Cheesecake med pepparkakskryddad botten. Ja, för oss som bara älskar allt som doftar pepparkaka är ju detta bland det godaste man kan få så här i jultid. Och bland de vackraste också.
Och denna kan du gärna förbereda för den blir bara bättre av att stå lite. Resterna dag 3 är banne mig allra godast. Om det blir några rester kvar det vill säga.
Klassisk New York cheesecake med pepparkakssmak
Botten
3oo g digestivekex
175 g smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
Fyllning
800 g färskost
5 st ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk pressad citron
Täcke
2 dl creme fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Frostade rosmarinkvistar
Tranbär eller granatäppelkärnor
Gör kakbotten så här: Sätt på ugnen på 175° och smält smör i en kastrull. Smula digestivekex rejält, gärna i en matberedare och blanda smulet med det smälta smöret och kryddorna.
Häll över i en bakform med löstagbar kant. Tryck och platta nu till det pepparkasdoftande kaksmulet i formen. Tryck ut allt så det går upp högt på kanterna.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Gör fyllningen så här: Vispa ihop färskost, vaniljsocker och socker med elvisp. Vispa även i citronjuice.
Knäck i ett ägg i taget som vispas in på lägsta nivån på elvispen. Häll sedan, under vispning, i mjöl.
Häll över smeten i den nygräddade kakbotten och sänk ugnstempen till 150 grader och grädda i 1 timma.
Låt stelna i rumstemp ytterligare 1 timma.
Täcke: Blanda creme fraiche, socker och vaniljsocker till jämn smet och bred på kakan.
Ställ nu kakan i kylen och låt stå över natten. Dekorera med frostad rosmarin & tranbär. Och hur du frostar kan du läsa mer om HÄR.
Cheesecake med pepparkakssmak är riktigt gott så här i jultider men så klart är den ju helt perfekt alla dagar på året men då i sin klassiska form – utan pepparkakskryddor. Som till Alla Hjärtans Dag som jag visade HÄR.
Fler förslag till goda bakverk i jultid:
• Pepparkakstaco med kladdkaka och apelsin
• Mjuk pepparkaka med generöst täcke av frosting
• Saffransdoftande Madeleinekakor