Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 mars, 2015

Marmorera ägg med nagellack

Att marmorera ägg med nagellack är ett mycket effektfullt påskpyssel. I ett nafs får du vackra, unika och spännande påskägg. Helt rätt också då marmor är en het trend överlag just nu. Marmor syns i alla rum, på längden och tvären och i alla färger. Och nu på ägg.

marmorägg_nagellack

Jag å barnen ville testa att göra marmorägg med de nagellack vi hade hemma. Det blev ett härligt, kladdigt och snyggt resultat. Egentligen inte svårt, bara man har några ägg att ha som testpiloter för det tog nåt ägg innan vi fattade galoppen.

Marmorera ägg med nagellack

Vad som behövs:
Urblåsta ägg
En plastbunke som man kan slänga/återvinna efter användning för den kommer bli kladdig
Plasthandskar är att rekommendera för nagellack är som bekant ganska kladdigt och fästande
Nagellack
Tandpetare/tändstickor/grillpinnar av trä
Plats för äggen att torka, tex en kartong med nålar med rundade huvuden i rader som torkställ

Gör så här: Förbered urblåsta ägg och torkplats. Fyll plastbunken med ljummet vatten och droppa försiktigt i nagellack. Dropparna sprider sig på ytan och skapar en hinna ovan på. Droppa i mer färg, kanske annan kulör. Dra med tandpetare så färgerna formar marmormönster. Jag var lite nervös för detta moment, trodde det handlade om att vara snabb, men nagellacket stannade fint på ytan så jag kunde droppa på tills jag fick ett bra mönster.
Håll ägget med tumme under och pekfinger på toppen och doppa ägget rakt ner mot färgytan. Nu fäster sig nagellackshinnan på ägget. Innan hand och ägg dras upp tas den färg som inte fastnat bort med tandpetare. Det är för att färgen som satt sig på ägget inte ska dras av/tyngas ner av den färg som är kvar i vattnet.
Ställ ägget för torkning. Lär bli så att den del av ägget som inte mötte vatten- och färgytan inte fått färg på sig. Vill man ha helfärgat ägg får då göra om processen åt det hållet.
Innan nästa ägg görs så ta bort alla nagellacksrester på ytan.

ägg_nagellack

Blev helt överväldigad av resultatet. Som ett konstverk. Använde både vita och bruna ägg och de bruna gav en sådan härlig effekt åt färgerna.

Har inte bestämt om jag ska låta äggen ligga så här på fat som påskdekoration eller hänga upp dem i påskriset.

Detta var premiär för mig att marmorera med nagellack. Sedan barnsben så har jag marmorerat med lökskal, som de nedan. Vill du vet hur man gör det – klicka här. Fint och dessutom har det gjorts under kokning av ägget så de har serverats till påsklunchen varma och vackra. Tror inte att nagellack är att rekommendera på de ägg som ska förtäras.

Vill du ha mer tips på påskpyssel? HÄR är länk till alla mina påskpyssel.

Comments (10)

  • Hej Sofia! Åh vad glad jag blir. Så roligt att få höra att jag kan inspirera.
   Visst blir det kladdigt!! 🙂 Då är det pyssel på högsta nivå 😉

   Önskar dig och de dina en riktigt Glad Påsk!
   KRAM

 • Å tack så mycket för tipset – jag har googlat som en galning men tyvärr är en del tips difusa – och vilka briljanta foton du tar.

 • DollarStore säljer nagellack i massor av kulörer, även glitterlack för 10 kronor/styck. Det ska jag prova i år, kan nog bli häftigt. Jag matchar med sidenbandsrosetter och får påskens finaste ägg!

 • Hej
  Nu har jag snart gjort slut på mina nagellack, utan att få till det med att marmorera ägg. Jag får inte nagellacket att flyta ut i vattnet. Har provat snart nog alla temperaturer. När jag häller i första droppen så sprids en supertunn hinna ut över ytan eller så lägger droppen sig på botten av skålen. Jag får alltså inte till just droppningen och det att man ska kunna dra ut färgerna med tandpetare. Tacksam för mer detaljerad beskrivning/tips på vad jag gör fel. Vill så väldigt gärna göra lite fina påskägg.

 • Glömde säga att det verkar som om allt nagellacket får en hinna/torkar på vattnet trots att jag försöker vara så snabb som möjligt. Därför hinner jag inte dra mönster heller. Ska nagellacket spädas ut så att det blir “rinnigt” eller ska det vara outspätt?

  • Hej Agneta. Sorgligt att det strular för dig.
   Ska försöka reda ut: Att det sprids en supertunn hinna på ytan är helt rätt. När det spridit ut sig kan du droppa några droppar till på andra ställen.
   Nagellacket ska inte behöva spädas ut. Så klart kan det vara skillnad på nagellack och nagellack. Jag har inte stött på problemet att det sjunker som du nämner.
   Att det torkar på ytan låter verkligen oturligt. Det har jag inte stött på heller. Men kanske prova att dra ut med sticka så fort du droppat och innan nästa droppe så att säga.
   Hoppas detta kan vara till någon hjälp.

   Vänliga hälsningar
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.