Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 december, 2020

Tips för att fira ett annorlunda nyår 2020

Precis som allt annat detta år blir även årets sista kväll annorlunda. Nyårsafton 2020 kommer inte bli firat med stora fester där många samlas vid långbord och man kramar både vänner och okända vid tolvslaget.

Tips för ett annorlunda nyår 2020

Jag ska idag vara med på Nyhetsmorgon och tipsa om hur man kan göra för att ändå få ett kul nyårsfirande, delvis utomhus. Slå på 4.an kl 10.30 om du vill. Men så klart kommer mina tips även här på bloggen.

Fira nyår i tre akter

Vi har alltid firat nyår ute egentligen. Vid tolvslaget har de flesta gått utomhus för att titta på fyrverkerier, skicka raketer och hälsa på grannar och vänner. Det blir samma i år fast den stunden är längre. Vi ska inte bara stå och huttra under 12-16 minuter och sedan springa in igen och fortsätta festen utan göra något av själva timman runt tolvslaget.

Mitt tips för en fin helkväll som kan vara coronaanpassad är att ha en trestegskväll. Ha fördrink utomhus och träff med vänner som bor nära. Sedan går man hem till sig eller i små grupper om 4-6 personer för att äta middag hemma i lugn och ro och sedan vid 23 samlas igen för ett firande av tolvslaget. En sådan kväll är inte så dumt faktiskt för det blir ju inte så lång väntan när man hela tiden är i rörelse.

För att de här stunderna utomhus ska kännas festliga, trevliga och värdiga ett nyår får man göra det ombonat, ja nästan inreda utomhus. Några tips:
• Marshaller är alltid det första som möter gästen – visa vägen och rama in uteplatsen
• Värmande saker som filtar, fällar, plädar får läggas på de platser som finns
• Elda i eldkorgar och eldfat vilket ger både värme och stämning
• När man har eld ska man grilla marshmallows – det gillas av alla.
• Lägg dukar på borden för att skapa rumskänsla
• Stormlyktor gör man lätt med stora glasburkar eller glasvaser. Häll sand, salt eller socker i botten och stick ner ljus. Ljusen håller sig från att blåsa ut.
• Ljusslingor skapar rum och feststämning
• Alla fester mår bra av musik. Batteridrivna bluetoothspelare eller med förlängningssladdar.
• Årets julklapp var stormköket – stek små plättar och lägg tex skagenröra på.

Visa att det är fest – dekorera & pyssla

För att sätta stämningen och visa att det faktiskt är en högtid att fira trots allt så gäller det att pynta och fixa lite extra. Här är några favoriter.

Nyår är ju raketer! Jag tipsar om dessa snälla raketer – tomteblossraketer. Kan vara ett av mina absoluta favoritpyssel jag gjort. Ett enkelt och kul pyssel för alla åldrar. Gör dem innan och  låt gästerna pynta och dekorera dem till fördrinken. Se beskrivning HÄR.

I vanliga fall så kan nyårskläderna planeras länge och väl, den härliga glitterklänningen och sandalerna man så gärna vill festa till det med kan bli svårt när man ska vara ute. Så klart kan man ha den glittriga klänningen men ett tips är att satsa på långkallingar, benvärmare, mamelucker och/eller annat som värmer.

Men sen så är det ytterplaggen man får satsa på – jag vill tipsa om att göra små broscher, buketter av presentsnören, glitter eller annat som känns festligt och sätta en säkerhetsnål på och fäste på kappan.

Nyårskalas visas ofta med partyhattar. Perfekt att till sina ytterplagg för genast blir det lite festligare.

Jag vill tipsa om att man tar med pappershattar som gästerna kan få pynta, göra sin egna kalashatt. Hatten görs av en halvmåne som vrids ihop till en tratt och häftas ihop med häftapparat.

Nyår och bubbel hör ihop. Gör en ishink av is att ha framme vid utomhhusminglet. Gör en ishink med glitter från julen så blir det riktigt festligt. Se full beskrivning HÄR.

Ha musikquiz. Sätt på, streama lista med topplåtar från året och låt gästerna gissa artist och titel.

Fira flera nyår! Vårt nyår är klockan 00.00 men det sker nya år över hela klotet under dagen. Ha nedräkning för olika länder. Till exempel de här: 23.00 Estland, 22.00 Turkiet, 21.00 Georgien, 20.00 Indien, 19.00 Kazakstan, 18.00 Vietnam, 17.00 Filippinerna, 16.00 Sydkorea.

 

Hoppas detta fick dig att bli inspirerad och pepp på att göra något annorlunda firande detta annorlunda år. Och så tycker jag vi skickar 2020 till historien och blickar framåt mot ett friskt nytt år men bara möjligheter.

Comments (3)

 • Hej fina Helena!
  Har inte kommenterat bloggen på länge. Måste dock innan årets slut hinna säga ett varmt tack till dig. Din blogg är 100% glädje för mig och mitt lyckopiller i vardagen. Är också så imponerad över strukturen då håller med så kontinuerliga uppdateringar, för att inte tala om allt innovativt du hittar på. Resorna, maten, familjelivet, pysslet, livshistorierna. Det känns som att du har maxat extra mycket i år och det är vi ju så tacksamma för, ett skitår som detta, när det digitala har varit en räddning. Att drömma och resa i sinnet istf fysiskt. Mellandagarna spenderades i soffan med näsan i telefonen där jag läste i kapp allt om din jul och upplägget för ert firande. Vilken kavalkad av inlägg i världsklass! Kändes som att vara en fluga på väggen i ert hem. Underbart!
  Önskar dig ett fantastiskt fint avslut och ett ännu bättre 2021! ❤️ TACK!

  • Kära namne! jag blir alldeles gråtit av dina ord. ordet tack känns så futtigt men du ska veta att det kommer från botten av mitt hjärta. TACK!

   Stora kramar
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.