Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 juli, 2020

Ett efterlängtat besök på Ellen Keys Strand

Från Västerås dagen innan till Vättern den nästa, från Steam till Strand. En dröm sedan 20 år har blivit sann – ett besök på Strand som byggts och bebotts av Ellen Key. Ett helt makalöst hus precis vid Vättern med solen rätt på och vågorna som slår höga.

När jag då för massa år sedan för första gången hörde om Ellen Key och hennes verk blev jag så imponerad. När jag efter ytterligare en tid fick se bilder från hennes hem blev jag hänförd. Jag bara måste dit!

Ellen Key var en pionjär och helt klart före sin tid. Hon växte upp som storasyster i en stor barnaskara och fick smeknamnet Nisse. Hon fick nog en uppfostran och skolning som var förunnat pojkar på den tiden. Det gjorde att hon vågade tänka fritt. Jag är på inget sätt proffs på Ellen Keys verk och stordåd så jag får hänvisa vidare till Wikipedia men att hon gjorde ett enormt avtryck på barnuppfostran i världen är en sanning. Och som så många andra blev hon större utomlands än i sitt eget land. Hennes bok Barnets århundrade är översatt till hela 26 språk.

Men Strand då? Vad är det? Jo det är det hus hon var med och skapade när hon var 61. Ett funktionellt hem helt utformat utifrån hennes önskningar och idéer om ett trivsamt och välfungerande hem. Hon har skrivit “Skönhet för alla” som berättar om hur ett hem bör planeras och vara.

Som du vet är jag en stor (kanske den störste) entusiasten av funktionell byggstil och hos Ellen Key hör jag de första tankarna om just ett funktionellt, men ändå vackert, hem. Och nu skulle jag få besöka det!!!

Vi hade bokat visning så det är endast bokade turer med guide som görs i huset. Jag var så sjukt redo för att inspireras än mer av Ellen och hennes hem. Hade ju läst allt och pluggat på men i verkliga livet skulle bli en annan sak. Så redo med kameran. Men nej! Det var fotoförbud. Så besviken blev jag men samtidigt, huset upplevs bäst med ögonen IRL.

Det är så mycket vackert där inne och jag skulle så gärna vilja visa och inspirera men du får besöka det live så att säga. Du får lita på mig när jag säger att det är makalöst

Den enda plats jag fick fota på var ute på “soleri” Den lilla balkong som vätter ut mot Vättern. Jag har i år satt flera krukor med krasse och kände igen ett släktskap med Ellen.

Om detta är stället man får plåta – ta då bild på mig just där! Bjuder på dessa, ha ha!

Under Ellens år på Strand tog hon emot många gäster. Hela 4000 stycken faktiskt. Alla inskrivna i hennes gästbok och det var många kändisar det. Nu skrev även vi in oss och jag fråga om jag fick ta bild på detta stora ögonblick och det fick jag.

Trädgården är inte stor men utsikten är oändlig.

Den brygga som är precis nedanför Strand med det här taket är bland det vackraste jag kan tänka mig.

Jag är väldigt fascinerad av denna kvinna som du märker. Att nå sådan storhet på denna tid som kvinna är så imponerande! Och samtidigt förvånad över att två av hennes största framgångar är en bok om barnuppfostran och om äktenskapet. Hon gifte sig aldrig och fick aldrig egna barn. Var böckerna hennes önskningar eller anledningar till att inte få det själv?

Och en rundad bänk. Att sitta här med en bok, höra vågorna och se solen gå ner. Jag förstår dig Ellen, detta är ljuvligt.

Där är den lilla balkongen, “soleriet”.

Hon bodde i närheten under bygget och åkte hit varje dag undertiden och var på byggarna om att få det precis som hon ville. Kan bara tänka mig att gubbarna inte hade henne som favoritchef. Men bra där Ellen! Så ska man göra!

Hej då vackra Strand! Och tusen tack Ellen Key för all inspiration.

Efter en tur till först Steam och sedan Strand vände vi hem igen. Fast en lite bit av Strand fick jag med mig.

En nyproduktion av originalverket “Skönhet för alla” om hur man bör inreda sitt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.