Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 december, 2022

Upplägget för den perfekta juldagen i Stockholm

Jag har flera gånger skrivit om att jag och maken (ibland även haft med barnen) åkt till olika städer i Europa en weekend i december för att få en kickstart på julen, möta en ibland annan sorts jul och äta annan julmat. Vissa städer som vi julbesökt: Köpenhamn, Edinburgh, Berlin och Wien (som jag ännu inte fått upp på bloggen…) är fantastiska på att skapa julstämning i hela staden.

Jag har tittat avundsjukt på hur Köpenhamnarna får leva i en mysig hel julvärld och tyckt att vi här i Stockholm inte riktigt fått till det. Men kanske det är jag som just är för hemmablind? Inte tar ledigt och besöker staden som turist? Jag skulle nog vilja erkänna att så är fallet (men ändå säga att vi i Stockholm kan bättre).

Den perfekta juldagen på stan i Stockholm

Jag ska nu skriva om hur jag skulle lägga upp en juldag i Stockholm om jag fick bestämma. Den är fylld av både nutid och mina minnen från julshoppingen med mamma när jag var barn. Jo men så får man göra – om man får drömma och bestämma själv så är det ett hopplock av det göttaste.

Efter en frukost hemma tar jag familjen till Gamla stan. Vilket ställe mer i Stockholm kan ge lika mycket julstämning?

Utöver mängder av ljusslingor och ljusdekorationer mellan gränderna står det granar med ljusslingor i var och vartannat hörn.

Vi slingrar oss fram till Stortorget och julmarknaden där. Förhoppningsvis är det snö eller åtminstone snö i luften.

Ett sorl av glad människor och skratt blandat med välbekant julmusik fyller torget.

Julkorvar till julbordet och något julgodis köps. Sen får man se om det där godiset kanske äts upp under dagen, det vet man aldrig.

Vädret är kallt och då är det bästa att värma sig så en kopp varmchoklad värmer både händerna när koppen hålls samt den varma drycken i magen.

En vända till på marknaden för att insupa all julstämning som går.

Kränga sig genom gränderna ner till Skeppsbron och se de sist strålarna av dagsljus. Det är nu staden på riktigt gör sig som bäst som julstad.

Promenad in i Kungsträdgården och hör musik från högtalare och en massa skratt.

Det är skridskobanan som är fullsmockad. Hinner vi också åka några varv?

Jag älskar att åka skridskor men vi har en lite tajt tidsplan så det blir inte denna gång. Och magen börjar kurra…

Något vi nu ska göra är att köpa julklappar till varann. Alla syskon ska köpa något till varann och föräldrar så vi ska dela upp oss så presenterna ska förbli hemlisar.

Det obligatoriska julshoppingstoppet vid NK-grillen för energipåfyllnad är som sagt ett måste. En grillad med vanlig och stark senap. Klassiker.

Vink vink till tomten. “Nån som vill säga hej till tomten och önska sig en klapp? Va? Nähä, inte det!?” Jag får väl vänta på barnbarnen då om 20-25 år…

Julshoppingen har ett givet första stopp och det är på kaffe- och tehandeln. Den doften från söta teer och nymalet kaffe får mig alltid att känna julen i mig. Det är ett sådant starkt minne från barndomens stadsbesök med mamma i jultid. Och här ska det även inhandlas en…

… stor marsipangris som sedan ska få pryda godisbordet. Eller i min barndomsminnens julshopping köpa en marsipangris till pappa. Den lite gottegrisen!

Familjen uppdelad och vandrar ut över hela city. Jag och maken skickar sms med skostorlekar, favoritfärg och önskelistor medan barnen försöker komma på vad de ska köpa till varann.

Efter nån timma har vi klarat av all shopping, mycket stolta över oss själva som klarade oss med livet i behåll. Men nu väntar en bordsbokning!

Dagen avslutas med ett julbord. Ett efterlängtat julbord med precis alla rätter man önskar och inte önskar. Men så kul att testa de sorter man själv inte skulle laga.

“Välkomna in och slå er ner i sofforna med ett glas varm glögg.” Ja men tack så mycket!

Här kan vi spendera många trevliga timmar och må väl.

Att prata med kocken och få tips om vad som är bäst på julbordet just denna kväll är trevligt.

Jag håller mig strikt till den 7-turers-regel som finns när det kommer till julbord. Sonen utför anarki och blandar hejvilt här. Jösses, måste ta ett snack med hans föräldrar så de kan styra upp honom…

Min första tyr med sill. Föredömligt och ytterst nördigt.

Avslutar med alldeles för mycket godis men det finns ju alltid plats för lite mintchoklad. Och praliner. Och kolor.

Avslutar dagen framför brasan och låter alla intryck och maten smälta. Nu har vi startat julen på riktigt och kan nu njuta av resten av december och sedan smälla av den stora smällkaramellen på själva julafton. Detta är vår lilla jul. Bara för oss.

Comments (2)

    • Hej Mia. Detta var förra året och då åt vi på Norra Latin. Men, det var julbordet som serverats flera år på Gamla Riksarkviet som flyttat dit just förra året. I år är det tillbaka på Gamla Riksarkivet.

      Kram
      Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.