Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 januari, 2017

Blixtvända i Frankfurts centrum till min favoritbutik; Manufactum

Jag har varit i Berlin 2 gånger och på sista resan hittade jag min favoritbutik Manufactum (har iofs on line-butik) så när jag hörde att det fanns även en i Frankfurt jublade jag högt.

Manufactum är en sådan där butik man måste ha tid i så jag våndades lite när jag ändå tog beslutet att leta upp butiken. Hade bara nån timma att spela på men kunde ju inte vara så nära och inte göra ett besök då tidigare besök var som en dröm för mig.

Butikens koncept är, om jag får dra till med en gissning, är att sälja kvalitetssaker i ren design. Det är som ett tyskt Granit fast inte med egen design utan de letar upp den BÄSTA ballongvispen, citruspressen, blyertspennan. Allt från trädgårdshandskar till Thonet-stolar. Stilen känns väldigt nordeuropeisk. Tyskt, franskt och brittiskt blandat och så slänger man på det bästa från skandinavien.

Vad fick jag med mig då? En äkta, skittung griffeltavla, två glasformar att koka/pochera ägg i (köpte 1 sådan sist men den for i backen…), en väggfast kapsylöppnare, tre bakpenslar (kunde inte motstå!), en liten värmeljushållare i mässing, snyggaste klädnyporna i Europa och den mest perfekta skoborsten. Och ett par kallingar till maken som ska vara “world’s best underwear”. Ett måste alltså! Högt och lågt.

Ja, ja, nog med kärlek till denna butik – jag hann med ett stopp i stan som sagt. Jag har en sak jag är väldigt stolt över och det är mitt lokalsinne. Var en baddare på orientering i skolan, ha ha ha. Litade fullt på detta när jag sökte mig ner i tunnelbanenätet och vidare upp på gatorna. Hade tur att butiken låg relativt nära en station. Bredvid den gamla operan. Så typiskt tyskt detta: en gammal, gammal vacker byggnad bredvid en supermodern. Vet inte hur bombat Frankfurt blev under kriget men så är det i alla fall i Berlin. Bygga nytt där det rasat.

Klockade mig i butiken och när tiden var ute gick jag mot kassan. Hade kunnat spendera timmar där (och ruinerat mig).

Tillbaka mot tuben men insåg att jag inte ätit på flera timmar.

Var ju bara tvungen att ta en soppa i en suppenstube, eller hur!? Litet hål i väggen bakom en byggställning.

Visade sig att jag gick på en lottovinst. Helt fantastiskt ställe!!! Massa soppor i stora kantiner, burkar med dagsfärsk soppa på hyllor att ta med och recepten inramade på väggen. Endast råvaror.

Men, för alla som följt tv-serien Seinfeld och sett avsnittet med soup nazi kan jag säga att här finns det en i verkliga livet. Jäklar vilken surkäring, rent ut sagt! Jag kan inte tyska men jag förstod mycket väl hur illa hon tyckte om mig och ett gäng amerikanare. Ja ja, sånt tillför ju lite krydda till upplevelsen.

Gatan jag hamnat på verkade vara en fancy dancy-gata med allt från Louis Vuitton till Tesla. Och billiga soppor.

Vidare mot t-banan, hotellet och flygplatsen.

Tack Frankfurt för denna gång. Du visade upp dig från en jämngrå sida vad det gäller vädret med en hjärtligt röd sida vad det gäller stämning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.