Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 februari, 2021

Mina bästa tips på bordsdukning & hur jag tänker

Dina bästa tips på bordsdukning och hur ska man tänka vid olika tillställningar och dukningar? Jag fick denna fråga från en tidning för ett tag sedan och jag satte ihop mina svar. Jag tänkte att det är även ett bra inlägg här på bloggen som kan inspirera er. Vet att ni är många här som också gillar att skapa fina bord för nära och kära. Och många är vi som längtar efter att just få samla dessa runt ett bord för goda måltider och trevliga samtal. Snart!

Det finns många saker att tänka på kring dukning – men hur/var börjar man?

Hur många blir vi runt bordet och vilken stämning hoppas vi på? Det är de första frågorna jag ställer mig och det som avgör om jag ska ha långbord eller om vi kan sitta trångt. Det i sin tur ger hur mycket utrymme själva dukningen får ta plats. Är det menat att vi ska bli sittande länge ska det finnas bra med utrymme för både armar och samtal samt mycket att lägga ögonen på. Är det en mer spontan och vardaglig middag ska det kännas enkelt, att tiden inte ska läggas på för många moment. Kan maten serveras på ett och samma fat och alla tar ifrån ger det både en smidighet och enkelhet.

För att nu inte detta ska kännas allt för övermäktigt så skulle jag säga att det enda man egentligen ska behöva göra är att addera något mer än den vanliga vardagsdukningen. Har du aldrig duk i vanliga fall gör ju det världens skillnad.

 

Vad behöver man för att få till en härlig dukning?

Alla gäster vill känna sig välkomnade så en dukning som är generös skapar alltid en bra start. Med generöst menar jag att det kan vara flera tallrikar i lager, även om det inte serveras förrätt. Minst tre glas för den där inbjudande känslan av att nu ska vi njuta av stunden länge. Duk och tygservetter ramar in och gör det mjukt och tillåtande.

Sedan är det ingen riktig dukning, om jag får vara så fräck, om det inte finns levande ljus på bordet. Spelar ingen roll om det är en bistroinspirerad dukning med endast ett stearinljus i en mässingsljusstake eller en hel skog – bara det finns med.

Får att visa gästerna att vi sett fram emot middagen och deras sällskap bör det finnas med någon typ av dekoration menat för just detta tillfälle. En stor bukett eller flertalet mindre av färska blommor, egengjorda papperdekorationer eller placeringskort eller någon detalj som visar på kvällens meny – serveras det skaldjur kan det ligga snäckor på bordet. Allt för att ge gästen en inbjudande kväll med omtanke.

Ett ord att då och då tänka på vid en dukning om man vill ge sig själ en inspiration är nivåer. Ha olika höga ljusstakar, något serveringsfat på fot, en bukett med höga blommor och två låga. Det skapar ett levande bord.

I reklam, social medier och reportage har vi sett dukar som ligger “i vågor” på bordet, dvs inte utsträckt. Det ser fint ut på bild men hur galet opraktiskt är inte det när man som gäst ska sitta där? Får nästan panik över alla bilder på dukningar som känns orimliga i verkligheten. Det kanske är mitt funkishjärta som vill att det ska vara praktiskt och funktionellt, ha ha. Jag vill slå ett slag för den sträckta, ja manglade duken till och med!

 

Har du någon “dukningsstil” du gillar extra mycket? Och varför?

Jag kan tjusas och inspireras av alla möjliga dukningar och testar många olika. Ibland färgglatt samt stordådigt och ibland väldigt avskalat men den stil jag alltid faller tillbaka på är den klassiska ”franska restaurangdukningen”. Vit duk eller ingen alls, vita strykta linneservetter med patinerade servettringar, vitt porslin med möjligt en antik assiett överst med målat mönster, många glas och i olika stilar, en eller två mässingsljusstakar och med endast grytunderlägg i mässing, saltkar och pepparkvarn som dekor. Väldigt rättframt men ändå med väl valda detaljer och material.

 

Vad kommer vi att se mer av framöver när det kommer till dukning och festligheter ?

Vi vill umgås! Vi har levt i en knasig tid där vi inte fått träffas så framöver, när vi får öppna upp våra hem igen, kommer det vara långbord, stora mingelfester och kom-som-du-är-fester. Att då samlas runt ett bord för samtal och äta ihop kommer vara jätteviktigt. För att det inte ska vara en tröskel att bjuda hem tror jag på en våg av matlag, grannmiddagar på vardagar, knytkalas och måltider där vi plockar maten. Antingen att man bygger upp mer buffetmåltider eller att det är plockmiddag mitt på bordet. En av anledningarna till att älskar tacokvällar är just det där sociala med att liksom sträcka sig efter salsan och guacamole och ”störa” bordsgrannen. Mer sådan mat på bordet som fondue tex. Det ger enklare dukningar för att lägga tid på samtalen och samvaron.

Dukningstips för olika tillfällen

1 – Dukning för två

Mitt absolut bästa tips för att få till en mysig stämning oavsett om det är vardag eller fest är att dimra ner belysningen och tända levande ljus. När det är en middag för två hemmavid så kan det vara det enda som behövs för här är samtalet den viktigaste ingrediensen för en trevlig och avslappnad kväll. Sätt levande ljus på bordet och överallt runt om på andra ytor också. Det ramar in bordet och mötet. Om man till vardags serverar ur kastruller och skålar är det vid sådana här tillfällen perfekt att ha tallriksservering. Smidigt när det bara är två tallrikar som behöver fixas men även att det blir fokus på varandra och inte alla grytor på bordet.

2 – Lång helgmiddag med vänner 

Att få en kväll tillsammans med kära vänner är bland det bästa livet kan ge. Då vill man gärna duka fint och stort samtidigt som det ska kännas avslappnat. Jag skulle välja en dukning som ger värme. Duk och servetter i varma färger, flertalet mässingsljusstakar och ett avskalat porslin, kanske vardagsporslinet, för att balansera. Många glas, många bestick för att visa på en inbjudande kväll. Sedan ha servering på köksbänken så gästerna får röra på sig mellan varven. Det gör det alltid mer avslappnat och rör liksom kvällen framåt.

3 – Våriga festligheter

Med våren kommer grönskan, något vi längtat efter så länge så oavsett tillfälle eller antal gäster ska grönskan få vara i centrum för dukningen. Murgönerankor längs med bordet, flertalet små glasvaser med färska blommor i blandade glada färger i, någon blomma eller löv vid varje plats (bara att lägg något grönt på servetten räcker). Håll resten i en neutral färg som bas så grönskan får poppa fram och ta plats. Om det finns möjlighet att hänga grönt över bordet, tex ta bort taklampan och hänga en krans eller stor gren med gröna löv ger stor effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.