Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 maj, 2016

18 dekorationer, inspiration & tips till studentmottagning & nationaldag

Tips till studentmottagning & nationaldag

Studenttider och snart nationaldagen. Sedan kommer midsommar. Lägg till en massa spontana grillkvällar, balkonghäng och trädgårdsmingel. Det är mycket härligheter nu!

Tänkte dela med mig av de tips och pyssel/dekorationer som kan vara passande för just nämnda kalas som finns i mitt arkiv. Hoppas något kan passa och inspirera.

Pyssla dekorationer till studentmottagning & nationaldag

Bordsdekoration

Tips till studentmottagning

Duka med en girlang av solfjädrar. Ett snabbt och enkelt pyssel som ger stor effekt för bordsdukningen.

Dekoration till trädgård & rum

Vik två färgade solfjädrar och fäst i snöre för en snygg och passande dekoration.

Vackra servetter

De där gulblå-banden av ibland tveksam kvalitet kan bli till servettringar i ett nafs! Vira ett varv och gör en knut. Klart!

Festdekorationer

Att göra en girlang med tofsar av silkespapper blir riktigt snyggt. Kul och enkelt att göra så girlanden kan bli lång.

Gul & Blå

Många tycker att vår gulblå flagg är lite hopplös i sina färger. Ja, gult och blått kanske inte är den färgkombon som används flitigast i modevärlden t.ex. men om man tar med lite varianter, så som guld och turkost – då händer det något. Det får man väl???

Flaggspel

Det enklaste flaggspelet görs av vanliga A4-papper som hålas. För att göra dem lite piffigare kan pappret stämplas/tryckas med potatistryck.

Ambitiös bordsplacering

Att göra bordsplacering är kul men det är för planerade fester och kanske inte när hela släkten, grannskapet och kommunen kommer. Hur som – denna pappersbåt är så somrig och passar fint till midsommar tex.

Baka något gott

Vad sägs om en god flagga? Jag har två stycken jag vill tipsa om. En väldigt enkel och en lite mer avancerad. Vilken väljer du?

Denna snabba enkla som du kan läsa mer om HÄR.

Eller denna mördegstårta som du får receptet på HÄR.

Servering

När det kommer många gäster så behövs det helt plötsligt en massa glas och tallrikar. Det bästa tipset är att samla ihop olika glas (låna från grannar eller gäster som kommer) och ställ ihop på bricka. Brickan håller ihop dem till en enhet och variationerna på glasen blir som en tanke.

Samma sak för tallrikar. Olikheten kan vara själva grejen. Om man håller sig till en färg hänger det ihop ännu mer. Jag samlar tex på små assietter med guldkant. Helt olika i stil men guldkanten får dem att hänga ihop. Köpt på loppisar för typ en femma styck.

Sätt små etiketter på glasen. Här har jag stansat ut pappersetiketter och stämplat. Nu gäller det bara för gästerna att ha koll på sin siffra.

Och här gäller det för gästerna att ha koll på sin färgkod. Med papperstejp som är lättfästande och flyttbar i olika färger går det att göra många olika varianter till gästerna.

Tips till studentmottagning & nationaldag

Svala drycker

Iskallt och bjudigt – det får man genom att göra en gigantisk ishink för ölflaskor. Garanterat uppskattat.

Och när vi ändå snackar is – Se alltid till att ha is! Lätt att glömma isen men när man står där med en ljummen “dagens” så blir man inte glad.

Tips om ni ska vara ute. Ha låga buketter i låga flaskor. Vinden tar lätt fatt i blommorna och välter dem. Tråkigt med blomvatten överallt.

Plocka eller köp blommor som har tunna stjälkar och dela upp i flera olika små buketter. Sätt ner i första bästa tomflaska. Hellre många små än en stor och ställ överallt. Strössla med dessa små blomsterflaskor.

När det helt plötsligt blir många gäster kanske man inte har dukar så det räcker – använd lakan! Tips till nästa loppisvända är att leta efter vackra gamla lakan. Använd som lakan och som duk – två i ett!

Gula och blå sugrör ihop. Ja, det behöver inte vara svårare än så för att sätta temat.

Att servera på annorlunda sätt gör också något åt festen. Strunta i fat – använd glas, vaser eller stora skålar. Allt som bryter av från det vanliga kommer gästerna ihåg.

 

Korgar för glas och flaskor som blivit så poppis senare år är så roliga att använda. Fyll dem inte bara med dryck och du tar det ännu ett steg.

Sätt flaggor överallt. På all mat, i varenda blomkruka, i håret och uppe i lampan. Samma sak med ballonger. Det är en enkel sak men ger stor effekt.

Nationaldagen

Vill säga att jag är avis på norrmännen, fransmännen och amerikanarna. De kan verkligen fira sin nationaldag och pyntar upp så det stänker om det. Ja, deras röda, vita, blå färger är ju snygga också… Men tänkte slå ett slag för att vi också ska börja dekorera för 6.e juni. Så med dessa tips till studentmottagning och nationaldag kanske är en bra början?

Tror att vi inte firat så mycket har att göra med att det är en sådan ny nationaldag. Bara för några år sedan var det inte en helgdag och kallades Svenska flaggans dag. Hur firar man en flagga? Sedan bor vi ett land som haft lyckan att slippa krig, belägring och annat vidrigt elände så den där speciella dagen som befrielsedatum har vi inte jättenärvarande då den 6.e juni firas bl.a. av Gustav Vasas inträde i Stockholm som rikets kung år 1523. Inte många som var med då så att säga. Midsommar har nog de flesta (även jag) sett som vår nationaldag men nu har vi ju detta datum så varför inte dra samman vänner, dekorera och pyssla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.