Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 december, 2022

Julbordet ska ätas i 7 turer. Det borde vara lag!

Ett klassiskt julbord ska ätas i sju turer. Det vill säga att du ska ta julmaten i sju olika omgångar och inte blanda olika smaker och kryddor. Så vad ska finnas på ett julbord? Jo detta:

1.a turen: Sill & strömming
2.a turen: Lax & övrig fisk
3.e turen: Kallskuret
4.e turen: Småvarmt
5.e turen: Ostar
6.e turen: Dessert
7.e turen: Julgodis 

Det är lätt att man tex står vid ett julbord ute på restaurang och fyller fatet hej vilt så att senapssillen blandar sig med revebensspjällen i sin iver. Men jag skulle verkligen vilja uppmuntra till att ta de olika turerna, vändorna av fler anledningar. Först och främst för att varje tur ska uppskattas till fullo. Att njuta av de olika goda sillarna för sig och sedan t.ex. de rökta korvarna för sig. Se det som en berättelse där varje tur är ett kapitel som ska gå mot ett lyckligt slut vid godisbordet. Sedan av den mer praktiska anledningen att man inte föräter sig och proppar allt på en tallrik på en gång. Varje tur får bli små bitar av varje rätt vilket också förhöjer matupplevelsen. Detta är allt annat än fast food! 

Så klart ska man få göra sina egna turer och du kanske önskar snabbspola någon om det inte är din favorit. Jag personligen kan tycka att de två första, de från havet, får ta större plats på mina tallrikar än de två näst följande.  

Denna tur-resa kanske kan hjälpa till i din planering över hur du önskar ha ditt julbord hemma? Hoppa över någon eller kanske slå ihop två?  

Julbordets sju turer – så äter du julbordet på riktigt

Tur 1: Sill och strömming. 

Här finns alla sillar och de ska ju gärna vara flera olika sorters inläggningar. Olika sillsallader och strömmingsrätter. 

 

Tur 2: Lax och övrig fisk. 

Lax! Denna fantastiska råvara som älskas av alla åldrar och tillagas på så många sätt; gravad, kallrökt, varmrökt och inkokt. Här finns också fiskpaté, skaldjur och ägg. 

 

Tredje turen: Kallskuret 

Som turen heter så är det allt kött som inte är varmt med huvudattraktionen julskinkan så klart. Fat med blandade skinkor och korvar samt paté, pastej och sylta. Gott med rödkål, grönkål, äppelmos och katrinplommon till. 

 

Fjärde turen: Småvarmt. 

Älskar detta ord; småvarmt. Här har vi de härliga uppvärmda gjutjärnspannorna med köttbullar och prinskorv. Saftiga revbensspjäll och välsmakande janssons frestelse från ugnen. Här ska även dopp i grytan och lutfisk njutas. 

 

Femte turen: Ostar 

Att osten ska få en helt egen vända kanske inte många tänker på men så går ett traditionellt julbord till. Några ostar som absolut ska få vara med är cheddar, stilton och edamerost. Men några krämiga och hårda ostar till gör det en tur värd att ta. 

 

Sjätte turen: Dessert. 

Att ha dessert som en del av julbordets turer hemmavid kanske inte alla har på direkten efter dessa ovan nämnda turer utan väntar med dessert till efter ringdansen, så att man får plats för den. Klassisk juldesserter är ris à la Malta, och risgrynsgröt som båda är rätt mastiga. Annars är bakverken klenäter, struvor och mandelmusslor som alla serveras med hjortronsylt och grädde lagom stora. 

 

Sjunde turen: Julgodis 

Denna sjunde tur kan, skulle jag säga, få pågå i flera dagar. Gottabordet kan stå framme under hela julhelgen. Julkola, knäck, fudge, chokladpraliner, marsipan, mintchoklad, marmelad, polkagrisar och nötter ska bordet digna av. 

Jag skulle tycka det vara jättekul om du ville berätta lite om hur du brukar göra. Äter du i olika vända eller tar allt på en gång? Eller på annat sätt?

Comments (1)

  • Önskeinlägg: tips på vad man kan göra med familjen på julafton! Även tips på vad man kan göra för saker nu i december med vänner.. Typ någon julig aktivitet? Du känns så påhittig och behöver inspiration!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.