Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 mars, 2013

Påskpyssla en rolig TetraTupp fylld med påskgodis

Påskpyssel tycker jag är så fyllt med glädje. Det är ett tecken på vår och ljusare tider. Man får leka med glada färger och för mig är det förknippat med barndom. Minns hur jag och kompisarna på gatan satt i vår trädgård (om det var en sen påsk) och ritade enorma mängder av påskkort som vi skulle gå runt med som påskkärringar. Vilket slit för att komma åt godis 😉

Påskägg i all ära men jag tänkte att jag ville göra en alternativ godisgömma- en tupp av en mjölktetra. De nya mjölkförpackningarna med skruvkork är ju perfekta att fylla med tex godis.

TetraTupp fylld med påskgodis

Du behöver:
En tetra med skruvkork. Jag hade en “rödmjölk” för att använda den röda sidan som tuppkam
Svart (eller önskad färg) hobbyfärg och pensel
Svart kraftigt papper (eller önskad färg)
Rött kraftigt papper
Dubbelhäftande tejp
Skalpell och häftapparat
Limpistol

Gör så här: Tvätta ur en 1 liters tetra och låt torka. Måla med hobbyfärg under tetrans “taknock”. Då slipper man krångla med tejp/lim och papper där. Jag valde att ha en “rödmjölk” för då kunde jag använda den som en del av tuppkamen. Mät upp bredden på taket och mät upp på rött papper. Gör en lång remsa och sätt ddubbelhäftande tejp på en sida. Låt det röda pappret löpa från långsidan, upp över taket och sedan ner över till andra sidan, över datumstämplingen som på bilden. Vill du vara säker på att ha en rak vinkel högst upp på taket rispar du lätt med skalpell rakt över på det röda pappret där du vet att vinkeln kommer att vara. Kammen blir rakare då.

Mät upp långsidorna på det svarta pappret och lägg till en skarvyta, som på bilden nedan. Gör två sådana. Fäst med dubbelhäftande tejp på motsatta sidor. Mät sedan upp två sidor på pappret denna gång utan skarvytor. Den tetra jag hade hade en lite rundning under korken. Mät upp och skär till på den ena sidan. Fäst med dubbelhäftande tejp på resterande två sidor. Skär till tuppkammen.

Skär upp två röda bitar med måtten 4 cm bred och 7,5 cm lång. 1,5 cm in rispar du rakt över lite lätt med skalpell för att få ett rakt vik, fästet på näbben. Mät upp mitten och rispa lätt över hela längden för att få en vinkel på näbben. Från 1,5 cm-markeringen och nedåt skär du helt. För ihop dessa små kvadrater och fäst ihop med dubbelhäftande tejp. Gör likadant på den andra och fäst ihop båda dessa med dubbelhäftande tejp så det blir en näbb. Mycket tejp-pill blir det!

Skär 6 stycken remsor av det svarta pappret. Mina mått var 1 cm X 20 cm. Snurra dem runt något runt och tunt, tex en träslev. Fäst ihop alla utom en med häftapparat. Den sista fäster du med dubbehäftande tejp för att dölja häftklämman. Fäst hela stjärtfjäder-buketten med limpistol för att det ska fästa ordentligt. Sprid försiktigt ut fjädrarna.

Fyll med godis och ställ på hedersplats. Oj oj vad han ser stolt ut där han står på byrån! Man kan ju ge bort tuppen som gåva men jag känner att han får stanna hos oss. Han ser så hemmastadd ut redan!

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.