Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 november, 2021

Noventgodis med nötter, torkad frukt & choklad

Noventgodis! Om nu julen har sitt klassiska godis med knäck, kola och marsipangrisar borde då inte novent också ha det? Det tycker i alla fall jag. Om du inte är helt säker på vad novent är så kan du läsa det HÄR.

Idag är det onsdag vilket också kallas lillördag så då passar det väl superbra med lilljulsgodis i form av noventgodis? Pangbra tycker jag!

Noventgodis med nötter, torkad frukt & choklad

Som så mycket annat i novent vill man ha julens smaker, dofter och känsla men ändå inte fullt ut, inte än. Hur gör man då med julgodis? Finns det noventgodis? Inte riktigt så att knäck och kola ska mumsas än men det finns andra härligt nästan-julgodis som passar alldeles utmärkt i novent. Och även så klart till advent och glöggmingel.

noventgodis

Fyllda dadlar

Färska dalar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt

Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.

noventgodis

Chokladdoppade aprikoser

Färska torkade aprikoser
Mörk fin choklad
Kokos

Smält fin choklad i vattenbad och doppa färska torkade aprikoser till hälften. Lägg på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Strössla över kokos.

noventgodis

Honungsrostade mandlar

100 g mandlar
2 msk strösocker
1 msk råsocker
1 msk flytande honung
ev flingsalt

Gör så här: Rosta mandlarna i en torr, het panna i ca 5 minuter och rör om då och då. Häll i socker och låtsmälta, rör ihop. Häll i honung och blanda i hop. Häll upp på ett bakplåtspapper (smula eventuellt flingsalt) och låt svalna.

noventgodis

Hoppas detta var något som du gillade och blev inspirerad av. Detta och massa massa mer finner du också i min julbok som du kan beställa HÄR.

noventgodis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.