Ischoklad är ett måste på bordet med julgodis

Säg ett julgodisbord utan ischoklad och det är inget julgodisbord. Jo men så är det bara. Och när jag ändå har dig på tråden – att koka ett gäng ischoklad och lägga i fina burkar är en underbar gåva att ge bort på glöggmingel och adventsfikor.

Ischoklad är ett måste på bordet med julgodis

Ingredienser: 
100g kokosfett
200g fin choklad
1 ägg
45 st folieformar 

Gör så här: Dela chokladen i bitar och lägg i djup skål tillsammans med kokosfettet. Ställ skålen över kastrull med vatten och smält över vattenbadet under omrörning.

Sänk värmen. Vispa upp ägg i en annan form och vänd ner i chokladsmeten. Fyll folieformar och låt stelna. Förvara i kylskåp. 

Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:

Julkola, världen godaste chokladkola
Min egna Rocky road, kanske den smarrigaste?
Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck
Trillingnöt för den vill man inte var utan
Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en
Mjuk, mörk chokladfudge, ett måste varje jul
Rischoklad, bara för att det är så gott

Mintkyssar, det uppfräschande godiset alla gillar

Mintkyssar behövs verkligen på julgodisbordet. Man vill ha något som liksom bryter av och ger en liten fräschör mellan knäcken och trillingnöten. Att låta den milda minten smälta i munnen och få fart på smaklökarna ända upp i nosen.

Mint och choklad i komination är verkligen jul för mig. Jag måste fått mig en redig mintkyss i jultid som barn för detta goda ska ätas när året är som mörkats. Kanske jag är ensam om detta och andra vill ha mintchoklad året runt?

Oavsett så är de härliga och enkla att göra själv och här är ett dunderrecept.

Mintkyssar, det uppfräschande godiset alla gillar

18–20 mintkyssar:
1 äggvita
3 1/2 dl florsocker
3 krm pepparmyntsarom
Mörk fin choklad

Gör så här: Vispa äggvitan riktigt hård och fast med elvisp. Sikta ner florsockret medan du fortsätter att vispa.

Droppa i pepparmyntsarom och blanda. Smaka av – det ska gärna vara en ganska kraftig mintsmak.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smeten med två teskedar, i cirka 3 × 3 cm stora klickar.

Låt stå i några timmar och lägg sedan över mintäggen med hjälp av en stekspade till ett ugnsgaller. Låt stå i rumstemperatur över natten så stelnar de helt.

Nästa dag; Smält chokladen i vattenbad. Häll vatten i en kastrull så det är ca 5 cm djupt. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål, den ska vara snäppet större än din kastrull. Ställ skåeln på kastrullen med vatten och koka upp. Rör om i chokladen tills den smält. 

Klicka smält choklad på mintrundlarna med två teskedar. Låt stelna och servera.

Köttbullar med kryddpeppar – perfekt till julbordet

Köttbullar med kryddpeppar – perfekt till julbordet. Om det är något majoriteten av julfirarna vill ha på sitt julbord så är det köttbullar. Det är många gånger vi pratat med de vi ska fira jul med om vad vi ska ha på julbordet och ”kan vi inte ha lite moderna rätter?” är en mening som ofta sägs. Och sedan när det närmar sig så är det ändå nån som står och rullar köttbullar ”för det måste i ju bara ha!”. Igenkänning?

De här köttbullarna är av det lite juligare slaget då de innehåller kryddpeppar och med det blir alldeles perfekta till julbordet. Och idag är det ju Lucia – vad sägs då om spaghetti med juldoftande köttbullar??? Två i ett ju, ha ha.

Köttbullar med kryddpeppar – perfekt till julbordet

Ingredienser:
500 g blandfärs
1 gul lök
1 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
4 msk ströbröd
1 krm mald kryddpeppar
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Smör till två stekningar

Gör så här: Skala och finhacka löken. Blanda mjölk, grädde och ströbröd och låt svälla i 5 minuter.

Stek lök och kryddpeppar i smör. Låt svalna.

Blanda blandfärs med ströbrödsvätskan och den stekta löken. Rulla färsen till små köttbullar och stek i omgångar i stekpanna med smör. Låt svalnat helt och frys in i påsar om de görs i förväg.

Ett mycket perfekt julpyssel att göra tillsammans hela familjen. Att rulla köttbullar är enkelt och riktigt kul. Och att få med barnen i matlagningen gör alltid att deras nyfikenhet för smaker växer. Och sedan, när det ska serveras så är dt med de allra stoltaste små ögonen som berättar att de är kockarna bakom köttbullarna.

Krämig saffransrisotto, Milanese – perfekt Luciafirande

En krämig saffransrisotto, Milanese, är väl precis det Lucia ska firas med?

Luciafirandet har en tendens att liksom vara över strax efter klockan 10 på morgonen och lucianattlinnet läggs i lådan för att åter letas upp om 51 veckor. Men vad sägs om att göra en middag till Lucias ära? Det är både hon och den 13 december värda.

Det känns väl inte helt orimligt att ett italienskt helgon hyllas med en risotto. Och eftersom Luciadagen är synonym med saffransdoftande bakverk föreslår jag en risotto Milanese, det vill säga en saffransrisotto. 

Krämig saffransrisotto, Milanese

Ingredienser 4 port:
1 liter buljong (kyckling- eller grönsaks-)
1 gul lök
100 g parmesan
2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl torrt vitt vin
1 g saffran (2 pkt)
1 msk smör
salt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp buljongen och håll den varm på medeltemperatur på plattan.

Finhacka löken och riv parmesanen.

Fräs löken i olivolja i en tjockbottnad kastrull tills den blir mjuk. Den får inte bli bränd så rör ofta.

Häll i riset och fräs det tillsammans med lök och olja i bara någon minut under omrörning.

Fortsätt att röra och häll i vinet samtidigt. Låt vinet koka in helt i riset.

Häll 3 dl av den varma buljongen i en skål och rör ut saffranet där, häll det över riset. Rör runt så att riset inte bränner fast i botten. Sänk temperaturen.

Fortsätt med 1–2 dl buljong i taget, allt under ständig omrörning, i cirka 15 minuter.

Provtugga risotton för att avgöra konsistensen på riset. Risotton fortsätter att tillagas fastän den tas av från plattan så här gäller det att vara alert. Om du tycker att riset är för hårt får risotton stå på lite till med mer varm buljong. Färdig risotto ska vara krämig och lite lös men ändå med tuggmotstånd i riskornen.

Ta bort från plattan och vänd ner parmesan, en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Lägg på kastrullocket och låt vila i ett par minuter innan servering.

Janssons frestelse med brynt smör – krämigt & enkelt recept

En Janssons frestelse med brynt smör fungerar verkligen i alla lägen. Ett julbord är nästintill synonymt med Janssons frestelse, men rätten passar även över hela året och absolut på årets övriga högtidsbord. Och vem har inte jublat av lucka när en ljummen Jansson ställts fram på en efterfest? Det är proffs som gjort det. kanske att jag borde ha en i folieform och alltid ha redo i frysen? För det är lite så att när den lagas så äts den upp – slukas!

Men om vi nu ska prata om julmat och hur man äter vid ju så hoppas jag att du vet att julbordet ska ätas i 7 turer, läs om det HÄR. Och där är Jansson placerad i det småvarma. Där är jag hård, ha ha.

Jansson med brynt smör

Att det mesta blir godare med brynt smör kan vi nog ensas om och så klart blir en krämig Janssons frestelse ännu godare med just brynt smör. Mums!

Ingredienser:
1 kg potatis

2-3 gula lökar
50 g smör
1 tsk salt
100g ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
3 dl grädde
0,5 dl ströbröd 

Gör så här: Sätt på ugnen 175°. Skala och skär potatisen i stavar (eller använd matberedare) samt strimla löken. 

Hetta upp en stekpanna och bryn smöret. Häll över i en skål men spara 1 msk i pannan. 

Bryn löken i smöret som är kvar 

Skär ansjovisfiléerna i cm-stora bitar. Häll 2 msk ansjovisspad i liten skål tillsammans med grädde 

Varva potatis, lök, ansjovis i en gratängform, se till att börja och avsluta med potatis. Häll över ansjovis-grädden och fördela ströbrödet jämnt över hela ytan.  

Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Värm upp det brynta smöret och ringla över din varma Janssons frestelse innan servering.  

Söker du mer mat till julbordet, eller ja även det klassiska smörgåsbordet? Då kanske någon av dessa kan passa?

Griljera julskinkan så här 
6 stycken sillinläggningar till jul 
Anjovisrulle – perfekt till sillbordet 
Julsallad med brysselkål, grönkål & äpple 
Röd julsallad med vitkål, morot & rödbetor 

Makaroniängel! En ängel av pasta är perfekt julpyssel

Har du sett en makaroniängel någon gång? De är sällsynta och väldigt skygga men oerhört snälla. Och roliga att göra!

För många år sedan hade jag lyckan att arbeta i en förskoleklass. 6-åringar är underbara – de har så mycket fantasi och lek samtidigt som de ställer stora frågor. Och de lärde mig massor (till exempel hur lätt man kan få lera över hela sig på några minuter). Vi pysslade också mycket, och den december var det julpysselverkstad varje eftermiddag. En av de saker vi skapade var söta små änglar av torkad pasta. Det var rena himmelriket och det slutade med hundratals änglar i klassrumsfönstren.

Jag hade vintern 2021 en workshop i Malå och det skulle vara för barn på dagen och för vuxna på kvällen. Jag la fram ameterial till amkaroniänglar till barnen och sedan på kvällen så hade jag materialet lite på sidan av. Jag tänkte att detta var nog för barnsligt. Men icke! Som de underbara kvinnorna gjorde änglar! Så detta är för alla.

Makaroniängel! En ängel av pasta är perfekt julpyssel

Du behöver:
Guldfärgad ståltråd
Vinkork
Lim, gärna limpistol
Fjärilspasta, stora makaroner, snabbmakaroner
Små flirtkulor
Guldfärg
Pensel
ev tråd, gärna guldfärgad

Gör så här: Linda en bit ståltråd runt en vinkork och vira samman ändarna hårt. Dra av ståltrådsöglan från korken och du har skapat en gloria.

2. Limma fast glorian på en fjärilspasta.

3. Limma fast en stor makaron som kropp och en flirtkula upptill på den.

4. Måtta var makaroniarmarna ska sitta och limma fast en snabbmakaron på

varje sida.’

5. Måla hela ängeln i guldfärg och låt torka.

6. Knyt fast en tråd i glorian om ängeln ska hängas i granen.

Vik snöflingor av bakplåtspapper till Nobeldukningen

Att vika snöflingor av bakplåtspapper är en riktig favorit bland allt julpyssel. Enkelt och du har materialet hemma. Ja det svåraste i detta kan vara att hitta vita bakplåtspapper, ha ha.

Mitt i december dyker det upp en dag som inte alls har med julen att göra. Men med sin placering i månaden, och som nationell angelägenhet, ska den självklart in i planeringen av årets mysigaste veckor. Nobeldagen den 10 december bjuder upp till stärkta linnedukar och kunglig glans – i ditt kök. Ja, för varför inte göra en stilig Nobelmiddag hemma och duka med finporslinet, även om det är en vardag? Kanske dela ut egna Nobelpris till vänner och familjemedlemmar i ämnen som årets bästa diskmatiker, städfysiker eller tvättonom?

Duka vintrigt vitt och gör snöflingor av vanliga vita bakplåtspapper. Lägg snöflingorna på bordet som dekoration eller häng upp dem i rummet eller i ett fönster och låt hänga hela vintern.

Vik snöflingor av bakplåtspapper till Nobeldukningen

Du behöver:
Vitt bakplåtspapper
Bindtråd
Limstift
Sax

Gör så här: Dela ett ark bakplåtspapper på mitten, på längden.

Vik det från ena kortsidan i dragspelsvikning med 2 cm breda vik hela vägen.

Vik dragspelet på mitten och bind ihop det vid mittviket med en bit tråd.

Limma på ena sidan och fäst ihop.

Klipp ut ett mönster, gör till exempel en spets i änden och klipp trianglar in från kanterna.

Veckla upp dragspelet och limma ihop sidorna för en rund och skir snöflinga.

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Har du bakat en juldoftande pumpapaj någon gång? Då är det nu du ska göra det!

Under hösten fylls grönsakshyllorna med härliga pumpor som passar utmärkt till en juldoftande paj. Den här varianten har julkryddor, vilket gör den till en passande godsak att bjuda vänner på till glöggen.

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g rumsvarmt smör
1 äggula

Fyllning:
400 g butternutpumpa i bitar
1 dl muscovadosocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl grädde

Till servering:
vispad grädde

Gör så här: Häll mjöl och socker i en bunke och lägg i smöret. Nyp ihop till en grynig blandning. Tillsätt gulan och knåda ihop till en deg.

Kavla ut degen till dubbel storlek och lägg i en ugnssäker form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanterna. Låt stå i kylskåpet 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, ta ut ugnsgallret.

Skala pumpan genom att skära bort ytterskalet och dela i stora kuber. Lägg 400 g pumpa i en kastrull med vatten och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka 8 minuter. Blanda socker, nejlika, kanel, ingefära, salt och mjöl i en liten skål.

Häll bort vattnet ordentligt från pumpan och lägg i en bunke för att svalna någon minut. Mixa med stavmixer så att det blir en riktigt slät puré. 

Knäck i äggen, ett i taget, och blanda med en slev. Fortsätt med krydd- och mjölblandningen samt grädden. Blanda till en jämn smet. Ställ pajformen på ugnsgallret och häll i fyllningen.

Ställ ugnsgallret med formen i nedre delen av ugnen och grädda 40–50 minuter. Låt pajen svalna helt. Servera med grädde.

Juldoftande pumpapaj är också så väldigt vacker. Skiftningen mellan det mörka och det ljusa är så läckert tycker jag.

Vid detta bord serverade jag även Madeleinekakor med saffran doppade i smält choklad och pistagenötter och fudge av juleskum. Allt måste ni testa!

Brysselkål i fransk senapssås till julbordet

En ljummen sallad till julbordet med brysselkål i fransk senapssås. En ny favorit hos mig.

Jag är helt klart en av dem som varit dålig på att ha grönsaker, vegetariska rätter på julbordet. Mycket tack vare veganer och vegetarianer i familjen så har vårt gemensamma julbord blivit mycket grönare. Och denna ljumma sallad med brysselkål i fransk senapssås är verkligen perfekt. Byt mejerivarorna mot veganska alternativ så blir det en rätt för alla.

Och kanske till och med små julfirare vågar sig på de runda små kålhuvudena. I gräddig sås brukar även små kålmotståndare våga testa. Det får mig att tänka på den gång vi köpte vintergrönsaker i Skåne.

Brysselkål i fransk senapssås

Ingredienser:
500 g färsk brysselkål
2 schalottenlökar
1 msk smör/margarin
2 dl vispgrädde/vegetariskt alt
2–3 msk grov fransk senap
salt och vitpeppar
1 dl torkade aprikoser
1 dl valnötter

Gör så här: Skölj och ansa brysselkålen. Koka den i saltat vatten i 5 minuter. Häll av och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull med smör. Stek den mjuk och genomskinlig.

Häll i grädden i kastrullen med löken och klicka i senap. Sjud i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Vänd ner brysselkålen och låt puttra i 5 minuter.

Hacka och dela aprikoser och valnötter.

Häll upp brysselkålen i senapssås på fat och toppa med aprikoser och valnötter. Servera.

Nu är jag lite nördig kanske men jag tycker också att denna rätt är så vacker. Till allt det juliga röda blir det så fint med det gröna till. Ja, sånt är inte helt oviktigt, eller hur??!!

Pärlplattor som snöflingor – till glasunderlägg

En vit vinter är det många av oss som drömmer om. Himlen får gärna täckas av miljoner snöflingor. Och även inomhus kan snön få falla, men här är snöflingornas sexarmade stjärnor i modell större.

Vintriga snöstjärnor av snövita pärlor blir underlägg till kondenserande glas och varma koppar. Eller häng upp snöstjänorna på rad i fönstret och skapa ditt eget snöfall.

Pärlplattor som snöflingor – till glasunderlägg

Du behöver:
Vita rörpärlor
Sexkantig pärlplatta
Bakplåtspapper
Strykjärn

Gör så här: Starta vid pärlplattans mitt och pärla en sexarmad form av vita pärlor. Följ mönstren på bilderna för tre olika snöflingor. Men som man säger är ingen snöflinga den andra lik, så skapa gärna även dina egna.

Värm ett strykjärn till medeltemperatur och se till att eventuell ånga är avstängd.

Lägg pärlplattan på ett stadigt och tåligt underlag och lägg över bakplåtspapper.

Stryk med ständig rörelse över pärlplattan med ett lätt tryck. Fortsätt tills pärlorna har smält och de små hålen nästan eller helt och hållet har gått ihop.

Lyft försiktigt bort pappret och vänta i 30–40 sekunder för att sedan varsamt lyfta loss snöflingan från plattan.

Vänd på snöflingan och lägg återigen pappret på pärlorna och stryk ännu en gång tills de små hålen nästan eller helt har gått ihop.

Lägg plant och låt svalna och stelna.