Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 november, 2013

Jultrender 2013

I början av september, när sensommaren slog rekord och solen värmde, var jag på en pressvisning från ICA. Att kliva in i en lokal doftande hyacint och glögg när jag var iförd flippflopps och solsvettig var förvirrande men med en saffransbulle i nypan och glögg i strupen kom jag i stämning. De visade upp julen 2013 och berättade om de jultrender som analyserats hos det svenska folket.

Svenskar är moderna och otroligt på hugget när det gäller trender och mat. Så många böcker och tv-program som görs om ny mat och ny inredning är nog bevis för detta. Men när det kommer till jul då ska det vara “som det alltid varit”. Allt enligt de gamla traditionerna och med gamla invanda mönster. Det ska vara en traditionell jul. Så julen 2013 är en jul med tradition.

Något som dock är någorlunda nytt är att vi sätter högt pris på det egengjorda. Pyssel och DIY-trenden (Do It Yourself) är otroligt stark och runt jul kulminerar det med jylpyssel och julmat. Men det ICA så fint visade var att man själv sätter ribban för det som ska vara egengjort. Är du en person som kokar skinkan själv eller köper du färdigkokt och sätter det sista med griljering, det kan räcka för att känna att man gjort något själv. Det ska vara en jul för alla typer; de som går all in och varenda maträtt är skapad från grunden, de som sätter personlig prägel på halvfabrikaten eller de som nöjer sig med att värma på det som redan är tillagat. Det handlar om att skapa en perfekt juletid för alla typer. Detta gäller för laga, baka och mingel.

Här berättas det om julen 2013 och vår guide står mellan den naturfärgade montern där man gör lite själv och köper lite färdiggjort och den gråa montern som visar gruppen som går all in. Utanför bild, till höger, var den grafiskt svart-vita montern för de som gör så lite som möjligt själva men inte vill vara utan jul.

Jag tillhör helt klart den mellersta gruppen med en dragning åt den besatta gruppen. Vill gärna vara en sådan som gör allt själv men mitt sunda förnuft säger mig att det finns det varken tid, ork eller kraft för. Jag har lärt mig att be om hjälp. Sen om det är att be om hjälp från firande familjemedlemmar eller från kyldisken i dagligvaruhandeln spelar mig ingen roll. Vet du vilken typ du är??

Ett område inom julpynt och juldekoration som ännu inte är helt inmutat med år av tradition är julbelysningen. Den är relativt modern och kan med det skapa nya trender. Det som dessutom är helt ny mark är det som är runt om vårt julhus – trädgården. Vi har haft en solig sommar där vi varit ute mycket och inrett trädgården med möbler och tom mattor. Detta vill vi även göra något med under vintern. Trädgården får bli vår nya plats för juldekorationer med ljusslingor, fågelbord, ljusgrupper mm. Vi utreder trädgården julig!
Jag som kommer fira första julen i vårt nya hus blir ju superivrig på att sätta ljusslingor i första bästa tall och sprida ljus och julstämning.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.