Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 september, 2019

När jag tolkar New Modern ute i det fria

När jag tolkar New Modern är ett samarbete med Bona

När jag ser mig om i mitt hem så slås jag av allt det trä som finns tydligt närvarande. Jag går på golven som lades när huset byggdes 1940, sitter på second hand-stolar som säkerligen fått husera hos flera familjer, en hel panelvägg i sovrummet och skär brödet på köksbänken i trä på en skärbräda i ytterligare ett träslag. Att omge sig med trä i hemmet är nog välgörande och värmande.

Styla dina golv

Bona bad mig att tänka fritt och skapa en miljö där jag fick tolka en av deras stilar med nya golvbehandlingar. Vilken superspännande uppgift. Bona kommer nu med fem nya stilgrupper med behandlingar för dina trägolv och den stil som jag kände mig helt besläktad med var New Modern. Lite tyngre färger i en stil som rimmar väl med min egna och även det hus jag bor i.

Har du tänkt på att du faktiskt kan styla ditt hem med golvet? Ditt trägolv kan slipas och täckas med Bonas golvbehandlingar vilket ger ditt rum en helt ny stämning.

New Modern – min tolkning

En av Bonas nya stilar för golvbehandling; New Modern handlar om väl genomtänkta beslut. Medvetna val till ditt hem med en ansvarsfull livsstil. Det är mer investeringar till ditt levande hem än konsumtion där tingen kommer bytas ut i en för snabb takt. “Det som räknas är tanken som präglar ditt hem. Inte hur många saker du har.”

Tallar – jag har ett liv ihop med tallar då det är en del av byggplanen i mitt område. Mitt hus är ett K-märkt funkishus från 1940, hela området byggdes 1935-40 så vårt är i sista byggfasen. Det var viktigt att det var naturen som bestämde så inga träd fick tas ner eller berg sprängas bort under hela byggfasen så husen skulle liksom placeras där naturen gav medgivande. Vill du fälla ett träd på din tomt idag måste du faktiskt ansöka om bygglov!

Höga, mörka tallar i alla trädgårdar, utanför varje fönstret är synonymt med vårt liv här. Som furu är trät ljust men i levande livet är trädet mörkt. Mot de vita putsade funkishusfasaderna blir det en häftig kontrast med mörkt mot ljust. Lite så tänker jag även New Modern; mörkt ombonat trä som stylas med ljusa inredningsdetaljer så som silver, vit marmor och glas.

Min tolkning av New Modern blev en inbjudande dukning bland tallarna. Träbord och -stolar ger värme och sedan coola snygga moderna detaljer ger en fantastisk kontrast. Och kontraster lockar alltid.

Naturens generösa inspiration

Skogen är alltid en källa till inspiration. Dels av allt som växer där med dess former, färger, material och det lugn en promenad i natura kan ge. Men jag tänker även på hur naturen ständigt är i rörelse. Årstider som kommer och går, växter gror och dör för det är ett naturligt material som kommer att åldras vackert och formas efter ens förutsättningar.

Så vill jag se på livet hemma också innanför de fyra väggarna. Ett golv, en bordsskiva och en vägg kommer bli ärrad men är det i bra material visar det bara på ett liv och ett levande hem.

Med Bonas golvbehandlingar så kan även dina gamla golv tas om hand så de kan levas med länge.

Ett med naturen – är inte det det vi alla önskar få en dos av i våra liv. Både stora och små äventyr ger välmående. En lite picknick på en sten i en glänta eller en hel måltid på uppbyggd matplats ger båda stora upplevelser.

Den här kullen där jag satt upp min New Modern-dukning är mitt emot vårt hus. Så så här såg det alltså ut innan huset byggdes kan jag då tro. Så nära storstaden idag men då “ute på landet” då det gick kor här och ingen t-bana låg 10 minuter bort. Fint att få känna sig liten ibland och gå med mossa under fötterna bara rätt över gatan.

Det är något så häftigt och vackert med hur ljuset kan ändras från varmt till kallt på bara några minuter. Och med det skapas också en helt annan stämning. Från en värmande kväll till…

… en sober snygg färgskala som jag bara älskar. Men visst blir det skilland? Och här pratar vi bara om några minuter

Renovera det, byt inte ut det!

Om man tänker på ordet New Modern vill jag tolka det lite så att även gamla ting kan bli moderna.

Som att istället för att köpa ett helt nytt golv kan du reparera ditt gamla. Till exempel en ekparkett som borstats och slipats och sedan lackats med New Modern Liquorice Black ger en helt ny upplevelse och känsla.

Golvbehandlingar från Bona i serien New Modern:

Modern Soul En varm, intensiv look för ditt golv, förseglat med ett skyddande skikt. Finish: matt.
Modern Pale För utseendet och känslan av slipat trä, med vit pigmentering som förstärker intrycket. Finish: extra matt.
Modern Liquorice Ett golv borstat och svartmålat där de naturliga träfibrerna träder fram på ett vackert sätt. Finish: sidenmatt.

Läs mer om Bona och de renoveringsmöjligheter som finns HÄR. Och kom ihåg att ta hand om det du har och gör medvetna nyval. Det mår både du och naturen bra av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.