Följ mig:
Maträtter

Har jag blivit stockholmsvegetarian, flexetarian eller kort å gott; deltidsvegetarian?

9 oktober, 2017

Jag har bestämt mig! En stor förändring i min vardag som samtidigt egentligen är väldigt liten men kanske kan ge stor effekt: Nu är mina luncher vegetariska.

Att lägga om kosten är ingen nyhet. Säkert tusentals per sekund i vår värld som säger, nä nu är det godisstopp, inget mer bacon eller läsk mm, mm. Det finns nog lika många anledningar som det finns olika sätt att förändra.

Viktminskning är nog den vanligaste anledningen att se över sitt intag av mat och med det finns LCHF, GI, Atkins, Montiac, 5:2, 8:16, kaloriräkning, stenålders-, medelhavs-, danske hospital- och flygvärdinnedieten…

Sedan finns det andra anledningar till att ändra sin kost. Äta ekologiskt, vegetariskt, vegan, raw food, kosher, religon, äta efter säsong, ekonomi, allergi, hälsa (utöver viktminskning) och miljöpåverkan.

Jag är en matälskare och köttätare, inte sett hur jag skulle bli fullvärdig vegetarian och kunna avstå från kött helt. Men jag kan inte blunda för att vår värld inte mår bra av att vi som bosätter den äter så mycket rött kött. En av de största miljöbovarna då nötköttproduktionen släpper ut mycket koldioxid. För att dra mitt strå till stacken och göra en förändring har jag lagt till fler vegetariska måltider, bytt ut animaliska protein mot växtbaserade.

Ju mer denna tanke landade i mig växte den och blev tydlig. Jag vill äta mer vegetariskt för vår miljö. Sedan tidigare har jag valt kött utifrån etiska beslut som att välja ekologiskt, närproducerat och från småskaliga producenter. Det ska jag fortsätta med men i mycket mindre mängd.

Finns många inkörda varianter att hoppa på; flexetarian (varvar vegetariskt och animaliskt), stockholmsvegetarian (äter fisk och fågel), köttfria måndagar (ja, en vegetarisk dag i veckan) mfl. Jag slänger upp en till: lunchvegetarian.

Detta är av den enkla anledningen att det blir väldigt enkelt. Lunch måste jag äta och på vardagar är jag ju helt ansvarig för mig själv och inga barn att också laga för. Det blir en måltid som jag lätt kan styra över samt så händer det att jag har lunchmöten på stan eller tar take away för att äta på jobbet. En bonus är att de vegetariska alternativen ofta är 10 kr billigare än de med animaliska protein så inte bara att det är ett litet miljösteg det blir billigare också!

Kan låta lite löjligt och futtigt kanske men är så glad över detta lilla beslut. Känns bra att ta ställning – så bra för miljön, min själ och kanske även hälsan? Det får framtiden visa.

Så nu får ni bomba mig med tips, recept och favoritprodukter och -ställen. Jag är ju novis och säkert finns det en massa jag kan lära.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Malin 10 oktober, 2017 at 09:31

  Heja heja! Mitt tips är http://www.greenkitchenstories.com, massor av supergoda vegetariska recept + smaskiga bilder. De har även gett ut flera kokböcker om en föredrar papper!

 • Svara Emilia 10 oktober, 2017 at 19:56

  Så grymt att du valt att börja ta avstånd från köttindustrin! Tuvessonskan är mitt enfaldiga tips!

 • Svara Issa 11 oktober, 2017 at 23:04

  Tack för tipset om självplock på Ulriksdal. Jag var där med mina barnbarn och det var mycket lyckat. Har varit där en del tidigare och handlat växter och fröer och fikat eller ätit lunch. Deras kokbok har bra recept och den är helt vegetarisk. Mycket att botanisera i.

 • Svara Astrid 12 oktober, 2017 at 11:53

  Bra koncept! Lätt att genomföra och en bra start om man vill fortsätta grönsaksätandet senare 🙂

 • Svara Sara Better 13 oktober, 2017 at 11:35

  Heja heja! Alla små steg är bra steg. Njut sen ordentligt av de köttbitar du äter!

  • Svara Helena Lyth 24 oktober, 2017 at 09:01

   Tack! Precis så!
   Kram!

 • Svara Frida G Svensson 25 oktober, 2017 at 13:43

  Vår ambition förra nyår var att äta mer vegetariskt 2017. Det gick sådär. Vi borde kunnat göra bättre. Så 2018 växlar vi upp en nivå till!

  • Svara Helena Lyth 28 oktober, 2017 at 08:47

   Som alla har sagt till mig när jag nu bestämt att vara lunch-vegetarisk: Alla steg är är bra steg, oavsett hur små de än må vara. Bara att hålla med.
   Heja dig, du är så bra.

   puss å kram!

   ps. så spännande med bröllop. Grattis

  Lämna en kommentar

  Close