Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 juni, 2022

Essencefabriken – ett måste i Stockholm

Kalla mig nostalgiker men när de fåtal butiker som finns kvar i gammal stil kommer i min väg bara måste jag in och liksom resa i tiden.

Om du inte varit i Essencefabriken på Wallingatan nära Drottninggatan uppmanar jag, ja nästan befaller, dig att ta dina kliv dit. Jag vågar lova att du kommer tacka mig för detta är en upplevelse.

Jag gick förbi och slank ner i detta ljuvliga. Köpte på mig både kryddor och hushållsfärger. Och några presenter till matglada jag skulle fira. Bra presenttips btw.

Varför är Stockholm så himla nervösa att ständigt renover till senaste trend och byta skepnad hela tiden??? Jag vet att många fantastiska butiker har fått slå igen redan innan pandemin pga att hyresvärdarna höjt hyran till helt omöjliga nivåer så butiksägarna fått stänga ner och med det har fantastiska Stockholmsarv försvunnit från våra gator.

Men i många fall är det inte bara detta ovan utan också en iver, eller då nervositet, att vara uppdaterad med det senaste i färgval tex. Men det gör ju att man då riskerar att vara omodern efter bara nåt år.

Restauranger som hålls samma inredning sedan 50-talet är ju de jag älskar mest. Och tänk om de krogar som öppnade på 80-talet och då var coolast hade hällt kvar sin stil, hur läckra hade de inte varit nu??? Om de nu ens finns kvar.

Varje gång jag är i Köpenhamn så slås jag av detta – hur stor skillnad det är på Stockholms iver att vara så rätt medan i Köpenhamn så ändrar man inte ett jota och känner självsäkerhet. Minns vårt besök på en krog och bord skulle flyttas. Golvet lutade så galet mycket så ägarna hade olika klossar att staga upp borden med. Tänk den Stockholmskrog som skulle få finnas med ett lutande golv!

Och resan till Paris i påskas ska vi inte tala om – varje liten krog och café hade en historia att berätta. Inga j**la plastiga mångproducerade posters från 2021 på väggarna utan dammiga oljemålningar där penseldragen från konstnären syns tex.

Ja ja, utläggning från mig som vanligt men det river i kroppen när jag vet hur mycket fint denna svenska storstad förstört genom åren. Förlåt, men jag blev lite ledsen.

Kanske jag ska lyfta de där fina gamla ställena här? Dra mitt strå till stacken så att säga. Har du några Stockholmsfavoriter som hålls genom åren?

Comments (1)

  • Hej Helena, jag kan inte annat än hålla med dig!! Känner du till Byggvaruhuset i hörnan Högbergsgatan/Kapellgränd. Affären är liten men naggande god, inte i storlek som ett varuhus direkt. De har genuina varor.
    Hälsningar från Paris (strax utanför)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.