Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 september, 2021

Berättelsen om bokens omslag

Jag tänkte berätta om bokens omslagsbild för det är som en tidskapsel och kanske kul att ta del av. Bilden som jag tog till ett inlägg HÄR.

Det var den 10/11 2020 och den andra vågen i pandemin var över oss. Maken hade skapat någon typ av hemmakontor i matrummet och han tvingades parera mina fotograferingar och jobb jag gjorde hemma. Jag duckade också allt jag kunde när han hade teamsmöten och stackarn fick flytta hela sitt lilla kontor när jag skulle ta jobbilder i matrummet. Det var konstant kaos för båda!

Samtidigt som det var ett virus som drog över världen var det även en ljuseufori som drog över sociala medier. Exakt alla värmde och snurrade ljus. Starkare ljustrend har väl sällan skådats. Så vackert men då det bara kan göras av parafinljus ville jag inte göra det. ”Kanske jag kan testa med mina bivaxljus?” tänkte jag och gjorde ett försök. Det gick inte! Tvärtom, ljusen sprack rejält.

”Nähä, men vad gör jag med dessa vackra ljus då, som nu är lite skadade?” Jag satte dem i min sjuarmade ljusstake som jag satt samman och gjort sedan 2015. 

Bilden skulle nu tas och platsen jag kände var bäst var så klart i matrummet. Som alla vet är dagsljuset minimalt i november så det behövdes göras NU! Att maken hade ett megamöte i samma rum fick inte hindra mig. Jag klättrade på stolar och bord för att komma i rätt vinkel, spikade upp krans så tyst jag kunde, duckade mellan varven så inte makens mötesdeltagare skulle se en yvig jultoka hålla på. Tände och släckte ljusen om vartannat, flyttade kameran säkert 20 gånger och bytte blommor lika många gånger, allt under tidspress för dagsljuset höll på att försvinna. Det ser lugnt ut på bilden men bakom mig är det alltså ett rum som hanterat en tornado typ. 

Efter en retusch för att sminka över de trasiga ljusen la jag upp bilden: årets julljusstake! Det blev den mest gillade och mest spridda bilden jag någonsin haft på instagram.

När det i våras blev klart att jag skulle få göra en julbok var det många på förlaget som röstade på denna bild till omslag. Tänk om jag vetat det när jag där lätt hukad och på tå flyttade stativ, justerade nypongrenar till förbannelse och rätade upp ljusen under tidspress och liksom konstant i vägen.

Nu pryder den min bok som i fredags var Sveriges FJÄRDE mest sålda bok i alla kategorier. Kolla in HÄR. Tänk så allt kan bli!

Detta är helt klart över förväntan och som sagt – något jag inte i min vildaste fantasi kunde tro där i början november 2020.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.