avokadoröra (se recept nedan)
Mangosalsa (se recept nedan)
Kokta majskolvar i portionsbitar
Gurka skuren i små bitar
Tomat skuren i små bitar
Majs
Nachoschips

Gör så här: Hetta upp en stekpanna och häll i rapsolja. Finhacka en gul lök och stek den mjuk någon minut. Häll i spiskummin, paprikapulver, oregano och pressa i en vitlöksklyfta. Rör om och stek nån minut. Lägg i en förpackning Pulled Oats tomat och blanda. Häll i vatten och soja. Stek på mellanvärme och rör då och då tills röran satt sig och fått stekyta. Smaka av med salt och peppar. Chili för den som vill ha hetta.

Värm upp ugnen till 225°

Skär under stektiden tomat och röd paprika. Häll över röran till ett fat och stek nu tomat och paprika i stekpannan med rapsolja. Grönsakerna ska bara värmas, mjukna och få liten stekyta.

Häll tillbaka röran i stekpannan och rör samman med grönsakerna. Stek ytterligare någon minut. Smaka av.

Lägg upp tortillabröd och fördela den varma röran på bröden. Sprid ut, rakt över ”midjan” så det går att rulla ihop med fyllningen i. Lägg rullarna i en ugnsfast form och täck med riven ost.

Ställ i mitten av ugnen på ugnsgaller och gratinera tills osten smält och fått gyllene färg, 15-20 minuter.

Servera med valda tillbehör.

Känner du doften genom skärmen? Så fantastiskt ljuvlig.

Låt barnen vara med. Hacka tomat och paprika är mina barn alltid pigga på. Göra rullar är superkul för små kockar.

Avokadoröra (snäll guacamole)
Gröp ur 2 avokados i en bunke och mosa med gaffel, ska inte bli helt slät. Pressa i 1 vitlöksklyfta, saften från en 1/2 pressad lime och 2 nypor flingsalt.

Mangosalsa-ish
Skär 1/2 mango, 1 avokado och 1/2 röd paprika i tärningar och blanda i en skål. Häll över olivolja, smaka av med flingsalt.

Koriander passar båda dessa men för de som gillar – mina barn har svårt för den karaktäristiska kryddan tyvärr. Har då hackad färsk koriander i en skål vid sidan av för de som önskar.

Majs! Vad är det med barn och majs? Jag personligen är inte så förtjust i lös majs men kokta majskolvar är vansinnigt gott. Så passande också som komplement till burriton.

Det är en fröjd att kunna duka upp ett sådant här bord. Så mycket färger, så många smaker och barnen har ingen aning om hur mycket härliga vitaminer de får i sig av bara farten.

Då var det serverat.

Jag sa inget om att det inte var kött barnen åt. De har ju liksom ingen åsikt om det där än. Smakar det gott så kan det ju kvitta om det är kött eller inte. Trodde att de själva skulle säga något men det mumsades på utan kommentarer. Jo, avokadon i mangosalsan var kanske lite för hård tyckte de, ha ha…

Detta är en typ av måltid som är perfekt när man vill styla lite. Rätten med röran av Pulled Oats är snabbt och enkelt gjord. Sen blir den så där stiligt snygg med de gratinerande tortillarullarna. Med tillbehören och alla grönsaker får man till en proffsig touch.

Det blev en riktig familjemåltid. Burritosrullarna var helt i barnens smak och slank ner utan problem och sedan kunde de själva välja vilka grönsaker de ville ha till. Äldste sonen och dottern är lite modigare med smaker än lillkillen som gick all in på gurka och majs.

Jag lovar, detta är inte fixat av mig! Vi har tittat på Sveriges yngsta mästerkock ihop och där var det betygsättning i finalen. Jag fick 10 av 10 möjliga av dottern. Vad mer kan man begära?

Vad jag tycker om halloween

Happy halloween får man säga idag. Ja, för det är just idag 31/10 som det är All Hallow’s Eve.

Jag började min dag tidigt för att sätta mig i en taxi till Radiohuset och delta i en direktsänd debatt om halloween i P1 Morgon.

 

Nu har verkligen halloween tagit sitt grepp om Sverige och på bara några år så har det blivit en tradition, en högtid att räkna med. Halloween fanns absolut inte när jag var liten, tror jag mötte begreppet första gången -99. Och när något är nytt finns det så klart några som gillar och andra ogillar. Jag fick frågan om att vara med i debatten för reportern från P1 hade hittat mig och verkade tycka att jag gillar halloween och med det representera gilla-sidan. Sant.

Vill först säga att jag förstår dem som ogillar och är för att man ska få tycka olika men jag har en tydlig bild på varför jag gillar halloween.

En välbehövlig möjlighet att samlas

Hösten kan ibland kännas som en enda lång sträcka till jul. När jag var lite fanns det inget höstlov och med det var alla supertrötta och energilösa lagom till jullovet. Alla helgona helgen med en dag ledigt var som ljuset i tunneln. Men det fanns inget runt denna högtid och röda dag att riktigt göra, samlas runt och pynta utan ett trevligt och fint tillfälle att besöka gravar till släktingar. Fint så, men det finns ingen tradition att äta middag, baka, pynta, pyssla tillsammans.

En tradition för oss att skapa

När du firar påsk, jul eller midsommar finns det äldre släktingar som kan komma med kommentarer om att ”så gjorde vi minsann inte på min tid” eller ”så här har vi alltid gjort i generationer”. Halloween är vår möjlighet att skapa något helt själva. Då den är helt ny så är det vi som är födda på 70-talet som är de första som mötte detta fullt ut i relativt vuxen ålder. Möjligheten att skapa något helt eget är ju helt underbart. Och hör å häpna – en högtid utan sill!!!

Något mörkt mitt i allt det perfekta

Mitt uppdrag här på bloggen och det jag gör i övrigt handlar mycket om att inspirera. Om jag visar upp min smutstvätt som ser exakt likadan ut (kanske större hög faktiskt) som din eller mina kreativa barns stökiga rum så tror jag inte du blir så inspirerad. Samma sak med alla mina kollegor i bloggvärlden. Så med detta blir alla flöden i sociala medier fyllda av vackra bilder, fantastiska bullar, dyra kläder, perfekta blombuketter med mera. Är det då inte härligt att för några dagar vara lite mörk, vara lite skitig och tillåta monster å annat kliva in. Nästan så att folk kan säga OM jag dör, inte NÄR för att vi lever som om vi är odödliga.

Sedan så kan vi ju inte blunda för att det mörka finns i vår värld. Som jag nämner i debatten i programmet så är en av de saker jag älskar med Astrid Lindgrens sagovärld är att det finns ett mörker i berättelserna. Föräldrar som dött, utsatthet, ensamhet och onda krafter. Barn förstår detta och att bara ha rosa skimmer i vardagen går inte. Men hoppet lever och det goda vinner alltid.

Måste inte vara läskig

Är du emot det läskiga kan du plocka russinen ur halloweenkakan. Först så måste man inte klä ut sig till något läskigt utan det viktiga är att du inte är igenkännbar av de andar som i afton kommer leta efter dig om du gjort dem något ont. Därför klär vi ut oss. Sedan har det blivit mycket vampyrer, spöken och annat för att det mörka finns med. Se på vilken amerikans film som helst och googla Heidi Klums halloweenkostymer så ser du att inte bara är läskiga saker de klär ut sig till.

Välj även vackra dekorationer. Välj dekorationspumpor, kvistar med höstlöv, solrosor och levande ljus och det är halloween fast på ett icke-läskigt sätt. Som jag säger ovan, du har möjlighet att skapa din tradition!

En högtid måste inte utplåna en annan

På skärtorsdagen flyger påskkäringarna till blåkulla, barnen klär ut sig till häxor och ber om godis. Sedan är det vacker påsk med en religös högtid. Så ser jag på halloween också. Idag kommer jag gå med mina barn och grannar, utklädda och be om godis av snälla grannar. På lördag, på alla helgons dag kommer vi åka till bortgångna släktingars gravar, tända ljus och sända dem en tanke. Många blandar ihop dessa två olika tillfällen. Läs mer om det HÄR.

Kommersiellt

En av de största anledningarna till att man ogillar halloween är att det är en jätteindustri som drar in pengar och vi förväntas spendera för att köpa saker. Det är väl lite upp till var och en tänker jag. Klart att om du ska ha ett kalas och vill pynta så är det ju utgifter men det hade du ju gjorts oavsett om du dekorerat med blommor eller spindlar.

Jag förordar ju att skapa själv, pyssla dina dekorationer och ofta med sånt du redan har hemma. Och den stora pumpan jag å barnen köpte för att göra lykta av kostade 50 kr på torget. Och ja, dottern har växt så det knakar så hon fick en skelettpyjamas för 150 kr på HM och godis till de monster som knackar på men annars lägger vi inga pengar på denna dag. Då är ju julen tusen resor värre…

Och återigen; Detta blir ett tillfälle för alla att samlas runt när annars hösten är så lång och tom. I skolan, förskolan, arbetsplatser, kompisgäng och i familjer. Vi kan prata om det, planera och ha kul runt. Det är en stor vinst tycker jag.

Färgnyheter från Alcro – AD.18. Jag har redan målat med min favorit

Alcro visade och presenterade sin kollektion AD.18 och nu när vi är i vintertid och mörkare tider är det ju fantastisk vitmaminkick för själen att lägga ögonen på nya kulörer. Alltid så otroligt inspirerande att höra hur Alcro tagit fram sina kulörer och hur tankarna gått.

Och nu är arbetet slutfört och haft premiär. Kollektionen består av 3 familjer/trender med vardera 5 kulörer i varje:

Lemon Crisp:

Som en strut med sorbet på ett somrigt strandcafé. Persika och citron. Samtidigt en kyla och fräschhet. Se alla kulörer HÄR.

Dark Wood:

Här vill jag bo! Detta är en färgskala som gjord för mig. Se alla kulörer HÄR.

Desert Sunset:

En varmare djupare skala än Lemon Crisp. Lite mer hotell och restaurang. En skala som sveper in och värmer. Se alla kulörer HÄR.

Hela pressvisningen började med den mycket relevanta frågan:

Måste man måla om hela tiden?

Det kliar i fingrarna när jag ser dessa ljuvliga bilder och färgskalor men det går ju inte att vara så ombytlig och måla om så fort en ny säsong kliver in.

Men – som Alcro beskrev det: Vår värld är rätt skakig nu och då jorden konstant snurrar vilket ger ständiga förändringar är det väldigt skönt att i sitt hem få vara den som bestämmer. Få boa in sig och känna sin trygghet. Ge hemmet kärlek med färg.

Och färg har jag faktiskt gett mitt hem. Och rättare sagt mitt arbetsrum/hemmakontor/ateljé. Kan ni gissa vilken skala ovan och i vilken kulör? Nog inte så svårgissat… Blåstång från serien Dark Wood är den perfekta blå.

En liten sneak peak på vad jag just nu håller på med i mitt hemmakontor. Väggar och väggskåp målas in för att göra detta lilla passage i övre hallen till ett eget rum. En vansinnigt dålig bild, jag vet, men vill visa när jag känner att jag har något vettigt att visa.

Och avslutningsvis: Vad härligt det är med färg i ens liv!

Halloweenpyssel | Gör en fladdermusklubba – perfekt till halloweenpartyt

Gör ditt halloweengodis lite mer spännande till de små monstren som den 31.a oktober kommer och knackar på dörren med den hotande frasen bus eller godis!

Väldigt enkelt blev en godisklubba lite mer spännande.

Detta är en nattsvart Djungelvrålsklubba. Så perfekt att göra just till fladdermus. Och sen att den svarta Spindelmannen får leverera den gör ju så klart det hela mer intressant.

Vik ett papper och rita en fladdermusvinge från mitten på vikit. Viket blir ryggraden. På detta sätt blir fladdermusen helt symmetrisk. Vill du ha hjälp med formen på fladdermusvingen kan du ladda ner mal HÄR

Klipp två snitt över mittenviket och trä genom godisklubban.

Klicka HÄR för mall till fladdermusen samt instruktioner att ladda ner och skriva ut.

Om alla frukostar var som hos ÖppetHusligheter

God morgon, söndag morgon. Väckt i ottan av lillkillen. Inget konstigt med det men då det är vintertid i dag var den där ottan snarare svinottan. För att inte väcka resten av familjen trippade (läs: han jämnfotahoppar) ner för trappan. Kommer in i vardagsrummet som fortfarande inte är möblerat färdigt efter golvslipet.

Kan man bli pigg av ett golv? I så fall var det det som hände. Är så glad över hur golvet blev så att solen inte ens nått horisonten var helt plötsligt okej.

Drömmer mig då till en färdigdukad frukost. Massa smarrig och nyttig frukostmat, trevligt frukostsällskap samt inspirerande presentatörer. Kan jag få besöka Öppethusligheter igen, den som jag var på för ett tag sedan, ordnat av min Nordinarykollega Husligheter och Mia på Tres PR.

Jag är från Stockholm, bott hela mitt liv i denna stad och är stolt över att jag hittar så bra. Men nån gång ska man gå bet… Valde helt fel sätt att ta mig dit och vädret var busigare än busigast så med andan i halsen och i blöta kläder slängdes jag in till detta ljuvliga!

Frukosten var i  Pottery Jo’s showroom och såklart dukat med porslin från dem. Visst blir man glad av detta?!

Duktiga Maria! Kvinnan med så många järn i elden att det måste vara i storlek av en majbrasa!

 

Godheter vackert förpackat av ADD:wise. Härligheter som du använder för att addera något smart till din mat. Och tänk vad härligt att strössla sin mat med ätligt blomsterströssel

Fantastiska Jessica Frej berättade om sina steg mot sina drömmar och hur hon lyckats. Så inspirerande att ta del av och väldigt imponerad av detta enorma driv. Som när hon inte hittade den perfekta studion hon behövde för att satsa och starta sin egna matlagningskanal på Youtube – hon gjorde om hela sin lägenhet till en studio med ett enormt kök (två kylar, två frysar), liten sovvrå och en walk-in-closet. Snacka om unikt boende, ha ha.

Snyggelisnygga skärbrädor från nederländska Dutch Deluxes. Ja, varför måste en skärbräda vara en rektangel i standardmått? Stoooor rund, smal och låååååång, eller på tvärsen. Helt underbara.

Och här är jag, bild lånad från Husligheter. Och här är mina nya brillor. Fortfarande ovan vid att ha glasögon efter att ha haft en-dags-linser varje dag i evigheter. Men jag gillar’t. Vill skaffa fler att ha som accessoar.

Matströssel! Ska strössla på allt!

Idag är det födelsedagsfiranden en mass. Nu i slutet av oktober och början av november är det 6 födelsedagar i familjen så det gäller att baka ihop. Första balunsen i dag och nästa om en vecka. Tur vi alla gillar tårta, fira och  varann i släkten, hi hi hi.

Vardagsrumsgolvet är slipat & klart. Wow så fint!

Hurra! Vårt golv är slipat och vi kan få tillbaka vårt hem. HÄR är inlägget med före-bilder. Efter att ha sovit i källaren och bott i 1 rum å kök känns det väldigt skönt att äntligen kunna få sträcka på sig igen. Fast det måste erkännas att det var väldigt mysigt att sova tätt ihop på madrasser där nere i källaren. Barnen vill redan göra om det. Men deras längtan efter sina leksaker och rum har varit total.

Igår morse var det fritt fram för oss att kliva in i vardagsrummet. De två ingångarna från köket har varit helt igenstängda. Den en av möblerna från rummet och den andra  inplastad för att katterna inte skulle trippa in och sätta tassavtryck. Så det var med stor spänning jag och barnen klev in. Skinande och blankt golv. Och så klart mörkt. I den vackraste djupa ekfärgen, precis som vi hoppats på.

Ja, för hoppas var just det jag gjorde. Så svårt att veta exakt hur det skulle bli. Även om jag fick se tester på vårt golv vet man ju inte hur det blir på ett helt golv. Först blev jag lite överrumplad men sedan överlycklig. Så nöjd!

FÖRE

EFTER

Ni ser skillnaden va??!! Sådan wowfaktor!

Men det var en kort balsals-dans där vid första mötet för det var iväg till skola, förskola och jobbmöte.

Nu har jag ett litet jobb att lära mig allt om hur jag ska ta hand om detta golv på bästa sätt. Ska vårda och värdera det högt nu.

Tyvärr gick golvslipen hårt åt golvlisterna. Ringar på vattnet blev det med en målning av golvlisterna. Åker upp på listan av det som bör göras i hemmet. Typiskt.

Häftigt hur det skiftar. Förut var trappan mörk jämfört med golvet. Nu blev det tvärt om.

Liten förhöjning av stenskivan vid spisen blev det.

Sedan kl 15.45 började vi flytta tillbaka saker i all hast för 17.30 skulle vi bli 22 pers på middag – oktoberfest.

Riktigt taskig mobilbild men det fanns inte tid till att göra något snyggt… Det gäller att hålla i hatten och vara snabb i vändningarna. Och apropå det: om du skyndar dig så finns lite filmer från festen på min InstaStories ett tag till @helenalyth.se

Så klart blev inte rummet färdigmöblerat men så får det bli ibland. Har ju hela helg på mig, som det heter. Kommer nog fixa och trixa med möbler hitan och ditån i dagarna två. Och sen så får inte golvet täckas av mattor på 14 dagar. Kommer kännas tomt och halvfärdigt så länge.

Skapa en skrämmande entré till halloweenfesten

Halloweenpyssel är ett samarbete med Adlibris.com

Ska du ha halloweenfest och vill pynta hemmet och göra dekorationer ska du inte glömma entrén. Ni vet, first impressions last som det heter. Att göra något redan utanför huset/festlokalen sätter stämningen och gör mycket för helheten.

Som att göra en kyrkogård i trädgården eller på uppfarten.

Jag vet knappt om jag vågar visa detta… Jag var på riktigt lite rädd när jag fotograferade dessa bilder. Barnen som jag hämtat från skola och förskola hemma och lekte med kompisar skrek till när de såg vad jag höll på med. Knasigt bevis på att man lyckats, eller hur?

Detta är färdiga händer i papier maché från Adlibris.com men om man vill och har tålamod och tid går det så klart att göra egen med tidningspapper och tapetklister.

Om jag skulle ge mig på ett försök skulle jag fylla en diskhandske med sand och klä in i remsor av tidningspapper doppade i tapetklister för att sedan torka. Häll ut sanden och dra ut handsken. Men som sagt, det har jag inte provat.

Målade med hobbyfärg svarta och sedan vitt som skelett och ben. Blandade vitt med lite svart för att få grått och hade på kanterna av det vita för att få lite känsla av rundning på benknotorna.

 

Ställde ner händerna i myllan och det började skymma när jag skulle plåta. På riktigt blev jag skraj. Ja, nu är jag lättskrämd, jag vet men ändå…

Spindlar och spindelnät gör ju så klart det hela än värre.

Nu planerar jag & dottern barnkalas med cirkustema

Planerar barnkalas med cirkustema för fulla muggar nu. Clowner, popcorn, tigrar, ballerinor, hästar och maneger diskuteras. Ja, hur ska det gå att göra om hemmet till en cirkus?

Inom en (alldeles för) snar framtid är det kalastider här hemma. Dotter och lillkillen fyller med bara en dag emellan (så dålig familjeplanering…) så det är två kompiskalas som ska fixas samt ett för släkten.

Dotterns kalas ligger först och kanske också det som det kommer läggas mest krut på. I alla fall om hon fick bestämma.

Temat på kalaset är satt ända sedan i våras: barnkalas med cirkustema. Det var nämligen så att vi hade ett nervöst läkarbesök på andra sidan stan och mottagningen hade sjabblat med tider så vi fick spendera 1,5 timmar i det centrumet. In på en loppis och där hittade vi de mest spektakulära flickskorna. Aprikosa lackskor med spetsar och rosetter i tyg. Vi båda blev störtkära. En hundring senare hade vi skorna och temat för kalaset 6 månader bort klart. Hon ville vara clown så då blev det cirkuskalas.

Sökt bilder och gjort en Pinterestmapp (med bildkällor) som vi fyller med inspo. Här är några:

barnkalas med cirkustema

Barnkalas med cirkustema

Hur ska då ett sådant kalas se ut? Mycket rött, mycket ränder. Väldigt lekfullt och med galet många detaljer. Ska bli spännande att se hur vi (läs jag) får ihop det. Jag går gärna all in på dekorationer, pynt och just detaljer.

Annars är jag väldigt mån om att själva kalaset ska flyta av sig själv. Barn brukar ju vilja leka tillsammans och de om några har ju fantasi att sätta igång. Ser mer den vuxnas del som en, ja cirkusdirektör som bara visar dem i rätt riktning. Inte för mycket schema och måsten. Ha utrymme för spontanitet och lek.

Men nu är vi i gång och jag kommer hålla bloggen och er uppdaterade. Kanske någon kan inspireras.

4 restaurangtips på Söder, den perfekta södervandringen

Är du i Stockholm och vill testa restauranger på Söder har jag 4 härliga tips.

Börja kvällen på Gamla Amsterdam på Hornsgatan. Detta är en liten ostbutik som sedan en tid även har en ännu mindre servering bland hyllorna av ostar.

Beställ en härlig ostbricka och ett gott glas vin. Titta på folk som går förbi, lyssna på härlig jazz och känn den mysiga värmen i lokalen och bland gästerna. Som att vara hemma i någons kök.

Sedan när det är dags för att äta middag tvärsar du gatan till lilla Mama Wolf. Från europeiska ostar och viner till japansk street food och sake. En gormandisk 180°, så att säga.

En fantastisk litet hål i väggen med japansk street food; Okonomiyaki. Japanska, tjocka pannkakor typ. Ser ut som biffar men är som pannkaks-omeletter fyllda med finriven vitkål och sedan med ditt val – kött, vegetariskt eller dagens. Beställ side orders och absolut deras sake testing set.

När magen är helt fylld, för du kommer bli tokmätt här, är det dags för en liten promenad över Mariatorget till Svedenborgsgatan och Dryck Vinbar.

Som namnet avslöjar finns här många fina viner men även massa drycker av dess olika slag. Härlig kvarterskrogsstämning med folk i olika åldrar och stilar. Supertrevlig personal och stämning.

Efter detta värmande stopp kan en liten promenad vara på sin plats. När du kommer ut tar du vänster och sedan vänster igen på Krukmakargatan, sedan höger. Detta är för många en hemlig del av Stockholm med fantastiska gränder, fasader och lägenheter. Gå långsamt, titta upp och tjuvkika in i vackra våningar.

Tråckla dig sedan till stimmiga och folkfyllda Götgatan och nyöppnade La Colline.

Kliv in i en annan värld. En härligt myllrande restaurang i bistrostil med en lång och stor bar. Du kommer känna igen dig om du varit på Riche, Sturehof och Brillo på Stureplan då designern Jonas Bohlin inrett samtliga. Men detta är absolut inte Stureplan med köer och trängsel utan en fantastisk Söderkrog med genomtrevlig personal och stämning.

Utmana bartendern att göra unika drinkar. Jag fick en av de godaste jag druckit men bartendern hade inget namn på den. Försökte hinta om Helena… Maken fick rabatt på ett glas vin då de råkat öppna en flaska från 1979 och den behövde drickas på studs. Ibland har man tur.

Sedan tackar du Södermalm för en härlig promenad med läskande vätskekontroller, goda energifyllda stopp, vackra intryck och åker hem. Nöjd och glad.

Jag och maken har varit proffs på att gå ut, dejta, testa nya restauranger och röra oss i city. Sedan vi blev föräldrar för 8 år sedan blev det lite sämre med det och sedan vi flyttade utanför stan är gångerna vi gått på dejt lätträknade på en hand. Nu när lillkillen snart fyller 4 blir det så klart lättare med barnvakt så jag ser ljust på vårt dejtande.

I fredags var det dags och barnvakt fixad. Då sa jag till maken att vara på Mariatorget kl 17.45 och sedan visste han inget mer. Hela upplägget och alla ställen blev överraskningar längs med kvällen. Det är verkligen ett fantastiskt upplägg. Hoppas det inte dröjer 9 år till nästa gång…