Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 februari, 2021

Minisemlor – när de är små får man ta två!

Minisemlor är ju det allra bästa. När man liksom vill ta en semla i farten, inte är helt redo för en  hetvägg (ja du vet; semla med varm mjölk) eller kanske redan ätit en semla och vill ha en till – då är en minisemla helt rätt.

Och du vet vad de säger: är de små får man ta två! Jag har hört att allt som rimmar är lagligt och rätt! Kan dock inte uppge källa på det…

minisemlor

Förra veckan var det semmelbak och jag bakade både stora och små så jag just kunde gardera mig, så att det alltid finns tillfälle för en semla.

Minisemlor

Ingredienser, 48 st semlor:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.

Dela degen i 48 delar och ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg på på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.

Sätt på ugnen på 220°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Det är det som avgör hur härligt vacker bullen blir tycker jag. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar och semlor när det ska bjudas.

minisemlor

Min yngste hade bestämt sig för att semlor inte alls var hans grej och ville inte ta av de minisemlor jag förberett och ställt fram. “Nej jag vill verkligen inte ha den – det är ju grädde på. Du vet att jag inte gillar grädde!” sa han och glömmer att han gärna tar grädde på både det ena och andra men det är inget jag påpekar. “Jag låter de stå här uti fall du ändrar dig” säger jag. Nån timma går och han dyker upp i köket. “Okej då, jag kan väl ta en då!”. Jag säger igen ingenting om att han verkligen inte måste utan bara låter det ske. “Mmm vad god! kan jag ta en till?” var det som sedan kom från honom. Mamman – Lillkillen 1-0!

Mer tips för goda semlor?
Pistagemassa istället för mandelmassa
Gör en semmelkrans
Flera förslag på chokladsemlor
och helt utanför boxen:
Korvla – korvsemlan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.