Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 november, 2017

Kork – från ekollon till champagnekork

Kork – från ekollon till champagnekork är ett samarbete med APCOR – Portuguese Cork Association.

När jag var i Portugal i början av sommaren för att lära mig allt om kork var det även ett filmteam med som dokumenterade och intervjuade alla de fantastiska människor vi träffade.

Så här kommer en film  med snabbkurs i kork och mer matnyttig info från de eldsjälar som odlar, skördar, behandlar och använder kork.

Nu när det gått en tid sedan resan och informationen har satt sig i mig är jag verkligen så mycket mer medveten om hur ofta jag ser kork i min vardag. Och inte bara i flaskor utan i skor och som designdetalj. Och det är det jag ser – sedan är det ju kork i isolering så jag kan vara omringad mer än vad jag vet.

Det roliga sedan jag la upp min dokumentation från resan är hur många som jag mött som läst har just påpekat hur lite det visste om kork innan och nu var imponerade.

Det jag imponerades av mest var att korken används till 100%! Inget går till spillo och allt går att använda under produktionsprocessen. Och använda igen för det finns återvinningsprogram. Vissa länder återvinner sina korkar som skickas till baka till Portugal där de mals ner för att bli till nya produkter, isolering och annat. Kanske Sverige kan bli en av dessa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.