Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 juli, 2023

Första kvällen i Concarneau & gamla stan

Vi hade köpt lite snacks och frukost på vägen till huset så middag tänkte vi ta på stan. Dags att göra sig bekant med vår nya stad.

Det är alltid så spännande att möta en ny stad, att lära känna nya kvarter och bli bekant med hus, dofter och ljud.

Husen i Bretagne har en mycket tydlig profil: vita rektangulära stenhus i 2 våningar med murstockar på kortsidorna som är utan fönster. 4-6 höga fönster på långsidorna, ofta med fönsterluckor. Husen är fristående eller som i vårt kvarter, tätt ihop som radhus. Men vårt hus sticker ut rejält med sin blåa färg och trädgård runt.

Jag och maken var här i Concarneau för 13 år sedan, förra gången vi var i Bretagne, men då bara för några timmar. Då hyrde vi ett hus ute på landet i 3 veckor med vår lille son, då 1 år. Det huset var som de jag beskriver ovan men helt fristående ute på ett fält. Jag hade minnen kvar från den gamla staden i Concarneau, som är som en liten borg inramad av murar på en egen liten ö. Där inne var det gränder med butiker och restauranger och det var dit vi skulle ta vår första färd till stan. Skulle det fortfarande se ut så som jag mindes?

Concarneau är en aktiv hamnstad med stora dockor för båtbygge samt fritids- och fiskebåtar och formad som ett C med den gamla staden mitt i detta C. Vi bor på en sida och city på den andra C’et men från vår sida går det en färja till borgen och man kan gå genom den för att komma till city.

Så vi gick till färjan och klev på. Den lilla turen tog inte mer än nån minut men var så mysig.

Och där, där har vi Atlanten, havet!

En liten ö som en borg.

Väl inne i borgen var det som jag mindes det men alla butiker var stängda. Det förvånade mig väldigt då jag är så van vid att vara vid stora turiststäder som har kvällsöppet men här var det lugnt och stängt. Och vi kollade öppettiderna; 09.30-11.30 och 14.30-18.30. Lite annorlunda än de vi är vana vid. Lunch ska man njuta av i lugn och ro lärde vi oss snabbt.

De flesta av restaurangerna var också stängda men en som såg väldigt härlig ut fick vi plats på. Och jag åt resans andra moules frites. Bäst att passa på när tillfälle ges, ha ha!

Med butikernas öppettider i minnet lämnade vi gamla stan med samma färja hem. Där fick barnen välja film och vi kände oss rejält hemmastadda.

Första kvällen här var precis så som vi hoppats och innan vi somnade kollade vi var vårt närmsta bageri låg. För om det var något vi också längtar efter så var det att få köpa färska baguetter och njuta god frukost. Somnade snabbt av alla intryck. Bon nuit!

Comments (2)

  • Men åh! Där var jag en sommar när jag var 12 år… mitten på 80-talet. Det var magiskt fint redan då. Det var där jag upptäckte franska bagerier… och brioche! Detta underbara bröd. Varje morgon gick vill till bageriet och köpte olika brödsorter. Ser fram mot fler bilder på staden! Quimper var också fint som jag minns…

    • Hej Nina. Då ska du nog återvända och se att exakt allt är kvar. Ja det känns lite som om stan stått still och fått vara som den alltid varit. Och vi gör precis som du – går och handlar vårt bröd varje morgon. Sådan lyx och så härligt.

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.