Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 december, 2023

Julaftonen 2023 – ett bildregn

God fortsättning på julen! Jag hoppas du fick en fin julafton på det sätt du önskade. Och nu fortsätter det, fler dagar av julmys – men utan min julstämningskalender. Vad tyckte du om den? Tar gärna emot dina tankar.

Vaknar upp idag rätt mörbultad. Så blir det väl när man förberett för stor fest som ska pågå 20 timmar, och dessutom vara med i det hela själv. Men oj vad mörbulteriet i kroppen idag ändå känns rätt, så värt.

Var beredd nu för en lång dag ger ett långt inlägg.

Julafton 2023

Klockan var ställd på 07 men så klart vaknade jag tidigare än så och tassade ner för att förbereda frukosten (Vi har 5 människor och en katt som övernattar så det är lite av ett läger med madrasser att trippa över för att komma fram.) När linserna var i såg jag den vackraste morgonhimlen och den tidiga timman var värd det. 

Frukost dukas upp; vörtbröd, vitt bröd, julknäcke, ostar, julskinka, smör, lussebullar, varm choklad och vispgrädde samt kaffe. Endast levande ljus och julbelysning i granen och slingor. 

Familjen väcks av Juloratoriet och sedan äter vi tillsammans medan vi öppnar strumporna som fyllts under natten.

När allt är uppätet och undandukat var det ett lugnt fixande av olika saker.

Då vi skulle bli 16 pers till kvällen körde vi 10 i huset egen paketutdelning redan innan lunchtid. 

”Vid två kom hela släkten. Min moster, min faster och hennes man med andedräkten” Typ så. Om du mina texten till Just Ds jullåt.

Glögg och kramar för att sedan se Kalle. 

Jag och maken smet ut för att ställa i ordning en av julaftonens bästa del: buljong i trädgården.

Marschaller visade vägen ut ur huset fram till eldfat med brasa, mustig värmande buljong och goda polska piroger mättade.

Jag älskar vår tradition med vår variant på dopparedagen – istället för dopp i grytan är det varm buljong i kopp utomhus.

Vidare in i huset igen för att styra upp middagen. Knytkalas och alla hjälpte till. Bordet dukades upp och årstallrikar visade vägen till sin plats. 

Många vändor av den goda maten. Vad julbordet bestod av kan du läsa HÄR.

Dryck och sång. Det blir alltid härligt med sång runt bordet. 

Kvällen fortsatte med att, nä men, Tomten knackade på, Karl Bertil Jonsson gav tår på kinden, maraton-paketutdelning, livlig paketlek och gräddig juldessert. 

Allt inramat av lätt uppluckrade händer av disk, 10 tusen steg och trappträning samt värk i ryggslutet av allt plock men det ingår i paketet. 

Och ja – det var stor attack av godisbordet så klart!

Jag behöver nog inte säga att jag somnade snabbt kl 02. Med söner småsnarkande på madrasser på golvet bredvid och skratt och samtal från vardagsrummet under mig var hjärtat fyllt. Det blev en välsignad jul!

Comments (6)

 • Vilken fantastisk och stämningsfull julafton! ❤️ Jag är ett vuxet maskrosbarn som fortfarande anpassar mig till hur andra vill fira jul. Dock har din blogg fått mig att fundera på hur JAG skulle vilja fira och vilka jultraditioner jag skulle vilja införa i mitt liv (att dricka buljong utomhus i marschallernas sken vore ju jättemysigt 😍). Det blir till att fundera och skriva önskelista. 😄 Tack för att du så generöst delar med dig av ditt liv och din kreativitet till oss läsare. God fortsättning och gott nytt 2024! ❤️🌟

  • Veronica! Stort tack för din kommentar. Den fick mig att reflektera och känna. Det är viktigt att göra så verkligen tack ♥️

   Och sedan blir jag väldigt ödmjukt rörd över att jag kunnat få dig inspirerad.

   Jag önskar dig en god fortsättning

   Kram
   Helena

 • Vilken mysig jul! Blir alldeles varm i hjärtat ❤️ Finns inget bättre än att somna till sorl och skratt ❤️

  Kommer nog ta efter julbuljong utomhus, vilken bra grej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.