Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 augusti, 2021

Fyllda zucchiniblommor – inte så svårt alls

Fyllda zucchiniblommor! Oj så otroligt gott det blev. Och inte så svårt som man tror. Eller som jag trodde i alla fall.

Jo, som jag skrev i morse fick vi en riktigt härlig middag i solnedgång även denna gång trots att dagen började mulet. Och med fyllda zucchiniblommor då svärfar och svärmor-liksom odlar härliga zucchini här på Gotland.

Tidigare i somras fick jag lära mig av min vän Jenny att det finns två olika sorters blommor – hanar och honor. Honorna blir till zucchinis medan hanarna bara förblir blommor. Det förklarar varför man just gör något av dessa blommor.

Att se vilka som är vilka är enkelt; honorna växer direkt på stammarna medan hanarna växer på en stjälk, som en pinne ut från stammen.

Detta recept skapades i köket, lite utifrån vad som fanns hemma och utifrån ge-och-ta från andra recept. Blev som varma ostbollar och passade fint till den vegetariska måltiden.

Fyllda zucchiniblommor

Ingredienser ostfyllning
1 förp mascarpone
1 förp fetaost
1-2 klyftor vitlök
citronzest efter smak
salt och peppar
smör till stekning

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser till en oströra, smaka av med citronzest, salt och peppar. Låt stå i kylen 30 minuter. Öppna  zucchiniblommorna försiktigt och knipsa av och ta bort ståndare och pistill med fingrarna.

Fyll blommorna med ostfyllningen med varsam hand och förslut blommorna. Lägg på ett fat.

Hetta upp en stekpanna och smält smör. Stek sedan blommorna och vänd dem försiktigt när de fått färg. Servera omgående.

Så vackra. Helt fantastiska skapelser dessa gula blommor.

Denna kväll åt vi vegetariskt med ugnsgrillad spetskål, ugnsrostade betor med ramslökssmör, linsröra och risotto gjord på korn. Så ofantligt gott alltihop och allt närodlat.

Eller inte ostarna då…

Dessa små fyllda zucchiniblommor blev inte så där jättesnygga men låt dig inte luras – de var fantastiskt goda. Hemma igen önskar jag göra samma men domen större blommor (hoppas finna hos handlare) och doppa i fritösen. Kanske lite krispigare då? Får se om jag får till det då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.