Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 april, 2019

Färgsprakande påskdukning med doft av Kaprifol & Fyrklöver

Färgsprakande påskdukning är ett inlägg i samarbete med Fyrklövern

Om du tänker på påsken visst tänker du då på glada färger, blommor och mycket ljus? Och det är verkligen samma saker jag började tänka på när jag fick se porslinsserien Kaprifol från Fyrklövern. Ett perfekt påskporslin ju som kan ge en sådan härlig påskdukning.

Jag fick den härliga frågan om jag kunde göra en påskdukning och på mitt sätt tolka porslinet och serien Kaprifol. Så fantastiskt att få jobba med alla dessa glada färger och ljuvligt blommiga mönster.

Och här ser du slutresultatet med mina färgglada buketter och höga ljus från Vio ljusfabrik som jag visade i fredags.

Färgsprakande påskdukning med doft av Kaprifol & Fyrklöver

Porslinets mönster visar ett vackert illustrerat blomsterhav med kaprifol som mest framträdande blomma på en vit botten. Jag ville förstärka detta så jag tänkte få in mycket blommor och massa glada färger på vit botten även i dukningen. Så hela bordet blev en förstorad tallrik kan man säga.

Vit linneduk, vita ärvda linneservetter och sedan mycket glas och kristall fick bli min bas och sedan massa färgade, långa ljus och smala, höga buketter med torkade blommor får sätta färgerna.

Att varva nytt och gammalt är alltid en bra kombination. Bestick jag fyndat på loppis ger bra konstrast till det nya, fräscha.

Serien Kaprifol finns även i en mer grafisk variant där illustrationen är mer som en tunn outline i gråskala. Det kan vara toppen att komplettera med; att ha den grafisk tallriken underst och den färgglada som assiett till exemplel. Här ville jag gå all in på färg så jag kör med färg på färg.

Att servera och få duka med en porlinsserie som även har serveringsdelar gör hela dukningen så mycket mer. Att få ta temat och mönstret hela vägen ramar verkligen in bordet. En sådan här terrin står högt på min önskelista.

Att måla ägg i ett mönster du har på bordet gör det hela än mer arbetat och så härligt. Skriv även på gästens namn på ägget och du får ett placeringskort. Blås ut ägg och måla med hobbyfärg är kul pyssel. Kanske något dina gäster ska få börja hela påskmåltiden med att göra?

Tycker det är så härligt att få ta i från tårna när det väl ska firas påsk. Jobba med dekorationer på höjden och i olika nivåer samt använd flera färger. Svårt att inte tycka om att slå sig ner här då.

Och vet du vad det bästa är? Även om porslinet nu känns påsk och vår tycker jag att det är ett porslin som fungerar hela året. Sådant är så viktigt tycker jag – att porslin får användas flitigt och få vara med vid både vardag och fest. Kan tänka mig att terrin och de stora serveringsfaten mer är till fest medan tallrikar får användas även på en vanlig tisdag och skålarna fylls med flingor på vardagar. Gör vardagen vackrare – sånt gillar vi, eller hur??!

Comments (5)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.