Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 juli, 2015

Mängder av tips till er som ska turista i Stockholm med barn

Välkommen att turista i Stockholm med barn! Jag har fått frågor skickade på mejl om jag har några tips om man reser till Stockholm med barn. Sådant gör mig jätteglad och jag har insett att jag har så många tips så det fick även bli ett inlägg. Detta är alltså de saker jag tycker är roliga och väldigt mycket Stockholm. Jag har försökt tipsa om saker som inte behöver kosta så mycket. Så klart finns det mer. Se detta som inspiration.

i Stockholm med barn

I Stockholm med barn

Ett besök på Skansen är alltid en succé. Ett stort utomhusmuseum fullt av spännande djur, intressanta hus och mycket historia. Man kan välja om man vill ha ett besök som har fokus på djuren eller så tar man en historisk resa bland alla de gamla husen. Ta med matsäck bara, för maten är inte bra – om man inte vill äta på de stora krogarna. När man besöker ett museum som handlar till stor del om Sverige och vår historia vill i alla fall jag inte äta fajitas och ledsna hamburgare.

Mina barn älskar alla sorters djur och ett besök på 4H-gårdar är alltid populära. Fantastiska Augustendal, mellan Pampas marina och Huvudstagård, är en egen liten oas i stan. Hästar, getter, kaniner, katter, får, höns och en väldigt social tupp finns att titta på. En jättefin lekplats med stora springytor. Allt är gratis och inne i det fina gamla huset finns den sötaste lilla servering med självhantering. Hembakade bullar under en handduk och plåtburk att lägga pengar i. Här litar vi på folk.
Augustendal har under sommaren utomhusteater. Brukar vara en föreställning riktad till barn. Biljett måste köpas.

 

Stockholms vatten

Bada! Stockholm är ju känt för sina unika möjligheter att bada mitt i stan. Och så är det. Är man på besök och har lilla badbyxan med sig tycker jag absolut man ska ta ett dopp. Barnvänligast och mest centralt är Smedsuddsbadet vid Rålambshovsparken och Långholmsbadet på just Långholmen. Här är det långgrund sandstrand som passar sandslottsbyggande och plaskande barn. För större och mer simkunniga barn kan klipporna i Fredhäll vara ett tips. Här är det dessutom fint kvällsljus.
För de som inte är så förtjust i dopp i Mälaren kan utomhusbaden EriksdalsbadetKampementsbadet och Vanadisbadet vara alternativ.
När man är i stan och det är varmt är det inte alltid kul för en liten turist. Då är ett besök till nån av stans plaskdammar att rekommendera om man inte vill ha en heldag på stranden som ovan.

Den lilla turen mellan Slussen och Djurgården med Djurgårdsfärjan kan vara ett stort äventyr för ett barn. För den vuxne är det en skön och avkopplande stund. Vackrare utsikt får man leta efter.

En lite längre tur med färja kan man ta till Fjäderholmarna. Här kan man äta, bada och leka på lekplats. Att ta sig hela vägen ut i skärgården kan vara tidskrävande så Fjäderholmarna är en bra lightversion av skärgården.

Ta en turistbåt. Att se Stockholm från vattnet ÄR faktiskt helt fantastiskt. Jag har bott i den här stan i hela mitt liv men när jag ser den från vattnet känns de som en helt ny stad. Att åka under broar och slussa vid Slussen är så kul för både stora och små.

Vill man ha en mer aktiv tur på vattnet kan man hyra kajaker på olika ställen i Stockholm. På en vacker sommarkväll är det nog det mest häftiga och vackra man kan göra. Men detta är nog för de lite äldre barnen. Unikt och häftigt när du är i Stockholm med barn.

Då vattnet är så bra så går det att fiska mitt i stan. Vet inte hur det är med temporära fiskkort men det är annars kul att följa fiskarna vid Strömmen och se deras fångster.

Stockholm har återupptagit spårvagnarna och de är väl kanske inte så skojiga men det finns en spårvagn som också är en cafévagn.

 

Promenad & utflykt

Det finns många vackra platser i Stockholm men några är tyvärr rätt okända och inte helt lätta att trilla in på om man inte vet vad man ska leta efter. En sådan är Monteliusvägen. En promenad längs med berget ovanför Södermälastrand ger den perfekta vyn över Stockholm. Här ligger också en fin och rolig lekplats vid Ivar Los park. Fantastisk solnedgång här.

En tur till Drottningholm är kul och mysigt för både stora och små. Fantastiska stora ytor att lägga ut en picknickfilt och springa runt på. Parken är väldigt vacker och kul att uppleva. Här finns en klippt häcklabyrint som det är kul att springa vilse i eller leka kull i. Finns möjlighet att komma hit via sjövägen med båt från stan.

 

Gratis, kul & spännande

Besök parklekar. Stan är full av bra parklekar. Här kan barnen leka, springa och röja. Vissa är med staket så det passar för de riktigt små. Kolla om de har personal på plats för då är det korvgrillning och möjlighet till inomhuslek. Humlegården och Kronobergsparken är favoriter hos mina barn. Måste även nämna Uggleparken fast det inte är en parklek utan lekpark.

Är man på besök i Stockholm så är det nog oundvikligt att inte besöka Gamla Stan. Men prova att gå bort från de stora stråken och gå på de smala gränderna. Som att gå i en jättelabyrint. Ta trappan vid Mårten Trotzigs gränd. Tydligen Sveriges “smalaste” väg.

Parkteatern är trevligt för hela familjen. Gratis föreställningar spelas över hela staden och har många föreställningar för barn. Ta med picknick.

Norrmälarstrand är en av mina personliga favoritplatser i Stockholm. Att promenera här med barn är faktiskt jättetrevligt. Antingen börjar man vid Stadshuset eller i Rålambshovsparken.
Ett ganska långt stråk men om man tar promenaden med tanken att ta stopp på vägen med roliga infall och äventyr så upplevs den inte så lång av ett barn. Här finns roliga platser att undersöka med annorlunda sittplatser. Små bryggor med bänkplatser längst ut, där mina barn har legat på mage och tittat ner i vattnet på jakt efter abborrar. Ta med bröd och mata alla de sjöfåglar som rör sig längs stranden. Räkna hur många olika sorter ni hittar. Förundras över hur pilträden kan läggas sig ner i vattnet och fortfarande leva. Ta en paus på underbara Mälarpaviljongen. Att sitta längst ut och känna hur vågorna rullar under fötterna är jättekul för ett litet barn. Ta en glasspaus på mitten, vid Kungsholmstorg eller vid Stadshuset som är början eller slutet av promenaden. Närmare Stadshuset finns det många spännande stora båtar att titta på.

Gå in på Stadshusets “borggård”. Detta är en väldigt speciell och vacker plats. Här kan barn springa runt och hoppa på stenläggningen.

Kulturhuset och Rum För Barn är fullt av kul saker för barn. Här kan man lätt spendera många timmar med sångstunder, verkstäder och utställningar. Dock varning för långa köer för att komma in på avdelningarna. Kom i tid eller ladda med tålamod till kön.

Stadsbiblioteket har en väldigt fin barnavdelning med en fantastisk väggmålning av Dardel i ett högläsningsrum.

Gå genom Brunkebergstunneln under Davidbagares gata. Detta är en mycket annorlunda plats i Stockholm. Lite hemlig och märklig. Under och genom Brunkebergsåsen går en lång tunnel, som en genväg mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Alla barn blir springtokiga här och måste rusa genom tunneln. Bra ställe att svalka ner sig om det är varmt ute eller som regnskydd för regniga dagar.

Några av de sagor vi läser för barnen här hemma utspelar sig i Stockholm. Kul att då besöka de platser de utspelar sig på. Läs/titta på “Karlsson på taket” och gå runt i Birkastan. Läs Jan Lööfs “Örnis bilar” och gå till Mariatorget.

Gå in i kyrkorna man annars bara går förbi. Är det dessutom en varm dag så är detta den perfekta avsvalkaren. Stort, luftigt, vackert, andaktsfullt och vilsamt.

 

Äta gott & kul

När Boule & Berså öppnade för en massa år sedan var det som en hemlighet man inte berättade för vem som helst. Gömt under Danvikstullsbron fanns en stor vagn omgjord till restaurangservering. Några bord lite utspridda över området och bouleklot att låna för att spela längs med den grusbelagda kajkanten. Starka grillade korvar, tjeckisk öl och madeira var specialiteterna. Nu är det lite mer tillrättalagt och ordnat med “riktig” restaurang, hemsida och fast meny. Inte sämre för det men annorlunda så klart. Jättekul att besöka för familjer med barn i bouleålder så att säga.

Glass!! Vilket barn vill inte äta glass på sommaren?! Så klart finns det glass precis överallt men jag har ett favoritställe i Birkastan som har en bra disk så barnen kan se glassorterna. Ta med glassen och titta på tågen som rusar under St:Eriksbron.

Apropå gottigheter – Så klart vill alla barn ha lördagsgodis. Då är ett besök i godishimlen vid Hötorget, Caramella, något utöver det vanliga. Men är man inte här på sommaren är annars ett besök till Birkagott min rekommendation. De har tyvärr alltid sommarstängt.

Mitt favoritställe i den här stan är Hötorgshallen. Älskar att gå runt och titta på alla färger, kulturer och få inspiration. Jättekul att se hur barnen imponeras av de stora fiskarnas huggtänder, bläckfiskarna, kungskrabborna, oxtungorna mm.

Beroende på åldern på barnen så klart men det är inte alltid lätt att gå på restaurang med barn. Då rekommenderar jag bruncher på stora ställen. Brunch är alltid lite mer tillåtande och är lokalen stor så har barnen roligare. Några exempel är Haga Forum,

Även om man inte bor på hotell kan man gå på hotellfrukost ändå. Ring och boka eller hör hur det är med platser innan så det inte blir en tråkig morgonstund. Jag har aldrig stött på patrull men då har vi som sagt ringt innan vilket uppskattats av personalen.

Grilla er egna middag på Nyfiken Gul eller ta en engångsgrill till nån av stans alla parker. Med små barn är en plats nära en parklek att föredra. Annars, om man har större barn som inte klättrar och riskerar livet, är Skinnarviksberget med sin fantastiska utsikt verkligen härlig.

 

Museum

Det finns mängder av museum och här ska jag lista de som mina barn gillar mest:
Tekniska museet har mängder av spännande saker att utforska och göra. Den stora modelljärnvägen är superpoppis. Bra restaurang dessutom.
Spårvagns- och leksaksmuseet. Tåg i massor och sen alla världens leksaker. Kan det bli bättre? Ja, det kan det – barn under 7 går in gratis på båda museum. Boka och köp biljett till minitunnelbansturen det första du gör när du kommer in för det har visat sig vara lång kö till den. Missa inte teatern inne på leksaksmuesset. Ta med matsäck för restaurangen är supertråkig.
Naturhistoriska museet. Nästan alla barn har en dinosaurieperiod och då är det hit man ska gå. Fantastiska utställningar om vår svenska natur och våra djur. Roligast är den skandinaviska delen med interaktivt för barnen. Se upp för löjligt långa köer i restaurangen.
Historiska museet På somrarna brukar museet göra om innergården till en vikingautställning med en mängd saker för barn att göra, testa, lära och prova. Väldigt populärt och kul. Övriga utställningen är också givande för de små besökarna.
Inne på Nordiska museet finns lekstugan. En uppbyggd plats inne i museet där barnen får leka att de är i det forna Sverige. De kan få låna kläder så de ser ut som Emil eller Madicken. Leka lanthandel eller laga mat inne i ett bondkök. Annars är utställningarna om dockskåp och dukningar förr i tiden mycket uppskattade bland barn.
Tom Tit Experiment ligger förvisso inte i Stockholm men det går att ta sig dit kommunalt så det tycker jag ändå får platsa. Just för att det är så perfekt för barn att besöka. Tänk inte att detta är en plats endast för regndagar för det finns en jättepark med massa skoj att upptäcka.

 

Hoppas detta kan vara till nån hjälp och inspirera för dig vara i Stockholm med barn.
Har du fler Stockholmstips anpassade för barn? Skriv väldigt gärna en kommentar som fler kan ta del av.

Comments (3)

 • Tack, Helena! Det var precis vad jag var på jakt efter då vi ska besöka Sthlm med några vänner plus barn i höst. Väldigt kul 🙂

 • Hej!

  Bada på Hellasgården är mysigt, fin strand för barn.

  Museijärnväg från Läggesta till Taxinge och så ett stort fikakalas på det.

  Kaknästornet är riktigt trevligt, man känner att man är högt upp och de har ett grymt fik högst upp i utkikstornet.

  Minigolfa på klassikern Brostugan i Bromma.

  Besök Sigtuna, mys på små caféer och bada.

 • Bra tips! Älskar Stockholms parklekar! Augustendal 4H-gård är dock stängd under sommaren så kolla deras hemsida först det är några djur där. Mysigt att vara där ändå, leka i lekplatsen, promenera vid vattnet, mata fåglar och luncha på pampas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.