Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 december, 2015

Julplanering andra veckan i december

Andra adventsljuset  är utblåst,  jag tar mig för pannan och undrar var tiden tagit vägen. Arbete och vardag ska kombineras med inköp, planer, matlagning och bak för det stundande julfirandet. Antingen så tar man allt som det kommer och håller i hatten så gott det går mitt i julstormarna Gorm och Helga. Eller så kanske min lista nedan kan vara till en hjälp? Några punkter kanske kan passa så ta, dra bort och lägg till det som passar för dig. Missade du julplaneringen för första veckan så kan du läsa den HÄR.

• Vad ska du ha på dig på julafton? Öppna upp garderoben och leta fram nån raffig blåsa eller stass. Kanske det räcker med en ny sjal, röda strumpbyxor, eller ett nytt nagellack? Nån ny snygg slips eller skjorta? Eller du kanske ska unna dig en tidig julklapp till dig själv…

• Apropå det: Unna dig en stund för dig själv. Köp och lägg en ansiktsmask, ta ett fotbad framför tv.n, boka tid till frisör, massage eller manikyr eller köp en härlig body lotion. Ta helt enkelt en stund för dig själv och ladda batterierna om det är så att du kommer få det tufft nästkommande veckor.

• Ska nån annan familjemedlem klippa sig eller få nya julkläder?

• Lucia stundar och till det ska allt som behövs till eventuella luciatåg vara hela och rena. Kolla ljus och batterier. Dags för pepparkaks- och lussebullsbak. Gör ett event av det – involvera kompisgänget eller barnen och dela sen på härligheterna.

Jag och tre vänner, som jag pluggade reklam med, har haft en regelbunden lussebullsbaksträff sedan 1998. Det började med att vi hade pepparkaksdesignuppdrag på skolan. Vi samlades hemma hos mig och lät kreativiteten flöda. Det blev en sen kväll med många skratt, lite brända peppisar och ett löfte om att ”detta gör vi om nästa år”.  Vi har utökat hela träffen genom åren med både pojkvänner, flickvänner, barn, senapstillverkning och knytis till ett litet julbord. I år blir det nog ingen träff då det är småbarnsliv och allmänt livskaos som sätter käppar i hjulen. Måste bli bättring till nästa år, eller hur gänget??!

• Rensa och städa kylskåpet. Det ska nu stoppas korvar, läggas in sill och syltas syltor så det kan med fördel göras plats för dessa godheter.

• När du nu börjar pynta hemma kan du göra en liten inventering samtidigt. Flytta de saker du inte önskar ha framme till en egen låda. Om du känner nästa jul att de inte heller då får vara framme kanske du kan sälja av eller donera dem. Har du mycket julpynt men ändå köper nytt varje år och glömmer hur mycket du har i dina gömmor så passa på att skriva ner vad du har så att du inte gör om köpen. Jag har tex en förmåga att glömma att jag köpt marmorkross till jullökarna, tazetterna, och köper alltid nytt. Nu har jag väl några kilon i förråden. Aldrig mer!

• Baka pepparkakshus. Köp färdiga delar eller gör eget och köp saker att dekorera med.

• Sätt igång med julgodiset till gottabordet. Kola och knäck kan ligga i frysen så de kan göras nu.

• Har du en kompis som är en baddare på att göra köttbullar och en annan som kan grava en lax som ingen annan medans dina sillinläggningar är kända i hela kommunen? Byt med varann och lätta bördan.

• Ska ni ha firandet hemma hos er? Se över serverings- och matbestick, behöver det putsas upp eller kompletteras. Räcker tallrikar och glas? Behöver julduken strykas? Ljus och värmeljus kan man väl aldrig få för mycket av och det är lite nedrigt att stå utan, så köp upp ett lager. De går åt, eller hur? Extra stolar, flera bord?

• Gör eventuella besök till Systembolaget nu. Trängseln där ökar för varje dag vi närmar oss jul och årets julsnapsar har en tendens att säljas slut.

• Julkorten som skickas med julfrimärken ska postas senast 16 december.

• Hyacinterna som var fina till första advent kanske nu har sett sina bästa dagar? Fyll på med nya jullökar.

• Får du ont i magen för allt du vill är bara få känna lite julstämning och den vill inte infinna sig? Mitt bästa tips är att dimra ner belysningen, tänd några levande ljus, spela en härlig jullista (förslagsvis min underbara JAZZJUL), värm på en skvätt glögg, öppna en förpackning med köpta pepparkakor, ta på dig raggsockor och kryp upp i en skön hörna. Där har du då fångat in alla fem sinnen på olika sätt.

• Och återigen – involvera familjen/de som du ska fira med och delegera!

 

Och nästa vecka återkommer jag med ny lista. Tjoff vad tiden nu rinner iväg. Eller: tiden går fort när man har roligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.