Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 maj, 2019

En närodlad & närproducerad dukning

Imorse var jag på en pressfrukost där jag hade uppdraget att göra dukningen. Ett superroligt stylingjobb. Och här var det en lite tvist att förhålla mig till; det var nämligen viktigt att dukningen skulle vara så klimatpositiv som möjligt, att blommorna skulle vara närproducerade och att det skulle vara hållbara material.

Kunden var knäckebrödsproducenten Wasa som nu fyller 100 år och med det också lanserar sin satsning med klimatkompensering. Hållbart var alltså temat hela vägen ner till dukningen via allt vi skulle få äta. Fantastiska Green Kitchen Stories hade skapat menyn.

Råg var det första jag tänkte på att använda då det är rågknäcke och här har jag då tur – rågen är närproducerad men torkad från förra året. Men blommor då? Finns det närodlade blommor nu i denna tidiga sommar? Nej! blev svaret. Det enda jag kunde få i blomväg som producerats i närområdet var pelargoner. Kanske inte så kul att duka med ändå… Men jag hade världens tur!

Solens gudar och min lyckliga stjärnan kom och lös för mig så mina syrener i trädgården slog ut i full blom i måndags. Hurra, jag får göra buketter med stora fång syrener och lite grönt från min trädgård så som rönn bl.a. Mer närproducerat än så går det väl inte att få.

Och jag gjorde medvetet yviga buketter. Det skulle kännas enkelt och verkligen så där hemvant. Tallrikar, koppar, glas och stolar står så rakt och fint så det är härligt då att bryta av med lite vilda buketter. Så tänkte jag.

Jag älskar långbord så det var helt klart det jag ville ha. Lokalen var caféet Pom och Flora och med de 37 gäster det skulle bli gick det precis in ett långbord.

Men inget kalas utan riktig duk. En linneduk. En 10 meter lång duk fick det bli.

Jag är ju lite nördig av mig så jag ville ha matchande servetter. Och för att få det fick jag helt sonika sy egna. Så under kvällarna här hemma senaste tiden har symaskinen gått varm och 45 st små linneservetter blev det.

Ett litet rågstrå med en remsa runt som namnlapp. Så enkelt men rätt raffinerat ändå, eller? Och ser du min spegelbild i skeden, ha ha!

Men alla gäster är alltid den bästa stylingingrediensen, ha ha!

Längs med väggarna går den liten list och på den satte jag små vaser med råg och akleja som också finns i min trädgård.

Ljuvlig rabarberalemonad.

Yoghurtbowl med rabarberkompott och granola. Knäcke med het ärtröra. En frukost jag gärna tar igen.

Så glad att allt gick så bra och alla verkade gilla min närproducerade dukning. Kan säga att det doftade helt ljuvligt i rummet. Ja, som alla barndomens skolavslutningar i klassrummet med fröken, minns du?

När jag försöker se lite så där svår ut….

När eventet var slut fick jag vända hem med alla blommor. Ja, det är ett tufft jobb men nån måste göra det, ha ha!

Behöver jag säga att mitt hem nu är väldigt väldoftande?

Stort tack till Diana som frågade om jag ville ta mig an dukningen. Så kul som vi har haft tillsammans hoppas jag att vi får fler tillfällen snart igen.

Comments (6)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.