Två årliga traditioner – heldag på Kvickbadet & egna churros

Vi har en resa ner i Europa på vår semesteragenda men först har vi ett härligt stopp i Skåne med makens familj där kusinerna skuttar som kalvar på grönbete.

Vi brukar alltid sammanstråla här och med det finns det några saker som blivit traditioner. Återkommande ställen att besöka, rätter att äta, spel att spela, saker att göra. Det är som en strid ström av ”klockan 15.00 på julafton” kan man säga.

Och att ha en riktig sommar- och baddag på Kvickbadet i Höganäs är en av dessa tillfällen.

Ett bad som bjuder på något för alla. Den långgrunda stranden var så underbar när barnen var riktigt små och man fick gå med sötnosarna i vattnet som knappt gick över anklarna fast man var flera meter ut i vattnet.

Nu är barnen uppe i hopptorn och bryggan längst ut och hoppar, fiskar krabbor och kastar boll i vattnet. En strand och bryggor att växa med alltså. Samt att vi vuxna får flera olika ställen att kunna lägg aut filtar och parkera oss för en heldag.

Och det är roligt att se hur denna badplats växt i utbudet med åren. Från en liten korvkiosk finns det nu flertalet olika matställen och glasskiosker, försäljning av allt möjligt och uthyrning av SUP med mera.

Så det var med stora leenden vi alla tog oss dit.

Det tog väl noll tid och sekunder innan de var igång med olika sommarlekar.

Äldste sonen som är både superkunnig och intresserad av allt liv i havet hjälpte många nybörjare att komma igång med sitt krabbfiske. Han har så lätt att få vänner just vid vatten då han hjälper till och här var han snabbt omringad av massa småkillar som ville ha hans hjälp. ”Är du marinbiolog?” frågade en kille. Kanske finaste komplimangen vår 14-åring kunde få!

Och lillkillen var mer under ytan än ovan tills han skakade av kyla.

Min favoritlunch här är från Allans falafel-vagn. Fast barnen kan hela året längta efter potatismoset från den fasta korvkiosken vid minigolfen. Äntligen fick de sin älsklingslunch där.

Vi stannade tills det började bränna för mycket i huden och det gick inte att bada mer. Alldeles perfekt att faktiskt få en heldag tills man känner sig sommar-mätt.

Jag är inte så glad i skärmar, fast jag jobbar med just kommunikation via skärm men när barnen spelar tillsammans och ljudnivån är extremt hög är det ju som om de spelade brädspel egentligen.

Och sen var det middagsdags. Denna dag var det jag och maken som stod för maten och lagningen. Och det blev grill så klart.

Och ugnsrostade rester från gårdagens goda middag.

 

Och efterrätten var barnen mycket bestämda med: churros! Vet inte hur det gick till men för några år sedan bad barnen om att vi skulle göra churros och med det satte vi en tradition så det måste bara friteras långa godsaker nån kväll i Skåne.

Vi glömde sätta i spritsen så det fick bli långa runda korvar och inte så där klassiskt räfflade som man egentligen vill ha dem. Men det gick ju bra ändå så klart.

Jag förstår inte hur det gick till men det sa slurp och så var alla borta.

Dottern började rita på servetten, fylla i mönstret som är präntat. Det fick mig så inspirerad. Så där vill man ju att de ska vara, eller hur?!

Ja det blev en underbar dag, en sista dag i Skåne för denna gång. För imorgon åker vi ner i Europa.

Semestern börjar i Skåne

Vår semester har börjat fint med en tripp ned till Skåne. Som jag skrev tidigare så jobbade jag och maken hemma själva medan barnen åkte i förväg ut i sommaren till farmor. Och nu kom alltså vi efter och hela truppen är samlad.

Som det är på semestern är man lite seg så jag släpar efter i bloggen men det tror jag inte spelar dig som läser  någon roll, men bara för att vara transparent menar jag, så är bloggen inte helt i fas med där jag är utan det jag tidigare gjort. Jaja, strunt samma.

Det är speciellt att lämna hem till hus- och kattvakt när vi som vi alltid gör, är borta så länge. Vi är sådana som reser mycket på våra semestrar istället för att ha hus och ha våra dagar på ett ställe, skrivit om det HÄR. Nu ska en hel sommar packas in i bilen och sedan dra iväg. I år på bilsemester genom Europa men fast plats i Bretagne.

Men först då Skåne där vi sammanstrålar med makens släkt.

Och strålade gjorde solen. Vi hade hört från barnen att de varje dag gått till stranden för att bada men det hade inte gått. För kallt och blåsigt varje dag så när vi nu kom och solen sken var vi alla på strålande humör. Och oj vad hela min kropp skrek efter att få krama mina tre små troll efter att ha varit borta från varann.

Sommarlov med kusinerna. Det är så underbart att se hur de på noll sekunder blir en grupp och har så makalöst kul.

Detta är semester för mig. Att lägga patiens har blivit något jag alltid gör utan att jag egentligen inte tänkt på det som en grej. Jag och mina föräldrar spelade kort varje kväll på våra semestrar men där mellan la jag patiens. Och pappa lärde mig en patiens som heter ”Hannibals tåg över alperna” vilken man kan håll på med hur länge som helst då det är lite som schack – man måste tänka över varje kortförflyttning noga då det ger effekt på hela planen. Den la jag och pappa över stora dubbelsängar på våra hotellrum då den tar enorm plats. Minst en ”Hannibal” per sommar har jag som krav, ha ha.

Då vi kom sent hade makens familj middagsmenyn klar och det var bland de somrigaste: Grand aioli. Det vill säga massa kokta grönsaker, primörer, serverat med egenvispad ailio. I all son enkelhet bland det allra godaste.

Spetskål, morötter, potatis, blomkål, lök – allt helt nyskördat från lokala odlare. Se HÄR hur vi brukar handla i Skåne.

Och sedan då en galen mängd aioli. Och alla som känner min make vet att han kan göra både aioli och majonnäs. Nästan så folk undrar om han inte mår bra om det saknas majjo i kylskåpet eller om han befunnit sig i ett kök mer än 15 minuter utan att ha vispat ihop en.

Och detta kompletterades med stekt kassler, små stekta kryddkorvar samt chimichurri. Sommaren ära igång!

När himlarna är enorma med svor som forsar över en och solen vägrar gå ner – då är det sommar på riktigt.

Jordgubbar med lokalgjord vaniljglass samt körsbärslikör. Ja tack!

Jag såg himlen genom fönstret och slängde mig ut. Ville känna värmen, dofterna och ta in ljuden. Våga slappna av och ge mig semester. Det är nu det börjar – resan med minnesskapande.

”Det är liksom sommar när vi kollar en serie” sa äldste sonen för några veckor sedan. Han har rätt – det är något speciellt att följa en serie om sommarnätterna tillsammans. Så vi började se om Stranger things och hade sparat de sista avsnitten till vi alla skulle vara samlade här i Skåne. Så nu var det dags. Och så klart somnade jag efter 25 minuter… Men det är väl sommar tecken så gott som något: att vara avslappnad.

Dukningstips – superlätt med servett/bordstablett

Ett litet dukningstips kommer här i all hast: Lägg servetten på sniskan under tallriken innan gästen sätter sig.

För en jobbfotografering där jag skulle duka upp ett somrigt bord stod jag inför utmaningen att visa upp servetterna på ett trevligt sätt samtidigt som det var helt fullsmockat av annat som också skulle med. Det som dock inte var med på bordet var bordstbletter – skulle jag ha servetterna som det istället och då naturligt få in dem?

Nja de var för stora och man vill ju ha en dukning med fungerande servetter så att säga. ”Då gör jag en variant av båda” tänkte jag.

Så jag vek dem på snedden och la under tallriken som en bordstablett och med det visa var man ska sitta men samtidigt så är servetten så lätt att ta loss så man fattar att man ska ha den för användning, i knät.

Lite svamliga servettfunderingar a la Lyth, ha ha!

Riven tomat – så gott som på Mallorca

Riven tomat var något jag aldrig hade testat innan och när jag väl gjorde det var jag tvungen att gör det själv. Det var förra året när jag och maken var på Mallorca och firade vänner som jag mötte en skål av riven tomat.

Vi bodde på ett mycket trevligt hotell som hade en underbar hotellfrukost. Mycket var det kan man kan vänta sig av en frukost på ett hotell med internationell publik men bredvid brödet fanns en skål med något jg aldrig tidigare sett. Det var en mycket liten skål bredvid smöret, en skål med en svagt röd röra.

Då alla pålägg så som ost och skinka var på ett annat bord blev jag nyfiken, varför var det bröd och smör här samt denna röda röra? Vad var detta?

Så klart testade jag och jag vet fortfarande inte om jag gjorde rätt men jag tog mitt frukostbröd och istället för smör tog jag den röda röran. Och det är jag glad för för det var himmelskt.

Jag ångrar att jag inte frågade någon i personalen vad det var, på riktigt, utan jag har bara gissat mig fram och kommit fram till att det var riven tomat. I sin allra enklaste renaste form.

Men då tomat är rätt sött så förstod jag att en skvätt olivolja, vinäger, salt och peppar har fått komma med de med för att balanser upp.

De gånger jag testa så har det, beroende på tomater, blivit olika blött. Ibland har jag fått sila av tomaterna från det tomatvatten som blivit, för att få ut ett ordentligt pålägg av det.

Och det ska tilläggas att tomatvatten, dvs vattenbryn tomaten är något verkligt hett på restaurangen har jag märkt. Att vissa rätter ”…och detta serveras på en spegel av tomatvatten” synts på innekrogar i Stockholm.

Jag väljer att ha riven tomat på olika rätter som en extra touch, ger friskhet och sötma. Men i sin allra finaste form blir det på torrt rostat bröd. ja som en bruschetta.

 

På smörstekt torrt bröd blir riven tomat den perfekta lilla snitten, ett underbart somrigt tilltugg till fördrinken.

Och med en kvist timjan från köksträdgården blir den somriga känslan total tycker jag.

Så, där har vi riven tomat på smörstekt gammalt bröd toppat med doftrik timjan. Sommar serverad i ett bett.

Vimplar & girlang av toarullar som marint flaggspel

Att göra en girlang med vimplar som ett flaggspel målade som de för båtar blev helt klart ett av de mest populära saker från när jag var med i Nyhetsmorgon senast. ”Var hittar jag flaggspelet för båtar eller har du gjort dem själv?” var en vanlig fråga på dm på mitt Instagram.

Svar ja, de har jag gjort själv och de är gjorda av toarullar så du har materialet hemma. Det vågar jag lova!

Då jag besitter exakt noll kunskaper om vad alla flaggor betyder i de där flaggspelen som är till båtar, för de ska ju vara symboler för olika grejer va?, så gjorde jag mina egna tolkningar av de googlingar jag gjorde. Eller så låtar man bara fantasin flöda och man skapar sina egna.

Vimplar & girlang av toarullar som marint flaggspel

Jag har tidigare visat hur jag gjorde vimplarna och du kan se en steg-för-steg HÄR och så kompletterar jag nedan med hur jag gjorde just denna girlang.

Som sagt så googlade jag ”flaggspel båt” och fick upp olika bilder med en massa olika flaggor och sedan plockade jag inspiration därifrån. Gjorde mina tolkningar och varianter för att passa dessa tvåtungade vimplar.

För att få lite mer av båtkänsla spå girlangen valde jag att håla pappret. Här har jag en öljettklämma som man hamrar men man kan ta vilken kraftig hålgörare man har.

Och sedan trä genom en kraftig tamp och se till att blanda de olika vimplarna så det blir en bra mix av färgkombinationer längs girlangen.

Vi äger ingen båt men bor nära Mälaren så det kan finnas tillfällen den får komma upp här i trädgården. Måsarna hörs förjämnan och ljud från båtar och vattenskotrar så helt plötsligt kändes det som värsta skärgårdsidyllen med denna girlang ju!

Nu är det bara att göra ännu fler så jag får mig en riktigt lång girlang och flaggspel av vimplar.

Varsågod – print med fjärilar att ladda ner till somriga dukning

Letar du efter print med fjärilar att ladda ner? Då hittar du det här. Och om du trillade in på bloggen för att du läser den regelbundet och aldrig ens tänkt tanken på att printa ut fjärilar? Då tycker jag du ska passa på för allt blir roligare med fjärilar i din dukning. Speciellt nu på sommaren!

Det var för ett fotojobb i våras jag skapade dessa bilder och fjärilar men de användes inte och blev liggande. Nu blev jag påmind och passar på så här i högsommaren att bjuda på ett gäng fjärilar.

Och du kanske minns dippsåserna jag tipsade om tidigare? Om inte så hittar du dem HÄR.

Fjärilarna är vackra som de är att ha på det dukade bordet eller varför inte ha olika fjärilar och sätta på allas vinglas så gästerna hittar sitt egna glas.

Ett förslag kan vara att den som tar ett glas med grön fjäril får sedan leta upp sin sittplats vid bordet där det också är en grön fjäril. En bordsplacering skapad av slumpen. Eller fjärilen kanske, ha ha.

Jag hittade vackra fjärilar på nätet som var tillåtna att ladda ner och skapade en utskrift du får av mig HÄR – ladda ner, printa och klipp ut.

Med hålslag fick jag enkelt ett snyggt hål i en av vingarna.

Jag hade fina gem att fästa både fjäril och glasfot med men det går så klart även med vilket snöre eller band.

Ett snabbt och enkelt pyssel för att sätta en fladdrande och somrig känsla på tillställningen.

Äntligen fick torkstället jobba – i baren

Jag köpte en torskställning, en sådan där flasktork för flera år sedan (När vi var i Vallåkra, se HÄR) och hade en tanke om att den skulle bli fin att hänga kaffemuggar på men den liksom hade svårt att hitta hem här. Den fick inte en naturlig plats så den blev stående i skåpet och arbetslös.

När jag rensade för ett tag sedan så plockade jag fram ställningen och tog mig en funderare: ge bort, donera eller faktiskt försöka använda den?

Då testade jag att sätta de loppisköpta låga glasen på piggarna var de perfekta för stället. Kan de då bli en del av baren i matrummet, på drinkvagnen?

Jajamensan. Både stället och glasen blev jättebra där.

Jag samlar på sådana här glas och hittar dem på loppis/second hand med jämna mellanrum. Det är ett långsamt samlande och nu kanske jag ska intensifiera det hela – har några piggar att fylla, ha ha.

Och jag passar på att ge lite kärlek till flasköppnaren med katten. Den är fortfarande mig väldigt kär och så fin där bland allt det andra.

Det blir fler rutiga golv, fast nu mjuka

Bor man i funkishus så har man rutiga golv! Tror inte det är en lag i och för sig men det borde vara det, ha ha. Funkishus och rutiga golv är verkligen synonymt med varann och inte mig emot som gillar både funkishus och rutor!

I den lilla korridor eller egensakpade walk-in-closet vi skapat, se hur den skapade HÄR, är det så klart samma golv som i det sovrum som blev ”kvar”. Och jag har liksom stört mig på att man ser hur parketten visar att det egentligen inte ska vara en korridor där. Samt att jag tyckt att ett eget golv skulle skapa en mer ombonad känsla för detta nya lilla utrymme.

Så jag har velat lägg in nytt golv men inte vetat vad. Tills nu. För nu blir det rutig heltäckningsmatta minsann!

Detta hade jag tänkt få klart innan semestern men lyckades jag med det? Nej så klart inte ha ha. Det var en sådan massa jobbsaker som puttade undan mina privata inredningsdrömmar.

Men kanske lika bra det för då har jag något varmt och mysigt att pyssla med efter sommaren och det är ju då man vill tassa på något mjukt kan man tycka.

Kommer bli häftigt hur detta mjuka rutiga golv tittar in till det rutiga klinkergolvet i badrummet.

För några år sedan var det en hashtag som hette #ihavathingforfloors eller nåt sånt. Jag kanske ska bli the leader of the pack på den hashtaggen, ha ha.

Ja jag återkommer efter sommaren med, förhoppningsvis, ett färdigt rutigt golv.

Det melankoliska sommarljuset om kvällen

På väg in i köket stannar jag upp och ser hur kvällssolen slår hårt rakt in på väggen i matrummet. Det blir en skarp stråle som landar på stormlyktorna på skåpet, passerar rakt genom glaset. Ljuset fastnar dock på den lilla buketten av torkade blommor och ger istället en stark mörk skugga bakom på väggen.

Solen om somrarna på kvällen kan vara mjukt och har dagen varit riktigt varmt så kan man andas lugnare när solen blivit svalare. Aldrig har jag dock tänkt på hur hårt ljuset också kan var när det liksom går parallellt med alla ytor rakt in.

Det heter zenit när solen står rakt upp mitt på dagen, vad heter detta då? När det kommer helt från sidan?

Jag fick en slags melankoli som for över mig när jag såg detta ljus. huset var fullt av liv men här blev det ensamt och tyst. Jag kan för mitt liv inte tro att det skulle vara en första släng av hösten-kommer-känsla för det är det på tok för tidigt för men det blev ändå en sådan tung känsla. Kanske för att jag blev så tagen av skönheten att jag var tvungen att hämta kameran och fånga den. Att känslan tog mig och blev kvar.

Kanske fint att få stanna i den känslan också och inte bara ha det så där lättsamt-med hoppa-i-vattnet-reklamfilmer-sommar? Ja aj, det var en känsla jag inte ville vara utan i alla fall och nu kom den med på bloggen.

Koka egen körsbärssylt. Sommardröm med plättar & grädde

Koka egen körsbärssylt! Visst låter det superdupersomrigt? Att koka egen sylt är en av de härligaste sakerna man kan göra på sommaren, jag har med det i min bok faktiskt under kapitalet sommar, och det blir så klart den andra godaste sylten.

Och att servera egen sylt till sommarens godaste plättar gör väl att man lyfter från marken av sommaridyll? Sommarlov på ett fat kan man nog säga.

Koka egen körsbärssylt

Jag har verkligen blivit galen i körsbär, eller snarare bigarråer, på sista tiden, jag skrev om det HÄR. Så när jag nu skulle till å koka egen sylt var det så klart med körsbär. Det är något jag aldrig tidigare gjort men då det är plättlätt att ska egen sylt så tvekade jag inte.

Ingredienser:
1 kg urkärnade körsbär/bigaråer
1 kg syltsocker

Gör så här: Skölj körsbären och skär dem på längden till två halvor. plocka bort skaft och kärna. Dela halvorna till kvartar, ännu mindre om du önskar en så len sylt som möjligt.

Lägg körsbären i en stor kastull och häll över syltsocker och koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter och ta bort skum med en sked eller hålslev. Det är för att få bort luft och sylten ska bli klarare och jämnare.

Värma burkar till sylt

Värm ugnen till 125° och ställ ett ugnsgaller mitt i ugnen. Diska glasburkarna och ställ Demi ugnen i ett par minuter. Då blir de sterila.

Häll över sylten i burkarna och fyll upp. Skruva på metallock ordentligt eller snäpp till locket med gummirring. Ställ de fyllda och förslutna burkarna i tex diskhon med kallt vatten så vattnet går upp utan att gå över burkkanterna. Låt stå tills burkarna svalnat.

Om du har metallock kommer du höra lite poppande från burklocken, det är när det blivit vakuum. Känn efter att locken har tryckts in annars är det fel på locket eller förslutningen.

Så, nu var sommaren sparad på burk! Och dags att värma upp plättlaggen.

Vill du ha bästa tipset till plättarna? Det är ju lite pilligare och riskerar bli kladdigare än vanliga tunnpannkakor. Då ska du kolla in mitt tips HÄR. Bra va?!

Åh vad somrigt det blev om jag får säga det själv??!! Detta tar jag gärna på repeat hela sommaren.