Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 april, 2024

Bouillabaisse – enkelt recept på fransk fisk- & skaldjurssoppa

Bouillabaisse – enkelt recept på fransk fisk- & skaldjurssoppa är ett reklaminlägg för Spring Wine & Spirits och LYV rosé

Nu ska vi ta en resa till södra Frankrike för det är väl precis det vi vill  – möta våren med varma vindar och goda dofter. Vi tar den snabba genvägen dit via en perfekt och enkel bouillabaisse. Vi landar snabbt i en annan värld.

bouillabaisse bouillabaisse

Det finns många rätter som känns så där lyxiga och man tror de är svåra och så har jag känt för bouillabaisse men egentligen är det tvärt om. Bouillabaisse är väldigt enkelt att laga och med väl valda råvaror blir det bra resultat varje gång.

För att laga en bouillabaisse så smidigt som möjligt är ett tips att börja med att förbereda alla ingredienser. Att likt en proffskock göra en så kallad mis en place (franska för allt i ordning). Då det är en del olika ingredienser så blir det riktigt enkelt med allt förberett.

Till denna saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa vill jag tipsa om LYV rosé. Ett vin med bärig smak med inslag av smultron, örter, rabarber, hallon och blodgrapefrukt. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller kyckling och sallader.

Ett friskt rosévin med bäriga toner matchar saffranskryddade rätter, i synnerhet om du serverar en fet aioli till. Ja som denna bouillabaisse då och extra bra att ha LYV som ingrediens för att knyta ihop.

Bouillabaisse – enkelt recept

Ingredienser:
300 g lax
300 g vit fisk (torsk, kolja, sej)
250 g blåmusslor
100 g räkor (vikten utan skal)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
1-2 morötter
2-3 potatisar
1 röd paprika
olivolja
2 msk tomatpuré
0,5 g saffran
2 dl LYV
400 g krossade tomater
8 dl vatten
4 msk fiskfond
1 msk färsk timjan
1 dl färsk persilja
Salt och peppar

Gör så här: Tvätta musslor och ta bort ”skägget”, de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem slängs. Skala räkor, skär fisk i kuber, hacka lök och vitlök, skiva fänkål tunt, morot i slantar och potatis i bitar, grovhacka persilja och repa timjan.

Ringla olivolja i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, fänkål och stek på medelhög värme tills de mjuknar. Se till att det inte bränns.

Tillsätt tomatpuré och saffran i grytan, fräs ca 1 minut.

Lägg i morot, potatis och häll i LYV. Koka upp och häll sedan i vatten, krossade tomater samt fiskfond. Låt sjuda i 15 min. 

Lägg i fisk, musslor, timjan och sjud på  medelvärme i ca 10, tills fiskfiléerna är genomkokta, musslorna är öppnade och potatisen mjuknat.

Strax innan servering vänder du ner räkorna så de blir uppvärmda men inte kokta. Smaka av med salt och peppar, strössla över persilja och servera med en klick aioli och färskt bröd.

bouillabaisse

Franska liljor passar fint till denna franska måltid.

bouillabaisse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.