Vik snöflingor av bakplåtspapper till Nobeldukningen

Att vika snöflingor av bakplåtspapper är en riktig favorit bland allt julpyssel. Enkelt och du har materialet hemma. Ja det svåraste i detta kan vara att hitta vita bakplåtspapper, ha ha.

Mitt i december dyker det upp en dag som inte alls har med julen att göra. Men med sin placering i månaden, och som nationell angelägenhet, ska den självklart in i planeringen av årets mysigaste veckor. Nobeldagen den 10 december bjuder upp till stärkta linnedukar och kunglig glans – i ditt kök. Ja, för varför inte göra en stilig Nobelmiddag hemma och duka med finporslinet, även om det är en vardag? Kanske dela ut egna Nobelpris till vänner och familjemedlemmar i ämnen som årets bästa diskmatiker, städfysiker eller tvättonom?

Duka vintrigt vitt och gör snöflingor av vanliga vita bakplåtspapper. Lägg snöflingorna på bordet som dekoration eller häng upp dem i rummet eller i ett fönster och låt hänga hela vintern.

Vik snöflingor av bakplåtspapper till Nobeldukningen

Du behöver:
Vitt bakplåtspapper
Bindtråd
Limstift
Sax

Gör så här: Dela ett ark bakplåtspapper på mitten, på längden.

Vik det från ena kortsidan i dragspelsvikning med 2 cm breda vik hela vägen.

Vik dragspelet på mitten och bind ihop det vid mittviket med en bit tråd.

Limma på ena sidan och fäst ihop.

Klipp ut ett mönster, gör till exempel en spets i änden och klipp trianglar in från kanterna.

Veckla upp dragspelet och limma ihop sidorna för en rund och skir snöflinga.

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Har du bakat en juldoftande pumpapaj någon gång? Då är det nu du ska göra det!

Under hösten fylls grönsakshyllorna med härliga pumpor som passar utmärkt till en juldoftande paj. Den här varianten har julkryddor, vilket gör den till en passande godsak att bjuda vänner på till glöggen.

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g rumsvarmt smör
1 äggula

Fyllning:
400 g butternutpumpa i bitar
1 dl muscovadosocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl grädde

Till servering:
vispad grädde

Gör så här: Häll mjöl och socker i en bunke och lägg i smöret. Nyp ihop till en grynig blandning. Tillsätt gulan och knåda ihop till en deg.

Kavla ut degen till dubbel storlek och lägg i en ugnssäker form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanterna. Låt stå i kylskåpet 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, ta ut ugnsgallret.

Skala pumpan genom att skära bort ytterskalet och dela i stora kuber. Lägg 400 g pumpa i en kastrull med vatten och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka 8 minuter. Blanda socker, nejlika, kanel, ingefära, salt och mjöl i en liten skål.

Häll bort vattnet ordentligt från pumpan och lägg i en bunke för att svalna någon minut. Mixa med stavmixer så att det blir en riktigt slät puré. 

Knäck i äggen, ett i taget, och blanda med en slev. Fortsätt med krydd- och mjölblandningen samt grädden. Blanda till en jämn smet. Ställ pajformen på ugnsgallret och häll i fyllningen.

Ställ ugnsgallret med formen i nedre delen av ugnen och grädda 40–50 minuter. Låt pajen svalna helt. Servera med grädde.

Juldoftande pumpapaj är också så väldigt vacker. Skiftningen mellan det mörka och det ljusa är så läckert tycker jag.

Vid detta bord serverade jag även Madeleinekakor med saffran doppade i smält choklad och pistagenötter och fudge av juleskum. Allt måste ni testa!

Brysselkål i fransk senapssås till julbordet

En ljummen sallad till julbordet med brysselkål i fransk senapssås. En ny favorit hos mig.

Jag är helt klart en av dem som varit dålig på att ha grönsaker, vegetariska rätter på julbordet. Mycket tack vare veganer och vegetarianer i familjen så har vårt gemensamma julbord blivit mycket grönare. Och denna ljumma sallad med brysselkål i fransk senapssås är verkligen perfekt. Byt mejerivarorna mot veganska alternativ så blir det en rätt för alla.

Och kanske till och med små julfirare vågar sig på de runda små kålhuvudena. I gräddig sås brukar även små kålmotståndare våga testa. Det får mig att tänka på den gång vi köpte vintergrönsaker i Skåne.

Brysselkål i fransk senapssås

Ingredienser:
500 g färsk brysselkål
2 schalottenlökar
1 msk smör/margarin
2 dl vispgrädde/vegetariskt alt
2–3 msk grov fransk senap
salt och vitpeppar
1 dl torkade aprikoser
1 dl valnötter

Gör så här: Skölj och ansa brysselkålen. Koka den i saltat vatten i 5 minuter. Häll av och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull med smör. Stek den mjuk och genomskinlig.

Häll i grädden i kastrullen med löken och klicka i senap. Sjud i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Vänd ner brysselkålen och låt puttra i 5 minuter.

Hacka och dela aprikoser och valnötter.

Häll upp brysselkålen i senapssås på fat och toppa med aprikoser och valnötter. Servera.

Nu är jag lite nördig kanske men jag tycker också att denna rätt är så vacker. Till allt det juliga röda blir det så fint med det gröna till. Ja, sånt är inte helt oviktigt, eller hur??!!

Pärlplattor som snöflingor – till glasunderlägg

En vit vinter är det många av oss som drömmer om. Himlen får gärna täckas av miljoner snöflingor. Och även inomhus kan snön få falla, men här är snöflingornas sexarmade stjärnor i modell större.

Vintriga snöstjärnor av snövita pärlor blir underlägg till kondenserande glas och varma koppar. Eller häng upp snöstjänorna på rad i fönstret och skapa ditt eget snöfall.

Pärlplattor som snöflingor – till glasunderlägg

Du behöver:
Vita rörpärlor
Sexkantig pärlplatta
Bakplåtspapper
Strykjärn

Gör så här: Starta vid pärlplattans mitt och pärla en sexarmad form av vita pärlor. Följ mönstren på bilderna för tre olika snöflingor. Men som man säger är ingen snöflinga den andra lik, så skapa gärna även dina egna.

Värm ett strykjärn till medeltemperatur och se till att eventuell ånga är avstängd.

Lägg pärlplattan på ett stadigt och tåligt underlag och lägg över bakplåtspapper.

Stryk med ständig rörelse över pärlplattan med ett lätt tryck. Fortsätt tills pärlorna har smält och de små hålen nästan eller helt och hållet har gått ihop.

Lyft försiktigt bort pappret och vänta i 30–40 sekunder för att sedan varsamt lyfta loss snöflingan från plattan.

Vänd på snöflingan och lägg återigen pappret på pärlorna och stryk ännu en gång tills de små hålen nästan eller helt har gått ihop.

Lägg plant och låt svalna och stelna.

Recept på 3 snittkakor till jul

Varför krångla till det – här är det samma grundrecept men det ger tre olika kakor som alla passar finfint till jul. Ja en triss i kakor kan vi väll säga.

Recept på 3 snittkakor till jul

Ingredienser: 
100 g rumsvarmt smör 
1 dl strösocker 
2 msk ljus sirap 
Smaksättning, se nedan 
2 dl vetemjöl 
0,5 tsk bikarbonat 
1 tsk vaniljsocker 

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop smör, strösocker, sirap och önskad smaksättning med elvisp i en bunke.

Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en annan bunke. Häll ner  i smörsmeten och fortsätt med elvispen så det blir en grynig blandning. Knåda ihop med händerna och fortsätt på bakbordet tills det blir en fast degboll.  

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i två lika delar och rulla till jämntjocka längder som är lika långa som plåten. Lägg längderna på plåten och platta till dem något.

Grädda mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt sedan de färdiggräddade längderna svalna några minuter innan du skär dem i sneda bitar.


Kolapepparkakor med lingonglasyr 
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära 

Glasyr:
2 dl florsocker
3 msk citronsaft, cirka
2 msk frysta lingon

Gör så här: Blanda florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Vänd ner lingon och ringla glasyren över de avsvalnade snittarna.


Kolasnittar med saffran 
1 g saffran (2 påsar á 0,5 g)

Gör så här: Räffla deglängderna med en gaffel innan de gräddas.


Chokladkolasnittar
4 msk kakao
 

Pensling & garnering:
1 ägg
pärlsocker 

Gör så här: Räffla de ogräddade deglängderna med en gaffel. Vispa ägget och pensla längderna. Strö över pärlsocker. 

Vacker krans av toarullar – nästan gratis julpyssel

En julkrans pysslad av det du har hemma – kan det vara något kanske?

Om det är något man gör i december så är det att julpyssla. Och något man pyntar med så är det kransar. Så vad kan då passa bättre än att vi här tar och pysslar en kran som ger lite julkänsla? Och som vanligt vill jag gärna inspirera till att använda det du har hemma så här är det (igen) toarullen som är hjälten. En grej jag vet till 100% att du har hemma.

Annons: Kransen finns med i min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Vacker krans av toarullar – nästan gratis julpyssel

Vad som behövs:
5-6 toarullar
Sax
Linjal
Blyertspenna
Limpistol
Hobbyfärg
Pensel
Tygband

Gör så här: Platta till en toarulle och rita ett streck 1,5 cm från kanten längs med hela rullens långsida. Strecket blir eb markering för limningen senare.

Klipp rullen i 4 lika delar,  de ska bli som blomblad i formen.

Klicka lim vid kanten på ett blad, på baksidan sett från markeringsstrecket. Limma fast bladet nedanför markeringsstrecket på ett nytt blad.

Upprepa med ytterligare blomblad som du limmar på. Fortsätt med blad tills kransen är så stor som du vill ha den. Fat sedan ihop ändarna till en rund krans.

Gör fler blomblad av toarullar men klipp upp dem i ena kanten så de blir som långa remsor. Rulla upp remsorna runt pennan och limma ihop till små rörpärlor.

Måla de delar av kransen du vill ha färg på. Här har jag valt att behålla kransen neutral och måla de små pärlorna röda. Limma fast pärlorna i kransen.

Trä ett tygband genom kransen, genom ett blomblad eller rörpärla, och häng upp kransen.

3 goda snittar med dadlar till glögg & jul

Att dadlar och julen hör ihop är en sanning. Jag minns så tydligt hur det lilla soffbordet i barndomens vardagsrum (det som var mer vuxet inrett än det vid tv.n) vid jul hade sådana där saker som barn inte ville ha: clementiner, nötter, torkade fikon och dadlar. Det var mest pappa som åt av det bordet, jag kunde knäcka lite nötter men de torkade frukterna höll jag mig från. Men, om de inte skulle vara med så haltade julen. Alla beståndsdelar måste vara med även om jag inte ville ha dem ha ha.

Nu i vuxen ålder så har jag givetvis dadlar med i min jul. De måste var med för de är ju så otroligt goda. Speciellt när man gör något med dem. Här har jag tre förslag på dadlar till jul. Goda till glöggen eller bara som de är, som julgodis.

3 goda snittar med dadlar till glögg & jul

Ädelostfyllda dadlar

Dadlar
Gräddädelost (eller den ädelost du gillar)
Valnötter

Gör så här: Skär längs med mjuka dadlar och plocka ut den lilla kärnan. Skär en gräddädelost i mindre bitar, gärna som små stavar.

Tryck försiktigt ner ädelosten i dadeln och toppa med en bit valnöt. Redo att servera.

 

Baconinlindade dadlar

Baconskivor
Dadlar

Gör så här: Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Separera baconskivorna och rulla in dadlarna, en per skiva. Lägg på plåten med bakplåtspapper med skarven nedåt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Lägg över på fat och servera med tandpetare.

 

Marsipanfyllda dadlar

Färska dadlar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt

Gör så här: Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.

noventgodis

Adventsljusstake med julstjärnor i kruka

Årets adventsljusstake blev en ny variant här hos mig. Ja, det kan tyckas att jag ligger lite efter då första advent var igår och det är sant. Jag ligger galet bakom med det mesta då det är lite av högtryck på mig just nu… Undrar varför… Men adventsljusstaken tändes igår så det är bara digitalt jag ligger efter med den så att säga.

Hur som helst, det blev en adventsljusstake av en bred kruka, denna är den stora varianten av den klassiska Waldemarsuddekrukan, 4 stora röda julstjärnor (alltså växten – så förvirrande det där), 4 bruna ölflaskor utan etikett, 4 ljushållare för flaskor och så klart 4 ljus. Häpp.

Väldigt enkelt fixat och bara att montera ihop kan man väl säga. Tur att när jag har mycket att göra så är mina pyssel ändå snabbfixade 😂

Ja, det var det. Och vårt fina firande av första advent ska jag återkomma med för det blev en heldag.

Polkagriskola – två av julens goda i ett

Det finns vissa smaker som är så förknippade med julen så det är svårt att äta dem på andra stunder på året. För mig är knäck och polkagris två av dem. Så om man gör en riktig gräddig kola med polkagris – ja då får man väl det perfekta julgodiset? Skulle våga mig på att svara ja på den faktiskt.

Polkagriskola – två av julens goda i ett

Ingredienser 
3 dl strösocker
0,5 dl sirap
0,5 dl glykos
100 g smör
2 del grädde
1 krm salt
1 dl polkagrisar 

Gör så här: Lägg samtliga ingredienser utom polkagrisar i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 125-127° under omrörning. Hacka polkagrisar. 

Häll kolan i en form med bakplåtspapper eller i knäckformar. Fördela den hackade polkagrisen jämnt. Låt svalna och eventuellt skär sedan i rutor, klä in i papper – om du då inte använt knäckformar. Förvaras i kylskåp.

Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världen godaste chokladkola
Min egna Rocky road, kanske den smarrigaste?
Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Mjuk, mörk chokladfudge, ett måste varje jul
Rischoklad, bara för att det är så gott

Vad är det bästa med julen?

Jag får ofta frågan om varför jag gillar julen så mycket. Det svar jag landar i är att alla sinnen får sig en fest under denna ljuvliga tid på året. Julmusik sprider stämning överallt, även i en kö i matbutiken, ljusslingor lyser upp den mörkaste tiden på året, ljusstakar och pappstjärnor glimrar fint i alla fönster. Nostalgiska smaker som man längtat efter hela året ger minnen vid första sippen av bubblig kall julmust. Varma kläder och mycket textilier i hemmet sveper in oss i julstämning.

Det som på en millisekund får mig att färdas bakåt i tiden, att hamna i föräldrahemmets funkiskök på 80-talet och som får hela mig att känna att »nu är det julafton« är doften av puttrande varm rödkål på spisen. Skalad clementin, söt glögg och nybakade pepparkakor i all ära men inget slår rödkålen, för det är bara på julafton den fyller hela köket med väldoft.

För mig är julen en magisk fest i två akter. Vi har december med en nedräkning och uppladdning där jag försöker att låta varje dag innehålla något extra. Pynta hemmet i glitter och ljus, pepparkaksbak på en tisdag efter skolan, adventsmys med vänner och kollegor, paketinslagning ensam i köket – allt detta är en del av den fest som julen bjuder på.

Akt två är själva julafton. Det viktigaste då är att vara tillsammans, få träffa nära och kära som det kanske har gått månader sedan jag såg sist. Som barn var det mina utflyttade äldre bröder som kom hem och fyllde huset. Då spelade det ingen roll hur mycket mat som stod på bordet eller hur pyntat det var – vi var tillsammans.

Julens magi, vad är det egentligen? Det finns det nog lika många svar på som det finns julgranskulor. Men det fina är att magin inte går att köpa eller ta på, det är en ovärderlig känsla som kan spridas av oss alla. En stund att ge. Oavsett om man är religiös eller ej är det en högtidlig tid att dela med andra.

Texten är tagen från min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri.