Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

30 december, 2023

Gratinerade Rockefellermusslor. Billigare än ostron, lika goda

Har du testat Rockefellerostron? En maffig liten munsbit med gratinerade ostron i sitt skal – perfekt till festliga tillfällen som nyår och jubileer. Kanske ostron inte är i din smak eller prislappen är lite i överkant – då är denna variant med musslor en riktig höjdare. Ja, kanske de är ännu godare faktiskt.

Gratinerade Rockefellermusslor

Ingredienser:
1 burk musslor i vatten, 200 g
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk citronsaft
tabasco
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
100 g babyspenat
1 nypa flingsalt
1 dl riven ost av Västerbottenstyp
2 msk rivet torrt vitt bröd

Gör så här: Sätt ugnen på 275 grader och lägg 8–10 små ugnsfasta formar eller stora rena musselskal på en plåt.

Öppna burken med musslor och häll av spadet i en kastrull tillsammans med vin och grädde, pressa i citronsaft. Ställ musslorna åt sidan.

Koka upp och låt sjuda tills såsen har kokats ner till ungefär hälften av mängden. Smaka av med tabasco.

Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör.

Tillsätt spenat och stek tills spenaten har mjuknat. Salta.

Fördela spenaten i musselskalen och därefter musslorna och såsen.

Strö över ost och rivet bröd.

Gratinera mitt i ugnen i 6–8 minuter tills ytan har en fin gyllene färg. Servera omgående.

Jag vet inte om det syns ordentligt men dessa är så goda. Och som sagt ett himla festligt sätt att äta musslor. Allt serverat på snäckskal, musselskal blir lite roligare.

Och vilka är dessa övriga festliga nyårssnittar på bilden? Jo dessa:

Jordärtskockssoppa
Friterade röstibollar
• Hjärtsallad med lök & chèvre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.