Lucka nr 14 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 14 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Övernattande gäster i jul? Vem sover var? Förbered gästrum och sängkläder.

Dagens julpyssel

Klart du ska göra julhjul.

Testa hur lång girlang av presentpapper du kan göra.

Som en egen liten minijulvärld med minigran i glas.

Dagens juliga smak av sött

Mums med mjuk chokladfugde!

Dagens juliga smak av salt

Kanske de enda 3 julmackorna du behöver i december?

Dagens juliga titta

Om du är i min ålder (-74) så var det ett gäng jular du fick njuta av denna film. Vi är många som säger ”var är fjant?” oh med ens vet man vilka som är jämngamla oh förstår referensen. Njut nu av denna goding.

Köttbullar med kryddpeppar – perfekt till julbordet

Köttbullar med kryddpeppar – perfekt till julbordet. Om det är något majoriteten av julfirarna vill ha på sitt julbord så är det köttbullar. Det är många gånger vi pratat med de vi ska fira jul med om vad vi ska ha på julbordet och ”kan vi inte ha lite moderna rätter?” är en mening som ofta sägs. Och sedan när det närmar sig så är det ändå nån som står och rullar köttbullar ”för det måste i ju bara ha!”. Igenkänning?

De här köttbullarna är av det lite juligare slaget då de innehåller kryddpeppar och med det blir alldeles perfekta till julbordet. Och idag är det ju Lucia – vad sägs då om spaghetti med juldoftande köttbullar??? Två i ett ju, ha ha.

Köttbullar med kryddpeppar – perfekt till julbordet

Ingredienser:
500 g blandfärs
1 gul lök
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
4 msk ströbröd
1 krm mald kryddpeppar
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Smör till två stekningar

Gör så här: Skala och finhacka löken. Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt svälla i 5 minuter.

Stek lök och kryddpeppar i smör. Låt svalna.

Blanda blandfärs med ströbrödsvätskan och den stekta löken. Rulla färsen till små köttbullar och stek i omgångar i stekpanna med smör. Låt svalnat helt och frys in i påsar om de görs i förväg.

Ett mycket perfekt julpyssel att göra tillsammans hela familjen. Att rulla köttbullar är enkelt och riktigt kul. Och att få med barnen i matlagningen gör alltid att deras nyfikenhet för smaker växer. Och sedan, när det ska serveras så är dt med de allra stoltaste små ögonen som berättar att de är kockarna bakom köttbullarna.

Krämig saffransrisotto, Milanese – perfekt Luciafirande

En krämig saffransrisotto, Milanese, är väl precis det Lucia ska firas med?

Luciafirandet har en tendens att liksom vara över strax efter klockan 10 på morgonen och lucianattlinnet läggs i lådan för att åter letas upp om 51 veckor. Men vad sägs om att göra en middag till Lucias ära? Det är både hon och den 13 december värda.

Det känns väl inte helt orimligt att ett italienskt helgon hyllas med en risotto. Och eftersom Luciadagen är synonym med saffransdoftande bakverk föreslår jag en risotto Milanese, det vill säga en saffransrisotto. 

Krämig saffransrisotto, Milanese

Ingredienser 4 port:
1 liter buljong (kyckling- eller grönsaks-)
1 gul lök
100 g parmesan
2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl torrt vitt vin
1 g saffran (2 pkt)
1 msk smör
salt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp buljongen och håll den varm på medeltemperatur på plattan.

Finhacka löken och riv parmesanen.

Fräs löken i olivolja i en tjockbottnad kastrull tills den blir mjuk. Den får inte bli bränd så rör ofta.

Häll i riset och fräs det tillsammans med lök och olja i bara någon minut under omrörning.

Fortsätt att röra och häll i vinet samtidigt. Låt vinet koka in helt i riset.

Häll 3 dl av den varma buljongen i en skål och rör ut saffranet där, häll det över riset. Rör runt så att riset inte bränner fast i botten. Sänk temperaturen.

Fortsätt med 1–2 dl buljong i taget, allt under ständig omrörning, i cirka 15 minuter.

Provtugga risotton för att avgöra konsistensen på riset. Risotton fortsätter att tillagas fastän den tas av från plattan så här gäller det att vara alert. Om du tycker att riset är för hårt får risotton stå på lite till med mer varm buljong. Färdig risotto ska vara krämig och lite lös men ändå med tuggmotstånd i riskornen.

Ta bort från plattan och vänd ner parmesan, en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Lägg på kastrullocket och låt vila i ett par minuter innan servering.

Lucka nr 13 i Julstämningskalendern

Välkommen Lucia! Jag hoppas du ska finna lucka nummer 13 i min julstämningskalender extra härlig och saffransdoftande just idag. Alla luckor finner du HÄR.

Dagens juliga göra

Lucia! Koka risgrynsgröt, tina lussebullar och lyssna på luciasånger hela dagen.

Dagens julpyssel

Om du inte kommer till ett riktigt Luciatåg får du skapa ett av garn.

Eller varför inte ett tåg av äggkoppar av toarullar?

Det är elva nätter till jul – dags att göra ditt egna porslin.

Dagens juliga smak av sött

Ja eller då den tredje varianten – luciatåg av bullar.

Dagens juliga titta

Njuta av både skönsång och storskratt

Dagens julberättelse

Som med många traditioner är de fyllda av nostalgi men jag tor nog bara sommaravslutningar kan konurrerar med Lucia då det osar  nostalgi.

Lucka nr 12 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 12 i min julstämningskalender och vi har kommit halvvägs! Jag hoppas innerligt att du fått med dig en dos av stämning och inspiration. Säga gärna vad du tycker i kommentarsfältet. Blir så glad att få kontakt med er som läser. Alla luckor finner du som vanligt HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad denna dag innan Lucia ska ge.

Dagens juliga göra

 Inventering av julgranspynt. Unna dig bad, manikyr och ansiktsmask.

Dagens julpyssel

Att vika granar är ett perfekt julpyssel för du kan använda vilket papper som helst. Typs försäkringskassans avier…

Och om du sedan snösprejar en glaskupa får du en fin liten vintervärld.

Klassiska garntomtar i nya uniformer.

Dagens juliga smak av sött

Tolvhåla kaka – brödet som ser avancerat ut men inte alls är det.

Min rocky road tar dig hela vägen till juleufori

I morgon är det Lucia så passa då på att göra de saftigaste sockriga saffransbullarna idag.

Sockriga saffransbullar

Dagens juliga smak av salt

Som sagt firar vi ett italeinskt helgon imorgon så vad sägs om glögg med en härlig antipasti 

Ja eller så struntar du i det och går på det svenskaste vi här:  julsillar – här är mina 6 favoriter.

Dagens juliga lyssna samt julberättelse

När jag var liten fanns det en handfull kasettband i köket som gick på repeat och Lindeman av Hasse & Tage var en av dem. Övriga var musikalen Cats, några band av Abba samt en massa av ”Titta Lyssna Läs” om ni minns? I brist på annat där på 80-talet tog man det som bjöds av underhållning så jag kan nog varje Lindeman utantill och denne: Säsongsarbetare Lucifer Lindeman är en av dem. Och apropå det – visst säljs det inte lucianålar längre?

Janssons frestelse med brynt smör – krämigt & enkelt recept

En Janssons frestelse med brynt smör fungerar verkligen i alla lägen. Ett julbord är nästintill synonymt med Janssons frestelse, men rätten passar även över hela året och absolut på årets övriga högtidsbord. Och vem har inte jublat av lucka när en ljummen Jansson ställts fram på en efterfest? Det är proffs som gjort det. kanske att jag borde ha en i folieform och alltid ha redo i frysen? För det är lite så att när den lagas så äts den upp – slukas!

Men om vi nu ska prata om julmat och hur man äter vid ju så hoppas jag att du vet att julbordet ska ätas i 7 turer, läs om det HÄR. Och där är Jansson placerad i det småvarma. Där är jag hård, ha ha.

Jansson med brynt smör

Att det mesta blir godare med brynt smör kan vi nog ensas om och så klart blir en krämig Janssons frestelse ännu godare med just brynt smör. Mums!

Ingredienser:
1 kg potatis

2-3 gula lökar
50 g smör
1 tsk salt
100g ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
3 dl grädde
0,5 dl ströbröd 

Gör så här: Sätt på ugnen 175°. Skala och skär potatisen i stavar (eller använd matberedare) samt strimla löken. 

Hetta upp en stekpanna och bryn smöret. Häll över i en skål men spara 1 msk i pannan. 

Bryn löken i smöret som är kvar 

Skär ansjovisfiléerna i cm-stora bitar. Häll 2 msk ansjovisspad i liten skål tillsammans med grädde 

Varva potatis, lök, ansjovis i en gratängform, se till att börja och avsluta med potatis. Häll över ansjovis-grädden och fördela ströbrödet jämnt över hela ytan.  

Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Värm upp det brynta smöret och ringla över din varma Janssons frestelse innan servering.  

Söker du mer mat till julbordet, eller ja även det klassiska smörgåsbordet? Då kanske någon av dessa kan passa?

Griljera julskinkan så här 
6 stycken sillinläggningar till jul 
Anjovisrulle – perfekt till sillbordet 
Julsallad med brysselkål, grönkål & äpple 
Röd julsallad med vitkål, morot & rödbetor 

Makaroniängel! En ängel av pasta är perfekt julpyssel

Har du sett en makaroniängel någon gång? De är sällsynta och väldigt skygga men oerhört snälla. Och roliga att göra!

För många år sedan hade jag lyckan att arbeta i en förskoleklass. 6-åringar är underbara – de har så mycket fantasi och lek samtidigt som de ställer stora frågor. Och de lärde mig massor (till exempel hur lätt man kan få lera över hela sig på några minuter). Vi pysslade också mycket, och den december var det julpysselverkstad varje eftermiddag. En av de saker vi skapade var söta små änglar av torkad pasta. Det var rena himmelriket och det slutade med hundratals änglar i klassrumsfönstren.

Jag hade vintern 2021 en workshop i Malå och det skulle vara för barn på dagen och för vuxna på kvällen. Jag la fram ameterial till amkaroniänglar till barnen och sedan på kvällen så hade jag materialet lite på sidan av. Jag tänkte att detta var nog för barnsligt. Men icke! Som de underbara kvinnorna gjorde änglar! Så detta är för alla.

Makaroniängel! En ängel av pasta är perfekt julpyssel

Du behöver:
Guldfärgad ståltråd
Vinkork
Lim, gärna limpistol
Fjärilspasta, stora makaroner, snabbmakaroner
Små flirtkulor
Guldfärg
Pensel
ev tråd, gärna guldfärgad

Gör så här: Linda en bit ståltråd runt en vinkork och vira samman ändarna hårt. Dra av ståltrådsöglan från korken och du har skapat en gloria.

2. Limma fast glorian på en fjärilspasta.

3. Limma fast en stor makaron som kropp och en flirtkula upptill på den.

4. Måtta var makaroniarmarna ska sitta och limma fast en snabbmakaron på

varje sida.’

5. Måla hela ängeln i guldfärg och låt torka.

6. Knyt fast en tråd i glorian om ängeln ska hängas i granen.

Lucka nr 11 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 11 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR.

Dagens juliga göra

Julfilmsmaraton med kanderade popcorn (scrolla neråt…)

Dagens julpyssel

Att torka hela limefrukter ger mycket fina juldekorationer. Som julkulor

Att göra smällkaramell kräppapper är en enkel variant på den gamla klassikern.

Dagens juliga smak av sött

Med tanke på översta punkten så är det så klart karamelliserade popcorn du gör idag.

karamelliserade popcorn

Sugen på taco men vill inte missa julens smaker? Gör då en pepparkakstaco!

Pepparkakstaco

Dagens juliga smak av salt

Att fylla endiver är en mycket god idé av flera anledningar.

Dagens tips

Det kommer gäster och duken är skrynklig som ett katrinplommon. Då löser du det genom att ”stryka” på detta sätt.

Dagens juliga titta

Julkalendrarna förr var inte alltid så tillrättalagda… Minns ni denna?

Vik snöflingor av bakplåtspapper till Nobeldukningen

Att vika snöflingor av bakplåtspapper är en riktig favorit bland allt julpyssel. Enkelt och du har materialet hemma. Ja det svåraste i detta kan vara att hitta vita bakplåtspapper, ha ha.

Mitt i december dyker det upp en dag som inte alls har med julen att göra. Men med sin placering i månaden, och som nationell angelägenhet, ska den självklart in i planeringen av årets mysigaste veckor. Nobeldagen den 10 december bjuder upp till stärkta linnedukar och kunglig glans – i ditt kök. Ja, för varför inte göra en stilig Nobelmiddag hemma och duka med finporslinet, även om det är en vardag? Kanske dela ut egna Nobelpris till vänner och familjemedlemmar i ämnen som årets bästa diskmatiker, städfysiker eller tvättonom?

Duka vintrigt vitt och gör snöflingor av vanliga vita bakplåtspapper. Lägg snöflingorna på bordet som dekoration eller häng upp dem i rummet eller i ett fönster och låt hänga hela vintern.

Vik snöflingor av bakplåtspapper till Nobeldukningen

Du behöver:
Vitt bakplåtspapper
Bindtråd
Limstift
Sax

Gör så här: Dela ett ark bakplåtspapper på mitten, på längden.

Vik det från ena kortsidan i dragspelsvikning med 2 cm breda vik hela vägen.

Vik dragspelet på mitten och bind ihop det vid mittviket med en bit tråd.

Limma på ena sidan och fäst ihop.

Klipp ut ett mönster, gör till exempel en spets i änden och klipp trianglar in från kanterna.

Veckla upp dragspelet och limma ihop sidorna för en rund och skir snöflinga.

Lucka nr 10 i Julstämningskalendern

När andra ljuset brinner är snart Lucia här
Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär

Välkommen till lucka nummer 10 i min julstämningskalender.  Alla tidigare luckor finner du HÄR.

Dagens juliga göra

Idag är det inte bara andra advent, det är även Nobeldagen så det ger en dag att verkligen duka fint och slå på stort.

Dagens julpyssel

För mig är Nobel silvrigt, blankt och lyxigt så då bjuder jag på istappar av silver.

Dagens juliga smak av sött

Mjuk pepparkaka – drottningen av alla julkakor

Och när du inte har lika mycket ambitioner kanske det räcker med pepparkakssticks.

Dagens jultips

Kanske du ska baka och använda hasselnötter. Då är DETTA ett bra tips att använda sig av.

Dagens julberättelse

De är gamla som gatan, eller i mitt fall faktiskt äldre och för mig ovärderliga, dessa gamla pepparkaksformar