Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

4 december, 2018

Anar jag en trend? Ser stuvbitar överallt

Ja, jag vågar ge mig på en trendspaning för jag har sett stuvbitar nu flera gånger. Och jag gillar’t!

När jag var i London besökte jag mitt favoritställe för inspiration; varuhuset Liberty. Ett helt hus av kreativitet och design. Det de är mest kända för är nog sina vackra tyger med egna mönster. Stått och pillat på dem många gånger men de är liiiiite för dyra för att investera i – annan gång. Men! Lyckan att då hitta en hylla med stuvbitar med vackra Libertymönster.

Sen, hemma i Stockholm gör jag en liknande upptäckt, på Svenskt tenn. Är man inredningsintresserad så känner man mycket väl igen ett Svenskt tenn-tyg. Här går jag in allt för ofta och tallar på Josef Franks och Estrid Ericssons fantastiska tyger och säger – annan gång. Men! hoppsan, där ligger det stuvbitar ju!!!

Är det en trend då med stuvbitar? Vi har bytt sticklingar tidigare, kanske vi nu kan byta stuvbitar, restbitar som finns i våra förråd?

Om nu årets julklapp är det återvunna plagget kanske den återupptäckta tygbiten också kan få vara med?

I den värld och i den tid vi lever i idag känns detta väldigt bra. Allt kan användas, inget går till spillo. En klimatsmart och hållbar idé skulle jag säga.

Men visst skulle det vara kul att ha en stuvbytarträff? Gissar att vi är många som har olika tyger i våra förråd som bara ligger och ligger som nog skulle kunna bli något i nån annans händer.

Och jag nu så sugen på att skapa med dessa skönheter. De mindre bitarna från Svenskt tenn går i juligt röda färger så dem vill jag göra något med redan nu. Har en idé… återkommer.

Comments (2)

 • Hi hi, nej knappast någon trend. 🙂 Så här har tyger till lappteknik eller quiltning sålt i många år. En mini-kollektion för att få till en bra blandning av tyger i ett lapptäcke, ofta säljs de i måttet “fat quarter” dvs en kvarts yard. En stuvbit däremot är den sista biten på rullen och är oftast mellan en halv meter och 150 cm och säljs till ett reducerat pris.
  Kul att flera hakar på “trenden” (från slutet av 1800-talet) och säljer små bitar att prova på 🙂

  • Ha ha, nu tror jag du missförstod mig. Jag vet mycket väl vad stuvbitar är men inte att stora kända varumärken säljer stuvbitar förpackade på detta sätt. Brukar ligga lite huller om buller i en korg bredvid. Nu ligger de fint förpackade och välstrukna som de finaste delarna. Det var det jag menade.

   Med vänlig hälsning,
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.