Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 augusti, 2015

Målar mig en Bærtling-kopia med trendfärger

Innan helgen damp det ner en låda med pressinformation och prover på höstens nya trendfärger från Alcro. Kulörerna gillade jag verkligen men det som jag verkligen gick i gång på var att göra ett målarpyssel. Länge sedan jag målade nåt annat än väggar så min kreativa hjärna började skapa.

En av mina favoritkonstnärer är Olle Bærtling. En konstnär som blev vida känd på 50- och 60-talen. Hans grafiska och raka konstverk känns fortfarande moderna och inspirerar mig mycket. Han är känd för sina grafiska tavlor med kilformade färgfält med svarta linjer. Konsten skulle vara (det jag har hört, skjut mig inte om jag har fel…) helt associationsfri; dvs färgernas kombination skulle vara nya för varann. Så rött, vitt och blått blir ju gärna USA eller Norge, gult och svart blir AIK osv så det gav häftiga färgkombinationer, gärna med pasteller. Sen så skulle färgerna aldrig mötas så det kunde bli en optisk färg mellan så det var alltid svarta linjer mellan färgfälten. Sen skulle kilarna aldrig börja inne i tavlan utan alltid vara fält som hade börja och slut “utanför bilden”. För att vara så associationsfri. Detta kan låta enkelt i dag men då var det nytt å häftigt. Enkelt på det sätt att det är enkelt att skapa, pyssla ihop själv. Det var detta jag nu ville göra med dessa nya trendfärger.

Så här blev min och sonens egna tavlor. Jag sa till honom att detta egentligen var väggfärg och inte menat att pyssla med. “Men, de ska ju hänga på väggen mamma!” Helt rätt – väggfärg alltså 😉

Hade svarta pannåer hemma så jag drog washitejp i raka linjer över ytan så det skapades kilar. Målade på fälten för att sedan dra bort tejpen och vips så hade jag vackra fält med svarta linjer – allt i Baertlings anda.

Denna vecka är det inskolningsvecka så jag är föräldraledig med storkillen. Han älskar att måla och pyssla så han hakade på. Visade sig vara ett perfekt pyssel för barn. Han har gjort sin tavla helt själv. Jag hjälpte bara till lite när vi drog bort tejpen.

Vår katt Birger är rätt grafisk han också. Han nosade nyfiket på penslarna. Men somnade sedan strax om.

Torkade fint i sommarvädret. Detta var verkligen kul och gick snabbt att göra. Hade lätt kunnat göra en massa tavlor av bara farten.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.