Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 december, 2017

Vinn skål & serveringsfat från Cervera samt tips på hyacintgrupp

Då var det dags att öppna den fjärde luckan i min julkalender. Innehållet är väldigt vackert  – en stor skål med handtag och ett fat på fot från märket Rua Nova hos min samarbetspartner Cervera.

Rau Nova är en vacker rustik servis tillverkad i Portugal i en keramikverkstad grundad på 1800-talet. Rua Nova kombinerar tradition och modernism och hyllar grundaren Raphael Bordallo Pinheiro. Servisen är inspirerad av hans karaktäristiska kakelplattor som än idag kan ses på gatorna i Portugal.

Ett underbart kakfat att servera med. Kan även användas till förrätt, bröd eller annat gott. Låt fantasin flöda! En lite mindre skål att använda för servering av frukt, sallad eller annan god mat. Gör sig fint till varje servering.

Tävling! Vinn skål och servervingsfat.

Svara på frågor i kommentarsfältet nedan senast 23.59, idag måndag 4/12.

1. Hur bred är skålen?
2. Berätta vilka du skulle vilja servera, bjuda på middag

Vinnarna utses av jury och värdet på vinsten är 948 kr (399 kr och 549 kr).

Tips på julgrupp med hyacinter & kottar

När jag ändå har dig på tråden vill jag tipsa om ett snyggt sätt att göra en fin julgrupp med hyacinter.

Ta bort plastkrukan från hyacinterna och ställ dem i en skål med hög kant. Fyll de tomma ytorna med kottar så de står stadigt.

Jag brukar inte vattna hyacinter då de har den energi den behöver i löken. Sprayar med blomspruta på blommorna när de har börjat blomma. Om jag vattnar på jorden och löken blir stänglarna för långa tycker jag. Smaksak så klart.

Ingen jul utan hyacinter. Så är det. Doften från hyacinter är så viktig för den där äkta julstämningen. Med grupper som denna lite här och var i hemmet blir det perfekt.

Var nu med och tävla om detta vackra fat på fot och skål. Lycka till!!!

Comments (32)

 • 1, 16 cm
  2. Jag skulle servera och bjuda min familj på middag eftersom det är mys december och julen står vid dörren. Så känns det allra närmaste viktigaste.

 • Skålen är 29 cm 🙂

  Jag vill bjuda min mormor på en mysig 3-rätters i en gedigen miljö i vårt nya hus.
  Då vi flyttar 1 timme bort är hon orolig över framtiden – jag vill övertyga henne om att hon alltid har ett hem hos oss.

 • 1. 29 cm
  2. På julen kommer mamma och pappa hem till mig på lunch. Vore så mysigt att få servera något härligt i den fina skålen då!

 • Skålen är 16 cm 🙂
  Jag skulle bjuda min härliga familj på julmat. Vi bor långt ifrån varandra och det är så mysigt att träffas allihop över julen?

 • 1. 29cm
  2. Inför julen vill jag umgås med mina kära vänner som följts åt genom livet. På fatet och i skålen blir det härlig plockmat i julens smaker.

 • Jag tror att skålen är 35 cm i diameter.
  Jag skulle vilja bjuda kronprinsessan Victoria och Daniel på middag.
  Jag är så imponerad av Viktoria och Daniel skulle vara roligt att få veta mer om.

 • 1. 29 cm
  2. Min mamma är värd en middag. Hon advents-och julstressar fast det egentligen inte finns något att stressa upp sig kring. Hon behöver bli ompysslad så hon kopplar av en stund:) I december ska man njuta och det är ok att köpa färdig pepparkaksdeg! 😉

 • 1. 29 cm
  2. Jag skulle bjuda min bästa vän och hennes familj. Det kommer att bli en glad, stökig och härlig middag!❤️

 • 1. 29 cm är skålen med de gulliga små öronen. 🙂
  2. Det blir en ganska ensam jul i år, utan möjlighet att resa och hälsa på släkten, men jag & maken får i alla fall fira julafton tillsammans. Det blir bara vi två. Jag skulle vilja servera klassisk ris a la Malta ur skålen och någon lite mer otraditionell juldessert från fatet, kanske en liten grekisk Galatopita (mannagrynskaka) smaksatt med saffran och apelsin.

 • Charlotte Wetterdahl

  1. Skålen är 29 cm
  2. Jag skulle vilja bjuda vänner från längesen på middag. Livet springer så fort ibland att man inte hinner annat än att tänka på alla som betyder så mycket.

 • 1. 29 cm
  2. Jag skulle bjuda på julkaffe för familjen, på fatet skulle det vara gula lussekatter och kanske pepparkakor. I skålen hyacinter eller frukt, gärna Ingrid Marie äpplen.

 • 1. 29 cm
  2. Jag skulle bjuda mina barn med respektive. I skålen skulle jag ha julgröten och på fatet skulle mina hemgjorda “gristekakor” ligga

 • Hej! Här är mina svar:
  1: 29 cm
  2: jag vill ha dem framme på våra vardagsmiddagar i min familj! Det ska vara fin även på vardagen tänker jag, mer vardagslyx åt folket ? kanske får det serveras spagetti en dag och vara fint fruktfat den andra?! ?

 • 1. 29 cm
  2. Prins Daniel och Kalle zackari Wahlström skulle jag bjuda på ärtsoppa och pannkaka. Vi skulle prata om hur vi kan arbeta med barn och ungdomar som inte tycker om att röra på sig och hur idrotten kan organiseras så att alla kan vara med på sina villkor samt att det finns plats för idrott som är fri från tävlingshets och prestation för de som bara “vill ha kul och röra på sig”

 • 1. 29 cm
  2. Jag vill bjuda min man och mina tonårssöner på en mysig adventsfika då senaste veckorna varit alldeles för hektiska med jobb för både maken, mig och skola+jobb för äldste sonen.
  Jag skulle fylla fatet med Mozartkulor, Rocky road, Baileys tryffel och knäck, skålen skulle jag servera baconlindade dadlar och crustader med gratinerad ädelost och fikonmarmelad. Både glögg och must skulle serveras till.

 • Karin Stjärnkvist

  1. Den fina skålen är 29 cm
  2. Jag skulle bjuda mina föräldrar på fisk, som de älskar, och det hade varit fint att servera på de fina faten/skålarna. Jag gillar den rustika känslan!

 • 1. 29 cm
  2. Tänk att få bjuda mitt livs kärlek på finmiddag i vardagen! Pricken över i hade varit detta vackra porslin!

 • 1. 29cm
  2. Jag skulle bjuda hem vår “ski-gruppe”. Tre familjer åker skidor ihop varje vinter. Vi bor i samma stad fast hinner sällan ses på hemmaplan. Denna julledigheten ska det bli av! Vi ska samla ski-gruppe för en härlig middag tillsammans hemma hos oss.

 • 1. Skålens diameter ör 29 cm.
  2. Jag skulle bjuda mina döttrar på middag. De är 18 och 16 år gamla och världens goaste, men för tillfället tröttaste, tjejer och behöver lite uppmuntran. Vi skulle laga något gott tillsammans och sedan ha en riktigt mysig middag tillsammans, jag och mina tjejer ?.

 • 29 cm
  Bjuder gärna mina föräldrar som trots olika krämpor ställer upp och passar barnen när vardagen inte riktigt går ihop!

 • 1. 29 cm
  2. mina amerikanska grävarvänner från sommarens arkeologiska expedition. Där var allt så primitivt: vi satt på bastmattor på marken, maten fanns i plastbunkar, vatten i frigolitdunkar. Men jättegott för vi hade ju redan jobbat hårt i 3 timmar! Robbie blev stungen av en skorpion som gömt sig i bastmattorna.

 • 1. 29 cm
  2. För första gången sedan vi flyttade in för 15 år sedan i vårat drömhus ska vi äntligen få fira jul med hela våran släkt i ett hus som är gjort för att fira jul i! Vilken dröm att ha dessa på vårat julbord!

 • 1. 29 cm
  2. Jag önskar att jag kunde få bjuda min mans äldsta dotter på risgrynsgröt ur denna i jul. Hon bor i England och har inte varit här hemma på länge, och tyvärr har hon heller inte möjlighet att komma till Sverige i jul. Det skulle var så härligt att se min man så glad över hennes besök. Ja jag också förstås!

 • Heléne Gårdebrink

  1. 29 cm
  2. Efter omorganisation på jobbet vill jag bjuda mina “gamla” och “nya” kollegor på den nyformade enheten på middag!

 • 1. 29 cm bred
  2. Skulle vilja servera en mysig adventsfika till min mamma och syster.
  Att bara ta sig tid att träffas och sitta ner och umgås är viktigt, även i en månad med full-tecknad kalender.

 • 1) 29 cm
  2) Jag skulle ta mod till mig och bjuda in snygge grannen för att försöka luska ut om han verkligen är singel … Skulle bjuda på blandade antipasti med ett gott grytbröd. Skulle vara SÅ snyggt att lägga upp på fatet – och i skålen, spaghetti med en enkel men smakrik tomatsås med mycket basilika. Fint till den ljuslila nyansen. Det borde han väl gilla, eller hur 😉

 • Eva-Brita Sandgren

  En så underbart vacker skål som är 29 cm. För tillfället skulle den bli fylld med med julgodis som jag bjuder min goa familj på! Senare kanske den fylls med mossa o ett ljus. Ja, den kommer att användas till allt!

 • 1. 29 cm
  2. Jag bjuder någon eller några av mina fina äldre grannar som kanske inte får gå bort så ofta. Perfekt då med den fina skålen och kakfatet som påminner om förr i tiden i formspråket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.