Oj, det blev en liten bloggpaus. Men det fanns ingen tid eller kraft att öppna datorn. Har haft en sagohelg med fantastiskt bröllop där en av mina allra bästa killkompisar gifte sig. Och nu var jag inte bara gäst utan jag var även toastmaster eller toastmadame som vi kallade det. Ett ärorikt uppdrag men kräver sina duktiga timmar av förberedelse så kvällarna de senaste veckorna har varit fyllda med hårt arbete och prestationsångest.
Bröllopet var en succé och om jag får tro alla skratt och applåder jag fick och kommentarer av de som kom fram efteråt så gjorde jag ett bra jobb. PHU! Igår gjorde jag inte många knop men idag är jag på banan igen.
Då jag var helt upptagen av toastande blev det inte många bilder…
Jag slutar aldrig förvånas över de ögon barn har. Där allt de ser och har runt sig kan vara djur, världar eller fantasier.
I går på vägen hem så låg det några grenar vid vägen. Det var nedkapade nypongrenar med jättestora och vassa taggar. Nyfikne 5 årige sonen bröt loss en tagg och såg genast att det såg ut som en hajfena. ”Mamma, den vill jag limma på hårt papper som ska målas blått. Hajen ska simma i havet.” Ja, så klart den ska, tänkte jag och blev imponerad av detta lilla kreativa öga sonen har.
Just när sommaren bestämde sig för att göra en vända till så var det pressvisning för ICAs julsortiment. Det var produkter för mat, bak, dekoration, pyssel och inredning. Är ju helt galet att sitta här å tipsa om julnyhter när det enda man vill är att ta ett glas lemonad och njuta av solen. Men men… jorden snurrar och årstiderna kommer och går fortare än man tror.
Trenden för julen 2014, om man ska tolka ICA rätt, är att den fortsätter på tidigare års önskan om att ha en klassisk jul med känslan av att man fått vara med och göra själv, DIY – do it yourself. Sen så är definitionen av ”att ha gjort det helt själv” väldigt relativt. Vissa gör verkligen ALLt själv från att grava lax, sätta pepparkaksdeg och hugga gran medans andra tycker de varit med och skapat sin jul själva om de fått rulla sina egna köttbullar. Butikerna bullar då upp med både färdigkokt skinka och rimmad för den som vill koka själv. Upp till dig och välja nivå.
Ekologiskt tar givetvis mer och mer plats även på julbordet. Flera ekologisk nyheter kommer till jul så som revbensjäll. Personligen så tar jag så många medvetna val som möjligt till hushållet och till jul känns det ändå viktigare. Det är ett sådant matinferno och att då veta att man i alla fall gjort smarta köp får det hela att smaka ännu bättre.
Superkul att höra vad ICA fått fram från konsumenttester angående julen. Några bubblare på listan över mat som vill in på julbordet var potatisgratäng och räkor. Ja, fisk och skaldjur ställer jag mig helt bakom men potatisgratäng tror jag inte kommer dyka upp här hos oss. Jansson kommer nog då bli sotis…
Okej, nu till produktnyhterna. Av de nyheter de visade så fick jag några klara favoriter. Dessa färdigvikta pappersservetter kommer bli en hit. Den sjuarmade ljusstaken är faktiskt precis den jag letat efter. Kombinerar den klassiska ”trapplampan” med en modern stil. Härligt att den är så stor också.
Jag är inte så förtjust i fejkblommor och -växter men det är ju bra å slippa barr. Denna lilla, ja vad är det för träd, lärkträd??, var superfin. Såg denna typ av barrträd överallt i Köpenhamns butiker och restauranger förra julen.
Får aldrig nog av glasburkar. Denna trevåningshistoria är både fin att förvara saker i och att servera knäck å kola.
Kakstämpel piggar upp vilken mördegskaka som helst. Och glaskupa – ja, fint helt enkelt.
Inslagnings- och pysselmaterialet de visade var kanske lite väl av det traditionella slaget.
Maten som det bjöds på flörtade med julen men inte så det skrek jul. Men fänkålssalladen med mandlar, granatäpple och grapefrukt var superfin och passar mycket bra till skinka och lax.
Om jag säger saffranskladdkaka säger ni då JA TACK? För det gör jag. ICA – hit med receptet för denna måste jag göra.
Varorna finns att köpa på de flesta ICA Maxi och ICAs webshop
I går var det som sagt pressvisningar och det som fick mig att bli alldeles till mig i trasorna på Trendgruppens pressvisning var de mörka nyheterna från Royal Copenhagen, Alessi och Gense.
Ett rasande snyggt bord var uppdukat och jag ville bara slå mig ner.
Den nya porslinsserien Black Fluted och Blue Fluted från Royal Copenhagen var så läckra med sina matta ytor. Själva designen, formen är från 1700-talet så där är det inga nyheter men färg och struktur är verkligen nytt, hett och rätt.
På samma bord visades Alessis svarta nyheter. För mig är Alessi mycket högblank metall och inte så hett så detta gillade jag mycket.Speciellt brickan och skålen som var veckad/skrynklad.
Genses svarta bestick Dorotea Night är några riktiga skönheter. Inte riktigt känt att färgade bistick varit något för mig men dessa är så läckra så jag börjar tänka om.
Blir inspirerad att ta fram den mörka sidan hos mig och ladda för höstens myskvällar.
Knappt har vi lämnat sommarmånaderna så står julen för dörren. Inte riktigt kanske men nu är det pressvisningar för många företags julprodukter och lanseringar.
Som smått julgalen och julälskare så är det ju som, ja – julafton för mig. Det får mig att tänka på pyssel och dekorationer. Tusen idéer snurrar i huvudet och faktiskt en längtan mot mysiga, mörka kvällar.
Men inte riktigt än fast njuta av härlig inspiration kan man göra i alla fall.
Jotex hade en lunchvisning i Kungsträdgården. De visade upp en bråkdel av sitt sortiment man finner på nätet. Det var en klassisk jul med tre stilar; Den grafiska julen med mycket svart och rött, Den klassiska med folklore-inspirerat mönster och sen Den romantiska med brodyrer, spets och ”Merry Chrsitmas”.
Mina favoriter var den otroligt söta ljusgrisen PIG. Den lilla grisen satt högt upp på en hylla, lite i skymundan. Lite blyg och försiktig. Sen adventsljusstaken med siffror. Enkel och grafisk.
En busstur senare var det visning hos PR-byrån Trendgruppen. De visade upp nyheter från bl.a. Royal Copenhagen, Alessi. Nu var det inte bara julprodukter de visade men de andra tar jag senare.
Jag äger och är ju superförtjust i Alessis krubba. Varje år kommer det ut nya figurer till krubban men det börjar gå ganska långt. De gör ett medvetet val och ironiserar krubban. Figurerna som kommer i år är bl.a. en pizzabagare. Inget man vanligtvis ser bredvid Maria där i stallet va!? Jag tror jag kommer satsa på palmen, den passar mer in hos mig. Länk till min Alessikrubba
Att Alessi satsar på humor är välkänt. Deras julkulor är inget undantag.
De söta espressokopparna från Design Letters passar ju nästan bättre som små adventsljus med värmljus, eller hur?
I dag har ICA sin julvisning. Det ser jag fram emot då det innefattar både ting och mat. Ser hur jag kommer julinspireras till tusen. återkommer senare med rapport.
Att äta majs direkt från kolven tycker jag är så mycket godare än lösmajs. Tänk att det kan vara sån skillnad. Och skillnad det är det verkligen på kolv och kolv. Just nu är det säsong för majs och det är bara att njuta av den goda smaken av färskmajs.
Att grilla dem är supergott (med gottit kryddat smör mellan majsen och majsblasten) men att koka i saltat vatten i 10-15 minuter är ju enklare än enklast så det blev det. Och tipset är att ha mycket mer salt i kokvattnet än vad du tror.
Alltid älskat mat som äts på annat sätt än med kniv å gaffel. Blir liksom lite godare så. Och härligt att få sätta bettet i.
För några år sedan var vi på självplock av majs. Det var superkul att gå bland de manshöga majsplantorna och jaga mogna kolvar. Rekommenderas varmt.
Inte trodde jag väl att en köttätande växt skulle falla mig i smaken! Vi har fått att nytt husdjur som är rasande snyggt faktiskt. Och bra att ha nu när rötmånaden och bananflugornas tid är här.
Hade en tur till blomsterhandeln och dotter och son skulle få välja varsin växt. Dottern valde nåt skirt och traditionellt som totaldog efter nån vecka medans sonens val verkar trivas som fisken i vattnet. Och jag har sakta men säkert accepterat den.
Sonen valde en köttätande växt och satt bredvid den och bara väntade på att den skulle hugga en fluga i farten. Han tappade intresset efter nån dag medans jag gjorde tvärt om. Den där lite äckliga växten var ju snygg. Fantastisk fin färgtoning med det limegröna och vinröda. Tror minsann att jag tagit över vårdnaden om den. Eller så får vi ha varannan vecka, jag å sonen. Får förhandla lite.
I en mässingskruka bredvid sommaren absolut bästa loppisfynd – fotogenlampan i mässing och grönt glas, står vår lille köttis väldigt fint.
I bland så upplever jag att jag inte är sugen på något. Jättehungrig och vill äta men allt känns liksom inte gott. Eller så här, ingenting lockar mig. Jättekonstigt då jag verkligen är en matglad person som äter allt och mycket. Men så kommer det då en stund, kanske upp till en vecka, då inget faller mig i smaken. Inte det att jag inte vill äta, utan bara att inget verkar gott.
Jag förstod att jag inte var ensam om detta fenomen när en kollega för massa år sedan satte ord på det – matdeprimerad. Och att just hon var matdeprimerad var förvånande då hon jobbade på tidningen Gourmet som hade sin redaktion på samma reklambyrå som jag då arbetade på. Här jobbade hon hela dagarna med massa härliga matreportage och borde få en massa uppslag till god matlagning men icke, hon var inte sugen på nåt under perioder. Men hon hade hittat lösningen: raggmunk med fläsk och lingon. Det var en rätt som alltid funkade hur man än mådde. Jag har testat och det stämmer. Rätten innehåller så många smaker, mycket sälta, kolhydrater, fett, sött och syrligt. Full pott varje gång.
I dag hade jag en sådan kris till lunch. Då jag är hemma med bebis så är det kylen som är lunchrestaurangen och för dagen var den fylld av en massa härligheter. Magen kurrade men ingenting lockade. Okej, raggmunk kom jag då att tänka på men ingredienserna saknades. Då får det bli tvåa på listan över botemedel mot matdepression: kokt ägg. Världens bästa snabbmat enligt mig. Nu så mättar kanske inte två kokta ägg så nåt mer får jag ta, hur olockade det än må vara.
Hoppas min svacka är kortvarig för den där stuvade spenaten i kylen var ju så god här om dagen.
I går gick den årliga Cykelfesten av stapeln här i vårt område. I år var jag å maken med som arrangörer så det var extra kul.
Cykelfest är, för er som inte vet det, en middagsfest som hålls hemma hos varann i ett givet område. Innan festen går av stapeln får man reda på om man ska tillaga förrätt, varmrätt eller efterrätt för sex personer inkl de själva, men inte vilka som kommer att komma. På själva festdagen träffas alla vid en plats där alla deltagare får ett schema med på vart man ska för de olika rätterna. Vid alla måltider träffar man nya gäster. Sen så cyklar man mellan husen och måltiderna – där av namnet cykelfest. Sen avslutas alltihop med en stor fest i närliggande festlokal.
Festen har pågått i 9 år i grannskapet och alltid haft den stora festen i samma lokal så i år ville vi göra något nytt, en ny festlokal. Då det inte finns några andra nära så fick vi helt sonika ta hit en lokal – det blev en båt. Därför blev det en maritim cykelfest – skepp och hoj! Är det göteborgshumor så säg! Vill ni se mer? Kolla in vår hashtag #skeppochhoj2014
Jag satsade på nånting i ”matros goes 40-tal”-väg. Rätt nöjd.
-Ja, men vad bjöd ni på då?? Nä, sörru, när man arrangerar så har man privilegiet att bara vara gäst. Fast det hade varit kul att göra någon härlig maritim rätt; sjömansbiff, landgång, glassbåt…
Vet inte vad som flugit i mig men nåt får mig att dyka djupt. Söker inredningsdetaljer som för tankarna till havet.
Just nu får den lilla gruppen stå på den öppna spisen i övre hallen men är inte övertygad. Kanske får flytta till annan plats snart.
Korallen köptes i våras på Zara Home, havstulpanerna hittade jag på Helisngborgs antikmässa, sjöborrarna har jag plockat med mig från Grekland, manetskulpturen är från Artilleriet.